Ett skritt frem og to tilbake

Etter drapet på Osama bin Laden, har samarbeidsklimaet mellom India og Pakistan blitt merkbart dårligere.

Bin Laden-tilhengere i Pakistan

Bin Laden-tilhengere i Pakistan raser mot drapet på Al Qaida-lederen.

Foto: Arshad Butt / Ap

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

For to måneder siden var alt såre vel, cricket-diplomatiet var på skinner etter semifinalen i cricket mellom India og Pakistan.

LES: Cricketdiplomati åpner lukket dør

Forhandlingene som ble lagt på is etter at pakistanske terrorister angrep Mumbai den 26. november 2008 skulle gjenopptas.

Osama bin Laden

Osama bin Laden ble drept 1. mai av amerikanske soldater.

Foto: AP

Så viste det seg at Osama bin Laden hadde oppholdt seg i Pakistan i en årrekke , før han ble drept i Abbottabad for drøyt tre uker siden.

LES: Hvor mye visste Pakistan?
LES: – Noen i Pakistan visste hvor bin Laden gjemte seg

Ordkrigen som fulgte var ikke spesiell fruktbar hva forhandlingsklimaet de to land i mellom angår. Nå er cricketkampen historie og tilnærmingen glemt.

Hva sa jeg!

Ingen i India ble overrasket da president Barack Obama om morgenen den 2. mai kunne fortelle at Osama bin Laden var blitt drept av amerikanske soldater i Pakistan.

KOMMENTAR: Hvem visste hva når?

Inderne har lenge hevdet at Pakistan er en frihavn for internasjonale terrorister.

De har i tillegg vært av den oppfatning at den pakistanske etterretnings-organisasjonen ISI ikke bare vet om dette, men i tillegg støtter og trener ytterliggående muslimske terrorgrupper. Fundamentalistenes aksjoner blir delfinansiert av ISI, hevder inderne, da gruppenes terroraksjoner kan tjene pakistanske interesser.

Inderne har gode kort på hånden.

Den eneste overlevende terroristen etter Mumbai-angrepet, Ajmal Kasab, har i detalj fortalt om hvordan ISI sto i ledtog med terrorgruppen Lashkar-e-Taiba (LeT) i ukene og månedene før 26. november 2008.

LES: Den gjenlevende mumbaiterroristen

(Saken fortsetter under videoen.)

Video Obama om Osama

VIDEO: Obama orienterer om drapet på bin Laden.

David Headley

Den amerikansk-pakistanske diplomatsønnen David Headley forklarte i amerikansk rett denne uken at han handlet på oppdrag av ISI da han i 2008 var på befaring i Mumbai for å kartlegge terrormål.

Headley, som har inngått en avtale med amerikanske myndigheter for å unngå dødsstraff, samarbeider med CIA og vitnet i retten i Chicago i går i rettssaken mot Tahawwur Rana.

LES: Stor terrorrettssak i Chicago

Tiltalte, som er canadisk statsborger med militær pakistansk bakgrunn, er en relativt perifer aktør i denne sammenheng, men det er ventet at hans og Headleys vitneprov vil kaste nytt lys over forholdet mellom ISI og grupper som LeT.

Headley har, i likhet med Kasab i Mumbai, navngitt pakistanske ISI-offiserer, forklart hvor og når de møttes og redegjort for pengeutbetalinger og våpentrening.

Indisk «Operasjon Geronimo»!

Allerede 2. mai begynte inderne å rasle med sablene. Hvis amerikanerne kan, hvorfor kan ikke vi?

«Triggerhappy» hindu-nasjonalister som var lei av pakistanernes trenering, foreslo at de kunne gjøre som amerikanerne: Fly inn og hente ut alle de terroristene som inderne krever utlevert, men som pakistanerne angivelig beskytter.

Den indiske regjeringen avklarte raskt at det var helt uaktuelt, men skaden var skjedd. Pakistanerne var blitt offer, nasjonen følte seg truet og Pakistan gjorde for sikkerhets skyld oppmerksom på at dersom noe skjedde, så hadde de allerede valgt ut sine mål i India for et eventuelt motangrep.

