Ordfører innrømmer crackrøyking

Torontos ordfører Rob Ford innrømmer omsider at han har røyket crack, og mener det sannsynligvis skjedde mens han var på fylla.

Torontos borgarmeister Rob Ford.

Torontos ordfører Rob Ford innrømmer å ha røyket crack.

Foto: Nathan Denette / Ap

Spekulasjonene om Fords narkotikabruk dukket opp i mai, da avisen Toronto Star hevdet å ha sett bilder av ordføreren mens han røyker flytende kokain fra en glasspipe sammen med en narkolanger.

Ford har hele tiden nektet for at opplysningene stemmer, selv om canadisk politi i forrige uke klarte å finne igjen en datafil med video av hendelsen.

I dag innrømmet Ford narkotikabruken i et intervju med CBS News.

– Ja, jeg har røyket crack-kokain. Er jeg avhengig? Nei. Har jeg prøvd det? Sannsynligvis mens jeg var på en av fyllekulene mine, trolig for rundt ett år siden, sier Ford, som innrømmer å ha begått en stor feil.

Foreløpig har han ikke selv sett den omtalte videoen, som han har benektet eksistensen av på det sterkeste.

– Jeg var trolig stupfull og derfor ønsker jeg å se videoen. Jeg ønsker at alle i byen skal få se den. Jeg husker overhodet ikke at jeg ble filmet. Jeg ønsker å se videoen, for å se hvilken tilstand jeg var i, sier Ford.

I går beklaget Ford at han ved en rekke anledninger hadde vist seg full offentlig, og at han enkelte ganger hadde utvist en oppførsel som ikke sømmer seg for en ordfører.

Også i går nektet han for crackbruk, men i dag kom altså innrømmelsen.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Torontos ordfører, Rob Ford, sier han har gjort feil og sier videoen som viser at han røyker crack bør offentliggjøres så alle får se med egne øyne hva som skjedde.

Torontos ordfører Rob Ford kom med en unnskyldning etter narkobruken.

Intens leting i seks måneder

Canadisk politi har lett etter videoen siden i mai, etter at de alvorlige beskyldningene mot ordføreren ble presentert i pressen.

Ifølge Toronto Star var det narkolangeren som tok kontakt med avisens journalister for å selge videoklippet, som trolig var tatt opp via en mobiltelefon.

Foruten å spane på ordføreren, for å få bekreftet eller avkreftet om han hadde et narkotikaproblem, innledet de også etterforskning av enkelte i hans bekjentskapskrets, deriblant Fords nære venn og tidvis sjåfør, Alexander Lisi.

Ansatte ved ordførerkontoret har fortalt til politiet at de fryktet det var Lisi som foret ordføreren med narkotika.

Det var under denne etterforskningen de fant en PC, hvor videofilen hadde vært lagret. Politiets datateknikere klarte å rekonstruere den slettede datafilen og fikk med det beviset de trengte.

Torontos politisjef Bill Blair sa i forrige uke at videoen inneholdt bilder som var i overensstemmelse med det som tidligere var blitt rapportert i pressen om ordføreren.

Han la til at han på vegne av byen Toronto og Torontos innbyggere var svært skuffet over det han hadde sett – ergo ordførerens narkomisbruk.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Rob Ford og Doug Ford

Rob Ford (t.v.) og Doug Ford er et mektig brødrepar i Torontos politiske liv. Rob er ordfører mens Doug er bystyremedlem. De har flere ganger blitt beskyldt for å blande politikk og private interesser.

Foto: Mark Blinch / Ap

Krav om avgang 1

Politisjefens kommentar utløste en heftig debatt og i dag – noen få timer før ordførerens innrømmelse om narkotikabruk – bad broren Doug Ford politisjefen om å trekke seg fra sin stilling på grunn av «upassende kommentarer».

Doug Ford er også en kjent politisk skikkelse i byen, og sitter i Torontos bystyre for samme parti som broren.

– Vi har den mest politiske politisjefen vi noensinne har sett. Politisjefen tror han er dommer, jury og bøddel, sa Doug Ford.

Andre bystyremedlemmer derimot går i strupen på brødreparet, og mener de begge har krysset linjen for hva som er akseptabelt, både når det gjelder oppførsel og kommentarer.

Blair selv sier at «han kun svarte ærlig på et spørsmål om hva han tenkte etter å ha sett videoen.»

Krav om avgang 2

Flere og flere har etterlyst at den kontroversielle ordføreren trekker seg, men det har Ford inntil nå avvist å gjøre. Heller ikke i dag sa han noe som tydet på at han har slike planer.

Etter canadisk lov har ikke bystyret mulighet til å avsette en ordfører, så lenge han ikke er dømt til fengsel for en kriminell handling. Og politiet har foreløpig ikke siktet Ford, men sier de ønsker å snakke med ham utenom et formelt avhør. Det har ordførerens advokat så langt nektet dem.

Flere bystyremedlemmer legger nå en plan for å strippe ordføreren for formell makt.

Vil dukke opp som bevis

Imens venter «hele» Canada på å se den etter hvert så berømte videoen.

Politiet sier de ikke kan offentliggjøre den, fordi det strider mot loven å offentliggjøre etterforskningsbevis før de er forelagt retten.

Men videoen kommer uansett til å bli offentlig om kort tid, fordi den skal føres som bevis i straffesaken mot Fords venn og deltidssjåfør Alexander Lisi.

SISTE NYTT

Siste nytt