Hopp til innhold

Oregon feiret legalisering med gratis marihuana

Natt til onsdag ble Oregon den fjerde amerikanske delstaten som legaliserer det narkotiske stoffet.

Legalisering av marihuana, Oregon

FEIRET: Aktivister samlet seg ved midnatt tirsdag på Burnside Bridge i Portland for å feire at lovendringen som legaliserer bruk av Marihuana trådte i kraft.

Foto: STEVE DIPAOLA / Reuters

Cannabis-entusiaster feiret den historiske hendelsen med å dele ut gratis marihuana på Burnside Bridge i Portland i natt.

I november i fjor stemte et flertall av delstatens innbyggere for legalisering, men lovendringen trådte først i kraft ved midnatt tirsdag.

Dermed kan Oregons innbyggere over 21 år dyrke, besitte og bruke marihuana i begrenset omfang uten å bryte loven.

– Ikke lenger kriminell

– Jeg er ikke lenger en kriminell i hjemstaten min!

Det fastslo marihuana-aktivist Russ Belville, en av organisatorene bak feiringen i Portland, med store bokstaver på Twitter natt til onsdag.

Laster Twitter-innhold

I et telefonintervju med Washington Post sammenlignet Belville lovendringen i Oregon med slutten på den amerikanske borgerkrigen. Overfor Reuters understreket han likevel at aktivistene ikke sier seg helt fornøyde ennå.

– Vi er langt fra der vi trenger å være, sa Belville.

Kjøp og salg ulovlig

Marihuana legalisert i Oregon

ULOVLIG: Selv om privat bruk er tillatt, er det fortsatt ulovlig å bruke marihuana offentlig i Oregon. Ingen skal imidlertid ha blitt pågrepet under feiringen i Portland natt til onsdag.

Foto: STEVE DIPAOLA / Reuters

Den nye loven tillater dyrking av opptil fire cannabis-planter og bruk av marihuana på privaten, og åpner for at mindre mengder av det narkotiske stoffet kan gis bort som gave.

I tillegg kan folk i Oregon fra nå av være i besittelse av 227 gram marihuana hjemme og 28 gram utenfor hjemmet.

Det er imidlertid fortsatt ulovlig å røyke marihuana offentlig, frakte stoffet ut av delstaten eller kjøre bil i påvirket tilstand. Kjøp og salg er også lovstridig – enn så lenge.

Kjemper mot marihuana-salg

Etter planen skal det i løpet av 2016 bli mulig å kjøpe marihuana i butikker i Oregon, slik praksisen er i delstatene Washington og Colorado. Flere lovgivere har varslet at de vil kjempe mot dette, skriver NTB.

Så langt er medisinsk bruk av marihuana lovlig i 37 amerikanske delstater. Allment bruk er tillatt i Colorado, Washington, Alaska og Oregon.

SISTE NYTT

Siste nytt