Det ble ikke noe indisk «Geronimo», men inderne sendte over en liste over Indias 50 mest ettersøkte terrorister, alle med tilhold i Pakistan.

LES OGSÅ: Bin Laden skjulte seg i militærby

(Saken fortsetter under bildet.)

Abbottabad

I dette huset i Abbottabad ble Osama bin Laden drept.

Foto: AAMIR QURESHI / Afp

Oops!

Det var derfor ytterst pinlig for India at «fiende nummer 42», meldte seg for indisk politi - som han var pålagt å gjøre, siden han hadde meldeplikt!

Han er mistenkt for å ha vært involvert i en terrorhandling i 2003, men hevder selv han er uskyldig og blitt dratt inn i dette fordi noen har brukt passet hans. Han har bodd med familien utenfor Mumbai de siste 12 årene, der han driver en liten butikk og sier han aldri har vært i Pakistan.

Det ble ikke bedre da det et par dager senere ble klart at en annen terrorist på listen - som angivelig ble beskyttet av pakistanske myndigheter - satt i fengsel i Mumbai.

Nå er listen trukket tilbake og hoder vil rulle.

Inderne har satset mye prestisje på sin kunnskap om hvilke terrorister som til enhver tid lever under ISI's vinger i nabolandet. De to navnebommertene er feilskjær på høyt diplomatisk nivå og har svekket Indias internasjonale troverdighet i terroretterretning.

LES OGSÅ: Diplomatene har startet reparasjonen

Historisk besettelse

Da britene trakk seg ut av det indiske subkontinentet i 1947, etterlot de seg to selvstendige stater, Pakistan for muslimene og India for hinduene. Avgjørelsen førte til en brutal folkevandring begge veier med hundretusenvis av drepte og millioner av ødelagte liv. Samt et uløst grenseproblem i Kashmir.

De to atommaktene har ført tre kriger mot hverandre, utkjempet en rekke slag og ligget i konstant konflikt de mellomliggende 63 årene.

India har de siste 20 årene greid å heve blikket og forholde seg til en verden bortenfor Pakistan, mens Pakistan fremdeles er fastlåst i et verdensbilde der India er hovedfienden og den store stygge ulven.

Såvel president Barack Obama som Pakistans tidligere president Pervez Musharaff, har advart Pakistan mot denne ensidige tolkningen av det internasjonale trusselbildet.

(Saken fortsetter under bildet.)

Usama bin town

I nærheten av Osamas skjulested i Abbottabad vises grafittien

Foto: AAMIR QURESHI / Afp

LES OGSÅ: Indias amerikanske hodepine

Marinebasen i Karachi

De to indiske storavisene Hindustan Times og The Hindu uttrykker stadig på lederplass bekymring for det samme pakistanske tunnelsynet.

LES OGSÅ: Rykteflom i pakistanske medier

Ironisk nok er India tjent med et sterkt Pakistan. Et naboland som er i ferd med å gå opp i limingen, er ikke i New Delhis interesse. Den siste Taliban-aksjonen mot en av Pakistans mest bevoktede militærbaser vekker uro i India.

Begge avisene henger seg på president Obamas advarsel og understreker at det ikke er India, men «den indre fienden» som utgjør den største trusselen mot Pakistan.

At fundamentalist-sympatiserende offiserer i den pakistanske hæren føler seg ydmyket etter amerikanernes «Operasjon Geronimo», er dårlige nyheter for India.

LES OGSÅ: Frykter flere «bin Laden-aksjoner»

De to kvalitetsavisene setter nå en slags lit til landets erkefiende, den pakistanske hæren.

Et velfungerende og sekulært forsvar er den eneste bufferen mellom et Pakistan inderne kan samarbeide med og et religionsbasert kaosstyre som vil bety politisk anarki.

Det er en rar verden når India må stole på Pakistans generaler.

LES OGSÅ: Storaksjon mot Al Qaida i Pakistan

Vraket av et helikopter etter bin Laden-aksjonen

Vraket av et helikopter etter bin Laden-aksjonen.

Foto: Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt