Polsk fotballsupporter sparker mann som ligger nede

Like før en ny EM-kampstart i Marseille brøt det igjen ut opptøyer. Polske supportere sparket og slo en mann som lå på bakken.

En polsk supporter sparker en mann som ligger nede på gata i Marseille.

SPARKER MANN PÅ BAKKEN: En polsk fotballsupporter sparker en mann flere ganger på gata i Marseille. Video: Kristian Høynes

– Flere menn med polske drakter la en mann i bakken. De sparket og slo ham mens han lå nede. Samtidig kastet folk stoler og brennende bluss rett ved oss, sier Kristian Høynes i Marseille til NRK.

Han er i den franske hovedbyen for å se fotball-EM og havnet plutselig midt i kaoset som brøt ut blant fotballsupportere tirsdag, halvannen time før kampstart mellom Polen og Ukraina.

På videoen Høynes tok fra sentrum av byen ser man en mann kledt i hvit og rød T-skjorte og hatt sparke en mann flere ganger mens han ligger på bakken. Andre supportere går forbi.

– Det er trist å se slik oppførsel, sier Høynes, som sammen med kameratene hjalp mannen opp etterpå. Han var ikke nevneverdig skadd.

Tåregass i Marseille

TÅREGASS: Politiet i Marseille skjøt tåregass mot supportere som lagde bråk.

Foto: Simon Solheim

NFF: – For dårlig sikkerhet

Kai-Erik Arstad, NFF

KRITISERER SIKKERHETEN: Konstituert generalsekretær i NFF, Kai-Erik Arstad.

Foto: Norges Fotballforbund

Kai-Erik Arstad, konstituert generalsekretær i Norges fotballforbund, liker svært dårlig det han ser på videoen.

– Det er bare vondt å se. Dette er scener som vi overhodet ikke ønsker å se noen steder, og selvfølgelig ikke i fotballsammenheng, sier Arstad.

Han sier det alltid er noen idioter som skal ødelegge, og at enkelthendelser er vanskelig å ha kontroll på.

– Men vi er ikke fornøyd med sikkerheten som har vært under EM, verken i byene eller på stadion. Man burde umiddelbart ha sørget for mer synlig politi i gatene, og på stadion burde man seksjonert med klare sperrer mellom supportergrupperinger. Dette holder ikke fra arrangørens side, sier Arstad.

Laster Twitter-innhold

Tåregass og vannkanoner

Da kaoset brøt ut i Marseille tirsdag, kom store politistyrker med tåregass og vannkanoner til området ved Stade Velondrome.

Politiet løp gjennom gata og skjøt tåregass, forteller NRK-reporter Simon Solheim, som er i Marseille på ferie for å se fotball-EM. Han filmet tåregassen som lå tjukt i gata:

Folk løper i gatene i Marseille, fotballsupportere løper, tåregass.

TÅREGASS I GATENE: Supportere og andre løper vekk fra politiet som skyter tåregass etter at det oppsto bråk mellom ukrainske og polske supportere. Video: Simon Solheim

– Det var masse foreldre med unger som løpte opp gata og søkte tilflukt på restauranter og butikker. De var redde, sier Solheim.

Flere tusen politifolk

SOCCER-EURO/FANS

PÅGREPET:Politiet måtte igjen gripe

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Fire personer ble pågrepet etter opptøyene, skriver nettavisa 20 Minutes, og det hele roet seg før kampstart klokka 18 tirsdag.

Likevel er flere tusen franske politifolk i området.

De har supporterbråket som oppsto mellom russiske og engelske fans i Marseille 11. juni friskt i minnet:

Da begynte dagen med vold og kaos i sentrum, før det hele eskalerte fullstendig da russiske tilskuere angrep engelskmenn inne på tribunen.

Fotball-EM 2016

RUSSISKE TILSKUERE ANGREP: Slik så det ut på stadion i Marseille 11. juni.

Arstad i NFF var selv tilstede før og under kampen mellom England og Russland.

– Vi satt på en fortauskafé før kampen og havna midt oppi kaoset med politi og tåregass. Da følte vi oss rett og slett utrygge, sier Arstad.

Til sammen 35 supportere ble skadd i sammenstøtene den dagen, og lederen for de russiske fotballsupporterne ble sendt ut av landet.

Totalt 557 supportere som anklages for vold er pågrepet hittil under fotball-EM, ifølge NTB.

Politi Marseille

POLITI: Politiet måtte igjen gripe inn mot fotballsupportere i Marseille.

Foto: Simon Solheim / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt