Da menn skrøt på seg konas arbeid ble Pamuk feminist

Da Orhan Pamuk skulle skrive romanen om en gateselger, gjorde han research blant selgerne i Istanbul. Resultatet fikk ham til å skrive en roman også om kvinnene bak gateselgerne.

FILES-FRANCE-TURKEY-POLITICS-PRESS-CENSORSHIP-LITERATURE

FEMINIST: Hvordan kan jeg som er en typisk tyrkisk mann være feminist? Jeg har sagt til mine kvinnelige lesere at jeg skal gjøre mitt beste og fortsette å snakke om hvordan kvinner blir undertrykket.

Foto: OZAN KOSE / AFP

For å finne ut hvordan de levde intervjuet Pamuk mennene som står bak sine traller i byen. Noen selger blåskjell, andre selger mais og kastanjer. Gateselgeren Mevlut i romanen "Noe fremmed i mitt sinn" selger kylling og ris.

– Til meg sa de alltid at «jeg laget maten, jeg kjøpte maten og jeg vasket grytene». Men i løpet av samtalen innrømmet de at det var kona som hadde gjort innkjøpene, de hadde laget maten og skrubbet grytene.

håndskrevne notater Orhan Pamuk

SKRIVER FOR HÅND: Pamuk skriver bokmanus med fyllepenn. Han blir mer harmonisk av å se på håndskrevne ark, sier han.

Foto: Sidsel Wold / NRK

– Jeg ville gi de konene en stemme, få frem deres sinne, deres meninger, deres bekymringer og deres kvaler. Jeg ville vise hvor urettferdig de blir behandlet, sier Pamuk til NRK.

Derfor bestemte den verdenskjente forfatteren seg for å skrive en feministisk roman. "Noe fremmed i mitt sinn" handler like mye om gateselgerens kone Rayiha. Hun er Mevluts store kjærlighet, hans beste venn og viktigste støttespiller livet ut.

Ros fra kvinner

Orhan Pamuk får ros fra sine kvinnelige lesere i Tyrkia.

– Ja, det gjør jeg. Og når jeg leser for publikum spør jeg dem: Hvordan kan jeg som er en typisk tyrkisk mann være en feminist? Men jeg lover dem at jeg skal snakke mer om feminisme og hvordan kvinner er undertrykket.

Da får han alltid applaus fra kvinnene på første benk.

Feminismen er på fremmarsj i Tyrkia og er i ferd med å bli veldig politisk, mest på grunn av politisk islam, mener forfatteren.

Orhan Pamuk

BEKYMRET: Jeg føler skyld fordi jeg ikke gjør mer for forfattere og journalister som sitter i fengsel, sier Pamuk.

Foto: Sidsel Wold / NRK

Bekymret hele tiden

Det siste året har Tyrkiske myndigheter fengselet en rekke forfattere og journalister, i alt 150 sitter inne nå. Pamuk som er tildelt Nobelprisen i Litteratur kan ikke huske enn verre tid i landet enn nå.

– Tyrkia har alltid hatt politiske problemer. Men nå er det mer intenst. Noen av mine venner er i fengsel for å ha kritisert myndighetene. Det er smertefullt.

– Som alle andre er jeg bekymret og har skyldfølelse. Ansvaret mitt, kanskje på grunn av min berømmelse, er stor. Jeg er bekymret hele tiden, sier Orhan Pamuk.

Utstilling Oslo

Fusuns kjole Orhan Pamuk

KJOLEN til en av hovedpersonene i romanen Uskyldighetens Museum, er stilt ut i museet Uskyldighetens Museum i Istanbul.

Foto: Sidsel Wold / NRK

Orhan Pamuk vil mye heller snakke om kunstprosjektene sine enn om politikk. Mandag åpner han Orhan Pamuk: The Art of Fiction i Oslo. Utstillingen spinner rundt romanfigurene Fusun og Kemal fra romanen "Uskyldighetens Museum".

Pamuk har bygget opp museet med samme navn i Istanbul. Der har han stilt ut eiendeler, klær og minner som tilhører romanfigurene.

Og så er det opp til publikum og finne ut om romanfigurene har levd i virkeligheten eller om alt bare er fantasi.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt