Ordkrig mellom Putin og Medvedev

Russlands president Dmitrij Medvedev kaller statsminister Vladimir Putins uttalelser om Libya uakseptable.

Vladimir Putin og Dmitrij Medvedev

Vladimir Putin og Dmitrij Medvedev i Moskva ved en tidligere anledning.

Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / Afp

Putin sammenlignet FN-resolusjonen som åpnet for bruk av militærmakt mot Libya med en middelaldersk oppfordring til korstog da han besøkte en våpenfabrikk i Votkinsk mandag.

– Resolusjonen er mangelfull og feilaktig. Den tillater alt. Den ligner middelalderens oppfordringer til korstog, sa Putin.

Les også: Nekter å utelukke Gaddafi-angrep

Det var første gang Putin uttalte seg om situasjonen i Libya siden de første luftangrepene startet i helgen, og beskrivelsen faller ikke i god jord hos president Medvedev.

Bare timer etter Putins uttalelse rykket Medvedev ut og kalte sammenligningen uakseptabel.

Medvedev sier at Russland ikke vil delta i noen militære aksjoner i Libya, men at de er klare til å bidra til fredsbevarende arbeid.

Russland er fast medlem i FNs sikkerhetsråd, og har vetorett. De unnlot imidlertid å stemme da resolusjonen ble vedtatt torsdag. Kina, Tyskland, Brasil og India avsto også fra å stemme.

– NATO vil støtte aksjonen

Ifølge Frankrikes utenriksminister Alain Juppe er også NATO klare til å støtte aksjonen om få dager, mens EU vil stille med hjelpemannskaper, skriver nyhetsbyrået AFP.

Storbritannia og Italia har tidligere bedt om at NATO overtar ledelsen fra USA, men Frankrike, Tyskland og Tyrkia er skeptiske.

Ifølge NTB er også de arabiske landene motstandere av en eventuell overtakelse, som foreløpig ikke er på dagsorden innad i NATO.

Den arabiske ligaen kritiserte søndag utviklingen av det de mener bare skulle være innføringen av en flyforbudssone, noe som fikk Storbritannia til å be arabiske land om å delta .

Norges utenriksminister, Jonas Gahr Støre, avviste kritikken .

Les også: Forberedt på tre måneder lang krig

SISTE NYTT

Siste nytt