Ordkrig mellom USA og Iran etter nedskyting av drone

USA holder fast ved at et amerikansk skip har skutt ned en iransk drone i Hormuz-stredet. Iran hevder i dag at landet ikke har mistet noen drone, og antyder at USA ved en feil kan ha skutt ned en av sine egne.

President Trump kunngjør en ny dramatisk hendelse i Irans nærområde.

En tjenestemann i Det hvite hus sier at det er "klare beviser" for at skipet USS Boxer i går ødela en iransk drone.

Og han understreker at USA vil fortsette å skyte ned slike droner dersom de nærmer seg et amerikansk skip.

Uttalelsen er et svar på følgende uttalelse fra Irans viseutenriksminister Abbas Araghchi:

– Vi har ikke mistet noen drone verken i Hormuzstredet eller andre steder. Jeg frykter at USS Boxer ved en feil kan ha skutt ned en av sine egne droner, tvitrer Araghchi.

– Truet skipet

President Donald Trump sa i Det hvite hus torsdag at det amerikanske marinefartøyet USS Boxer hadde «ødelagt» en iransk drone i Hormuzstredet.

– Dronen truet sikkerheten til skipet og skipets besetning, hevdet Trump.

Trump sa at ødeleggelsen var en selvforsvarshandling. Han begrunnet det med at dronen hadde flydd innenfor 1000 meter av skipet, og unnlot å endre kurs til tross for gjentatte advarsler.

Laster Twitter-innhold

CNN: Ødelagt ved hjelp av jamming

Pentagon sier at hendelsen fant sted klokken 10 lokal tid torsdag. Det skal ha skjedd i internasjonalt farvann mens «USS Boxer» var på vei inn i Persiabukta. Skipet er et av flere amerikanske skip i området.

– En fastvinget drone nærmet seg faretruende nær Boxer. Skipet foretok en defensiv handling mot dronen for å sikre sikkerheten til skipet og dets mannskap, sier Pentagon talsmann Jonathan Hoffman i en uttalelse.

Verken Pentagon eller Trump sa noe om hvordan dronen ble «ødelagt». Men en kilde sier til CNN at den skal ha blitt ødelagt ved hjelp av elektronisk jamming, og at den ikke ble skutt ned.

USS Boxer

Dronen skal ha nærmet seg «faretruende nær» USS Boxer. Her er et bilde av skipet fra 2016.

Foto: CRAIG Z. RODARTE / AFP

Dramatisk opptrapping

Dagens nedskyting kommer samtidig med at USA kunngjør nye straffetiltak mot Iran. De nye sanksjonene rammer fem fremtredende representanter for det iranske regimet og flere selskaper med tilknytning til Irans atomprogram.

Tiltakene er et svar på Irans brudd på flere av bestemmelsene i atomavtalen fra 2015. Iranerne har blant annet økt sin anriking av uran – både i mengde og styrke, noe som vil bringe landet nærmere en mulig produksjon av en atombombe.

Iranske myndigheter hevder at uranet skal brukes til fredelige formål – til å produsere atomkraft.

AFP_1IF58O

Iranske myndigheter kunngjorde nylig at de bryter deler av atomavtalen fra 2015.

Foto: AFP

Minutter fra krig

Iran skjøt for kort tid siden ned en amerikansk drone, og det skal ha ført til at president Donald Trump bare var minutter fra å sette i gang et rakettangrep mot landet.

Spenningen i området er derfor svært høy, og USA har utplassert militære styrker i regionen – blant dem skipet USS Boxer, som i kveld skjøt ned den iranske dronen.

USA sa i fjor opp atomavtalen med Iran, men de andre avtalepartnerne – Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Kina, Russland og EU prøver fortsatt å redde avtalen og å unngå en ytterlig opptrapping av konflikten.

SISTE NYTT

Siste nytt