Orkanen "Dean" øker i styrke

"Dean" innleder årets orkansesong i Atlanterhavet og ventes å øke kraftig i styrke det neste døgnet. Amerikanske myndigheter er i beredskap.

 

"Dean" herjer over Martinique

'Dean' har allerede satt spor etter seg i Forte-de-France på den karibiske øya Martinique.

Foto: FERNAND BIBAS / AFP

Orkanen blåste i dag inn over det østlige Karibia og rammet øyene Santa Lucia og Martinique

Flyplasser og hoteller ble stengt og turister har måttet oppsøke tilfluktsrom.

Ingen skadet

På Santa Lucia ble taket revet av et sykehus, men det var ingen mennesker i fløyen som ble rammet.
Det er heller ikke meldt om noen døde eller skadde blant de 170.000 innbyggerne på øya.

Øker i styrke

I løpet av kvelden har "Dean" økt i styrke med vindkast på opp til 200 km/t. Det er ventet at den vil vokse til en farlig kategori fire orkan i løpet av morgendagen. Orkaner i kategori tre og høyere regnes som de mest ødeleggende og inkluderer berømte orkaner som "Katrina" fra 2005.

Orkanen Dean
Foto: AP

Oljeindustrien frykter at orkanen vil ramme olje- og gassrigger i Mexicogolfen. Disse anleggene står for en tredjedel av USAs råoljebeholdning, og prisene steg med 1,14 dollar fatet i løpet av dagen.

Truer valget

I begynnelsen av neste uke er orkanen ventet innover Jamaica, og da tror meteorologene at uværet vil ha blitt enda kraftigere.

Levende bilder uten kommentar: Se uværsbilder fra Martinique

Statsministeren på øya har kalt inn til krisemøte for å forberede seg på uværet som kan ødelegge for valget i slutten av august.

USA i beredskap

Om "Dean" om noen dager vil nå kysten av USA, er ennå usikkert, men amerikanske myndigheter forbereder seg på muligheten.

Også Haiti, Guadeloupe og Antigua forbereder seg på kraftig vind og regnvær i dagene som kommer.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt