NRK Meny
Normal

Ordfører vil bygge Napoleon-land

Frankrikes første keiser kan få sin egen fornøyelsespark. «Napoleon-land» skal bidra til at kontroversielle Napoleon Bonaparte ikke skal bli en glemt og sensurert personlighet.

Napoleon

Ved byen Montereau-Fault-Yonne vant Napoleon sitt siste slag. Det er her prosjektets initiativtaker Yves Jégo (bilde) drømmer om et stort og franskt Napoleon-land.

Erik Aasheim

– Napoleon fortjener en slik fornøyelsespark. Keiseren har et ufortjent dårlig rykte, sier prosjektets initiativtaker Yves Jégo til NRK.

Han er parlamentsmedlem for høyrepartiet PR og ordfører i den franske byen Montereau-Fault-Yonne der Napoleon Bonaparte vant sist store slag i 1814 mot det østerrikske kongehuset Württemberg.

Årlig markeres slaget med folkefest og Napoleon-karneval i byen som ligger 90 kilometer fra Paris.

Den største arbeidsgiveren og skattebetaleren i fylket Seine-et-Marne er Disneyland Paris. Det åpnet i 1992, og franske intellektuelle kalte det for «et kulturelt Tsjernobyl».

Nå kommer motangrepet fra Yves Jégo.

Mikke Mus i Euro Disney

Euro Disney åpnet portene i 1992 og har siden vært en gedigen suksess. Parken er nå Europas mest besøkte turisattraksjon, til mange franskmenns sorg.

Foto: MEHDI FEDOUACH / AFP
Keiser Napoleon I

Nå skal Napoleon Bonaparte ta opp konkurransen med Mikke Mus & Co.

Foto: JOEL ROBINE / AFP

I 2018 håper han at «Napoleon-land» kan åpne portene bare 45 kilometer unna Disneys magiske verden. Der skal keiserens fascinerende, men kontroversielle liv som statsmann og hærfører gjenskapes.

– Det er en sprø i ide, men fullt gjennomførbar, mener Yves Jégo.

Skitur i dramaet

– Det vil bli en park som vil kombinere historiske fakta med attraksjoner, sier Yves Jégo, som er tidligere minister for de oversjøiske områdene som er en del av Frankrike verden over.

1,8 milliarder euro må til for at drømmen til borgermester Yves Jégo skal bli en realitet. Ifølge ham selv er investerere både i Russland og Midtøsten interessert.

– Jeg håper det blir et samarbeidsprosjekt mellom staten og private investorer, sier Yves Jégo.

I tillegg til hoteller, butikker og restauranter ser han for seg at det knusende slaget ved Waterloo som førte til Napoleons fall i 1815 skal rekonstrueres.

Drømmen er at folk skal kunne delta i dette og i andre viktige slag i Napoleons historie.

I år det er 200 år siden keiserens felttog mot Russland. Av de over 600.000 mann som hadde rykket inn i Russland var det færre enn 40.000 som kom seg i sikkerhet etter de stadige russiske bakholdsangrepene. Flesteparten av soldatene frøs i hjel eller døde som følge av skader fra angrepene.

Borgermesteren mener at selv denne tragiske historien bør bli en del av fornøyelsesparken. Han har latt seg inspirere av den innendørs skibakken i Dubai.

– Besøkende kunne for eksempel stå på ski og skli nedover snøfylte krigsscener og deretter krysse elven Berezina omringet av forfrysende soldatkropper og hester, skrev Yves Jégo på bloggen sin om planene.

Politisk ukorrekt

Napoleon er i dag en kontroversiell historisk figur.

– Franske politikere skyr Napoleon. Av den politiske eliten blir han i sterk grad sett på som en despot og tyrann, sier Thierry Lentz, direktør for Napoleon-stiftelsen .

Yves Jégo, borgermester i Montereau-Fault-Yonne

Yves Jégo, her iført historisk kostyme, mener mange deler hans interesse for Napoleon.

Foto: Privat

Han mener i sterk grad det skyldes at Napoleon innførte slaveriet i 1802, etter at Frankrike som verdens første land forbød det i 1794. Han blir sett på som stormannsgal etter sine mange brutale felttog både mot Russland, England, Egypt, Spania og Italia.

Napoleons ideal var en hierarkisk samfunnsmodell, med et kompetent forvaltningsapparat styrt av én sterk og dyktig leder på toppen.

Derfor kronet han seg også selv om Frankrikes første keiser i 1804. Selv om han var at barn av den franske revolusjonen i 1789, var han kritisk til tankene om en fullstendig demokratisering av statsmakten.

– Derfor er det i dag politisk ukorrekt å trykke Napoleons til sitt bryst. Men vi kan ikke vurdere Napoleons gjerninger ut fra slik vi ser på verden i dag. For 200 år siden var situasjonen helt annerledes, sier direktøren for Napoleon-stiftelsen til NRK.

Slaget ved Waterloo

Også slaget ved Waterloo skal gjenskapes, hvor folk skal kunne delta som franske og britiske soldater.

Foto: THIERRY ROGE / REUTERS

En stor statsmann

Han mener at Napoleon ikke har fått den historiske kreditt som han fortjener. Den dag i dag er det Napoleons sivile lover som gjelder i Frankrike.

Hans «code sivil» garanterte personlig frihet, likhet for loven, retten til privat eiendom, sivil ekteskapsinngåelse, og skilsmisse, og lovverket inspirerte politikere over hele Europa.

Under sine år ved makten fikk Napoleon planlagt og igangsatt en rekke reformer innen lovgivning, statsorganisering og offentlige velferdsordninger, og i tillegg til en rekke byggeprosjekter.

– Men vanlige franskmenn er begeistret for Napoleon. Hans historie fascinerer. Ikke minst utlendinger. Det er heller ikke skrevet så mange bøker om noen annen fransk statsleder enn Napoleon, sier Thierry Lentz.

I biblioteket til Napoleon-stiftelsen finnes de fleste. I bokhyllene som fyller flere rom står der mer enn tusen bøker om keiseren. Alle hans viktigste slektninger har også fått egne biografier. Familien Bonaparte dominerte fransk samfunnsliv under Napoleon I.

– Men vi ser tegn til at Napoleon blir en mer og mer en glemt personlighet i Frankrike. Franske skoleplaner åpner for at lærere i sterk grad kan velge fokus på sin historieundervisning. Vi registrerer at Napoleon ofte blir valgt bort, sier Thierry Lentz.

Selv om Napoleons kiste har fått hedersplassen i Invalidedomen i Paris, så finnes det ikke noe nasjonalt Napoleon-museum i Frankrike.

– Det er ganske utrolig. Vår utstillinger om Napoleon har enorm suksess verden over. Men ikke i Frankrike.

Et Napoleon-land kan være en god ide, så lenge det ikke blir som et kommersielt Disneyland, sier direktøren ved Napoleon-stiftelsen Thierry Lentz.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt