Orkanen «Harvey» kan føre til stengte skoler i Texas

Myndighetene i Houston ber foreldre være forberedt på å holde barna borte fra skolen de neste dagene. USAs nasjonale orkansenter har sendt ut orkanvarsel for sørkysten av Texas.

Harvey oppgradert til orkan

ORKANEN HARVEY: Den tropiske stormen Harvey er oppgradert til orkan. Det er fare for livstruende flom når orkanen treffer kysten av delstaten Texas ifølge USAs nasjonale orkansenter i Miami.

Foto: Noaa / Reuters

Skolemyndighetene i Houston i Texas ber foreldre og elever følge med. Fredag vil det bli avgjort om flere skoler vil bli stengt på grunn av orkanen Harvey, ifølge avisen Houston Chronicle.

USAs nasjonale orkansenter i Miami oppgraderte Harvey fra tropisk storm til orkan torsdag kveld norsk tid. Vindstyrken nådde da 120 kilometer i timen. Orkansenteret i Miami sier at Harvey kan vokse til å bli en orkan i kategorien kraftig i løpet av fredagen.

harvey

ADVARER: Et skilt på veien i Hutchins i Texas advarer bilister om orkanen som er på vei.

Foto: Lm Otero / AP

I USA er en kraftig orkan definert som en orkan med en vindstyrke på minimum 177 kilometer (110 miles) i timen.

Torsdag kveld norsk tid var Harveys posisjon i Mexicogulfen 540 kilometer fra kysten av Texas.

Frykter livstruende flom

Ifølge meteorolog Dennis Feltgen ved det nasjonale orkansenteret som nyhetsbyrået Reuters har snakket med, er nedbøren en større fare enn den kraftige vinden.

– Dette er en potensiell livstruende flom-situasjon, sier Dennis Feltgen.

Mann forlater bilen sin

FLOM: En sjåfør forlater bilen sin. Texas har flere ganger vært rammet av flom, som her i Houston i januar i år. Men det er ni år siden en orkan traff Texas. Det var 'Ike' i 2008.

Foto: Melissa Phillip / AP

Det kraftige regnværet som er ventet de neste dagene vil kunne føre til flom flere steder. I visse områder vil regnet overstige 60 centimeter i løpet av orkanperioden, ifølge USAs nasjonale orkansenter.

Hvis det regner så mye som ekspertene frykter i løpet av de neste dagene, vil det altså kunne resultere i livstruende oversvømmelser.

Guvernør Greg Abbott har derfor erklært 30 distrikter i Texas for kriseområder. På Twitter ber USAs president Donald Trump folk om å følge med på informasjon fra myndighetene.

Laster Twitter-innhold

Oljeplattformer evakuert

Flere hundre oljearbeidere er evakuert fra plattformer i Mexicogulfen. De jobber i selskapene Shell, Anadarko Petroleum og Exxon Mobil.

Bensinprisen har steget i USA som følge av at Harvey har rammet hjertet av den amerikanske oljeindustrien.

Flom i Texas

OFTE RAMMET: Texas er en delstat som ofte har vært rammet av flom. Dette er fra Rosharon i juni i 2016. Orkanen Harvey kan føre med seg langt mer nedbør, det er stor frykt for flom i Texas i helgen som kommer.

Foto: David J. Phillip / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt