NRK Meny
Normal

Frykter orkan kan ramme Haiti

Den tropiske stormen «Chantal» har kurs mot Haiti, og er ventet nærme seg orkanstyrke før den når land. – Mange av husene til folk er ikke sterke nok til å tåle naturkreftene, sier norske Ingvill Conradsen Ceide som er i Haiti.

Stormen "Chantal" i Karibia

Bildet viser «Chantal» idet den nærmer seg Barbados. Stormen beveger seg i nordvestlig retning, og er ventet å treffe Haiti natt til torsdag lokal tid.

Foto: HO / Afp

Ingvill Konradsen Ceide

Ingvill Conradsen Ceide, daglig leder i Prosjekt Haiti.

Foto: Kristian Aanensen

Det er ventet at «Chantal» natt til torsdag vil treffe Hispaniola, øya hvor Haiti og Den dominikanske republikk ligger.

– Nå varsles det at stormen er på vei i alle kanaler, og folk er i ferd med å forberede seg på det som kan komme. Siste nytt er at den kan nå orkanstyrke før den treffer land, sier Ingvill Conradsen Ceide, daglig leder og grunnlegger av organisasjonen Prosjekt Haiti.

Bekymret

Organisasjonen driver to barneskoler i landet, og har nå 15 norske frivillige på besøk som er med på å arrangere sommerskole.

De merker godt at stemningen blant befolkningen er spent før stormen treffer.

– De små husene mange bor i er overhodet ikke sterke nok til å tåle voldsomme naturkrefter. Folk fortsetter dagliglivet sitt, men det er klart at folk som vet de ikke har hus som er sterke nok til å tåle en sånn storm, er bekymret, sier Ceide.

«Chantal» ble dannet søndag kveld, og er den tredje stormen som har fått navn i årets orkansesong i Atlanterhavet.

Tirsdag slo den inn over de karibiske øyene Martinique, St. Lucia og Dominica, og rev blant annet av takene på flere hus.

Siden har stormen tiltatt i styrke, og beregninger viser at den kan nærme seg orkanstyrke før den treffer Haiti. Så langt har den hatt en toppfart på 30 m/s.

Sårbart

I Haiti frykter man konsekvensene av en eventuell orkan. Da orkanen «Sandy» traff landet i oktober i fjor omkom over 50 personer, og flere tusen ble gjort husløse.

– Da Sandy traff gjorde den enorme ødeleggelser. Blant annet ble store deler av avlingene ødelagt, noe som førte til omfattende sultproblemer i ettertid. Nå frykter man at stormen kan rive ned mangoene fra trærne, og på den måten få konsekvenser for matbeholdningen, sier Ceide.

Sandy Flom Hatiti

Da orkanen «Sandy» traff Haiti i oktober, skapte den flom og enorme ødeleggelser.

Foto: SWOAN PARKER / Reuters

Haiti er det fattigste landet på den vestlige halvkule, og er spesielt sårbart for orkaner som følge av omfattende avskoging.

Ofte bringer stormene med seg store mengder regn som kan utløse flommer og jordskred.

– Kun 2–3 prosent av landet er dekket av skog. Selv kraftig nedbør uten storm vil kunne føre til store oversvømmelser og jordras, sier Ceide.

Årets orkansesong startet 1. juni, og har så langt ført med seg de mer milde stormene «Andrea» og «Barry».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt