NRK Meny
Normal

Oregon-sheriffen – en innbitt våpenforkjemper

Sheriffen i området for skoleskytingen kaller hendelsen en «fryktelig dag», og et «kraftig sjokk for lokalsamfunnet». Han kjemper selv imot en strengere våpenlov.

Sheriff John Hanlin

Sheriff John Hanlin mener at strengere våpenlover vil være i strid med grunnloven og uansett ikke vil hindre skolemassakrer. Nå har han selv fått døden på sin trapp.

Foto: STEVE DIPAOLA / Reuters

Sheriff John Hanlin i Douglas County tar sterk avstand fra 26-åringen som i går skjøt og drepte ni personer på Umpqua Community College, i byen Roseburg, i Oregon. Gjerningsmannen døde i angrepet.

– Jeg vil ikke si navnet på skytteren. Jeg vil ikke gi ham den anerkjennelsen han trolig var på jakt etter før han utførte denne forferdelige og feige handlingen, sier Hanlin.

Men nå settes søkelyset på sheriffens bakgrunn som våpenforkjemper.

– En krenkelse

Hanlin har kalt en eventuell innskrenking av retten til å bære våpen som «en utvilsom krenkelse det amerikanske folk», og jublet derfor da Senatet nedstemte en strengere våpenlov i 2013.

Han er således en av dem landets president fortviler over. Barack Obama kalte den samme nedstemmingen for «et skammens kapittel».

President Barack Obama reagerer på skytingen i Oregon

President Barack Obama kjemper for å få endret landets våpenlover og mener at det utvilsomt er en sammenheng mellom de mange dødelige skyteepisodene og for enkel tilgang på våpen.

Foto: Susan Walsh / Ap

Obama var dypt preget etter gårsdagens hendelse og mener den må sees i sammenheng, nettopp med landets løsslupne våpenlover.

– Det kan ikke være så lett for noen som vil skade andre, å skaffe seg skytevåpen, sier Obama, og understreker at tanker og bønner etter skytetragedien ikke kommer til å endre noe som helst.

– Våpenkontroll er ikke løsningen

For to år siden skrev Hanlin et brev til visepresident Joe Biden, med følgende budskap:

«Våpenkontroll er IKKE løsningen på å forhindre forferdelige ugjerninger som skoleskytinger».

I brevet – som er offentliggjort av Motherjones.com – skriver Hanlin at han ser seg forpliktet til å forsvare befolkningens konstitusjonelle rettigheter.

Retten til å bære våpen er nemlig nedfelt i den amerikanske grunnloven.

Presidenten mener USA med rette bruker enorme summer og krefter på å hindre terrorangrep men at det da også blir uforståelig at kongressen blokkerer ethvert forsøk på å få ned tallet på dødelige skytinger.

Hanlins ståsted er tydelig gjengitt på hans Facebook-side. Der har han kopiert et bilde som Sarah Palin har lagt ut, med teksten «Husker du når kolonistene stod i kø for å registrere sine våpen? ... Ikke jeg heller».

Hanlin har arbeidet ved sheriffkontoret i 25 år, og er i sin andre periode som sheriff, skriver The Guardian. Han har selv vært elev ved Umpqua Community College.

Skjermdump John Hanlins Facebook-side
Foto: Facebook / Skjermdump
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt