Orkanen Irene har truffet land

Orkanen Irene traff lørdag land nær Cape Lookout øst i delstaten North Carolina.

Irene setter inn

North Carolina: Orkanen «Irene» velter seg nå langs USAs østkyst.

Foto: Gerry Broome / Ap

Det melder USAs nasjonale orkansenter i Miami.

Irene hadde da en vindstyrke på 140 kilometer i timen og kategoriseres som en orkan av kategori 1 på Saffir-Simpsons skala. Skalaen måler orkaners styrke og har fem steg.

Orkanen er på vei nordøstover med en hastighet på 22 kilometer i timen, opplyser senteret.

55 millioner mennesker kan befinne seg i orkanens bane, fra Carolina-statene til Cape Cod i New England.

Ble nedjustert i løpet av natten

«Irene» ble i løpet av natten nedjustert til en kategori 1-orkan med en vindstryke på 144 kilometer per time. Klokken 04 lokal tid var orkanen omtrent 80 kilometer fra Cape Loockout i North Carolina, melder National Hurricane Center.

President Barack Obama advarte fredag amerikanerne om at «Irene» blir en historisk orkan. Han ba alle som bor der orkanen vil treffe om å reise vekk.

I store byer som New York City tar myndighetene sine forholdsregler. Derfor stenges alle flyplassene i millionbyen.

New Yorks borgermester har beordret omkring 370.000 innbyggere om å evakuere innen lørdag ettermiddag lokal tid.

8000 avganger kansellert

Satellitt-bilde av Irene utenfor North Carolina

På dette satellitt-bildet av «Irene» befinner hun seg 531 km. sørvest for Cape Hatteras i North Carolina.

Foto: HO / Reuters

Foreløpig gjelder stengningen bare innkommende fly, mens avganger inntil videre kan gå som normalt, skriver NTB.

Beslutningen gjelder Kennedy-flyplassen, LaGuardia og Newark-flyplassen i New Jersey.

De fleste flyselskaper har imidlertid allerede kansellert nærmere 8.000 avganger i helgen, mens de flytter flyene sine til tryggere plasser.

På flyplassene jobbet de fredag med å sikre løst utstyr og hente inn presenninger til å dekke PC-er og finerplater til vinduene om det blir nødvendig.

Heimevernet deltar

Video Orkanen Irene sett fra ISS

Orkanen Irene sett fra ISS

Også USAs togselskap Amtrak avlyser en rekke avganger langs østkysten av USA. Allerede torsdag ble tog sørover fra Washington kansellert, og lørdag stanser togene på den travle strekningen mellom Washington og New York.

I tillegg er det beordret en fullstendig stenging av undergrunnsbanen i New York fra lørdag formiddag. 900 soldater fra heimevernet og 2.500 arbeidere i elektrisitetsverket er kalt inn i beredskap i byen.

I New Jersey er 750.000 beordret å evakuere fra Cape May-området, mens mer enn 200.000 personer er bedt om å dra fra kystområdene i North Carolina.

Sju delstater har erklært unntakstilstand i påvente av Irene.

New York forbereder seg på Irene

New York forbereder seg på «Irene». Borgermester Michael Bloomberg har beordret alle som bor i lavtliggende områder om å evakuere før orkanen «Irene» kommer

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt