NRK Meny
Normal

Store skader på Bahamas etter «Irene»

Den tropiske orkanen «Irene» har ført til store skader på øygruppen Bahamas. Orkanen kan øke i styrke i løpet av dagen.

Satellitt-bilde av Irene

«Irene» er en kategori 3-orkan med vindhastighet på opp mot 195 kilometer per time.

Foto: HO / Reuters

Hustak ble revet av og turister flyktet da den kraftige orkanen «Irene» passerte over øygruppen Bahamas natt til torsdag.

Orkanen hadde i løpet av natten vokst til en kategori 3-orkan da hun pisket de sørligste øyene i landet og den britiske kolonien Turks- og Caicosøyene lenger øst.

Materielle skader

Det er ikke meldt at noen har mistet livet ennå, men orkanen har ført til store materielle skader.

Acklins- og Crooked-øyene, lengst sør i øygruppen, fikk omfattende skader i løpet av natten. Der kan 90 prosent av hjemmene kan være ødelagt, ifølge direktøren for landets katastrofeberedskap, Stehen Russell

Russell sier han har mottatt urovekkende meldinger fra de to øyene. Det bor noen hundre innbyggere på hver av øyene.

Treffer USA lørdag

Flere cruiserederier kansellerte anløp i Nassau, mens andre cruiseskip stakk til sjøs før orkanen kom med kraftig regn, sterk vind og farlig høy flo på over tre meter.

I Nassau som ennå ikke var rammet natt til torsdag, var folk hektisk i gang med å dra småbåter i sikkerhet og sikre tak og løse gjenstander.

Mange mennesker har forlatt sine hjem og søkt seg til tilfluktssentre som er opprettet av myndighetene.

Slik banen til orkanen er nå , vil den treffe delstaten Nord-Carolina i USA lørdag, eller hvis den dreier mer nordøst, Long Island og New England.

Myndighetene vil i løpet av torsdagen begynne evakueringen av de som holder til i de mest utsatte områdene, skriver CNN.

Frykter Kategori 5

Orkanekspertene utelukker ikke at stormen kan bli enda kraftigere før den når kysten. Irene kan bli en kategori 4-orkan, og muligens så mye som en kategori 5, ifølge NHCs talsmann Dennis Feltgen.

«Irene» er sesongens niende storm, men den blir den første som treffer USA siden «Ike» rullet inn over Texas i 2008.

Irene er uvanlig stor i utstrekning, og selv om den ikke treffer land direkte og holder seg på en kurs parallelt med kysten, vil kystområdene likevel få store mengder nedbør.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt