Orkanen Irene har blitt kraftigere og nærmer seg østkysten av USA

Orkanen Irene raser gjennom Karibia og har økt i styrke. Uværet har nådd Bahamas og nærmer seg østkysten av USA med stormskritt.

Orkanen Irene nærmer seg USAs østkyst

Det amerikanske romfartsbyrået NASA har fått tatt dette bildet av orkanen Irene, som nå beveger seg hurtig mot Bahamas og de britiske øyene Turks og Caicos.

Foto: HO / Afp

Orkanen, som onsdag kveld rakk å bli en kategori 3-storm med vinder på 195 kilometer i timen, slo inn over Bahamas natt til torsdag.

Har nådd Bahamas

Ifølge USAs nasjonale orkanvarslingssenter beveger orkanen Irene seg østkysten av USA. Varslingssenteret tror delstatene Florida og Georgia vil unnslippe de sterke vindene, mens statene nord for Sør-Carolina trolig vil bli hardt rammet.

Det varsles om at orkanen vil øke i styrke i løpet av natten og morgendagen.

– Vi tror at den kraftige orkanen Irene vil treffe USAs østkyst på lørdag og bevege seg nordover fra Nord-Carolina. Den kan utgjøre en «stor trussel» for New England og kanskje også Long Island på søndag, sier direktør Bill Read i det nasjonale orkan-senteret (NHC) i USA.

Myndighetene har advart om at Irene kan forårsake flom, strømbrudd, men de frykter også at dette kan bli den kraftigste orkanen USA har sett på tre år.

Orkanekspertene utelukker ikke at stormen kan bli enda kraftigere før den når kysten. Irene kan bli en kategori 4-orkan, og muligens så mye som en kategori 5, ifølge NHCs talsmann Dennis Feltgen.

Irene er sesongens niende storm, men den blir den første som treffer USA siden Ike rullet inn over Texas i 2008.

Vannet treffer kystlinjen i Santo Domingo, Den dominikanske republikk

Orkanen har tidligere sveipet innom Den dominikanske republikk, slik som her i Santo Domingo. 11.000 mennesker ble evakuert i landet på grunn av uværet.

Foto: ERIKA SANTELICES / Afp

Øygrupper truet

På de små britiske Turks- and Caicosøyene ble flyplasser, banker og supermarkeder stengt, mens lange bilkøer dannet seg ved bensinstasjonene.

En talskvinne for myndighetene, Andrea Been, sa de ventet dønninger på opptil fire meter mot kysten og 250 millimeter nedbør i løpet av natt til onsdag.

Og Bahamas' statsminister Hubert Ingraham ba innbyggerne på alle øystatens mange øyer om å søke tilflukt på sikre steder.

I det sørlige Bahamas og på Turk- og Caicoøyene er det varslet springflo opptil 3,5 meter over normalt høyvann og ekstremt farlig stormvær, ifølge det amerikanske orkanvarslingssenteret NHC.

Tidligere ble nordkysten av Puerto Rico og Den dominikanske republikk utsatt for kraftig nedbør og vind. 11.000 mennesker ble evakuert i Den dominikanske republikk, og en million mennesker ble sittende i stummende mørke da strømmen gikk på Puerto Rico.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt