NRK Meny
Normal

Ordfører i Puerto Rico: – Dette nærmer seg folkemord

– President Donald Trump må nå ta ledelsen og redde liv, sier borgermester Carmen Yulin Cruz i Puerto Ricos hovedstad San Juan. Hun mener at hjelpearbeidet etter de siste orkanene er ytterst mangelfullt. Trump slår hardt tilbake.

San Juans ordfører Carmen Yulin Cruz (t.v.) omfavner en kvinne.

FORTVILET: Borgermester Carmen Yulin Cruz klemmer en kvinne under et besøk på et sykehjem etter uværets herjinger.

Foto: THAIS LLORCA / Epa

Orkanene «Jose» og «Maria» førte til voldsomme ødeleggelser på Puerto Rico.

Behovet for hjelp er voldsomt stort, men skader på havner og annen infrastruktur har gjort at hjelpen ikke har kommet fram til dem som trenger det.

Bønn til presidenten

– Vi dør her, sier borgermester Carmen Yulin Cruz på en pressekonferanse ifølge avisa The Guardian.

Hun mener at situasjonen på øya kommer til å nærme seg et folkemord hvis det ikke snart kommer hjelpesendinger som monner.

Hun har denne sterke oppfordringen til USAs president:

– Jeg ber deg om å ta ledelsen og redde liv. Hvis ikke, vil hele verden se at vi ikke blir behandlet som andreklasses innbyggere, men som dyr som man kan kvitte seg med. Nok er nok, understreker borgermesteren i hovedstaden.

Yulin Cruz kan ikke fatte at verdens mektigste land ikke er i stand til å løse de logistiske problemene i forbindelse med hjelpesendingene.

Trump slår tilbake

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

I to meldinger på Twitter i formiddag slår Trump tilbake.

«Dårlig lederskap av borgermesteren i San Juan og andre i Puerto Rico, som ikke klarer å få arbeiderne sine til å hjelpe.»

«Borgermesteren i San Juan, som var veldig rosende bare for noen dager siden, har nå blitt fortalt av demokratene at du må være ekkel til Trump,» skriver presidenten, som skal besøke øya på tirsdag.

3,5 millioner uten strøm

Orkanen Maria slo inn over den amerikanske øya med stor kraft den 20. september. Den er den kraftigste som har rammet Puerto Rico siden 1932, og slo ut strømforsyningen for samtlige av øyas 3,5 millioner innbyggere og forårsaket enorme ødeleggelser.

– Alt som var her ble ødelagt. Alt sammen, sengene, spisestuen, alt, fortalte Gloria Solel (82) til NRK i landsbyen Toa Baja.

Les korrespondent Anders Magnus' reportasje fra stedet her

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt