Opptøyer i fengselet til Moland og French

Det skal i natt ha vært voldsomme opptøyer i Ndolo-fengselet i Kongo, der Tjostolv Moland og Joshua French sitter fengslet. Nordmennene skal være i god behold.

Ndolo-fengslet i Kinshasa

De dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French sitter fengslet i Ndola-fengselet i Kinshasa.

Foto: FN

Én person skal være drept og en skal være hardt skadd, skriver Dagbladet,

Ifølge den FN-drevne radiostasjonen Radio Okapi skal 80 fanger ha deltatt i et fangeopprør som ble hardt slått ned.

Opptøyene skal ha skjedd i en annen del av fengselet enn der de dødsdømte nordmennene sitter. De skal heller ikke ha vært med på opprøret, skriver Dagbladet.

I sikkerhet

Pressevakt i UD Frode Andersen sier til NRK at Moland og French er i god behold.

– Vi har vært i kontakt med fengselet i Kinshasa. Nordmennene har det bra. Det er rolig i den avdelingen de sitter, sier Andersen til NRK.

En kilde fra fengselet sier til Dagbladet at to fanger skal ha klart å komme seg over murene, men det ble umiddelbart åpnet ild mot begge to. Begge ble truffet og den ene døde med en gang. Den andre fangen som ble truffet skal være hardt såret.

Internasjonal standard

For litt over en uke siden ble Moland og French flyttet fra fengselet i Kisangani til Ndolo-fengselet i hovedstaden Kinshasa. Det nye fengselet ble renovert tidligere i år og skulle etter planen bli det første fengselet i Kongo som holdt internasjonal standard.

Ndolo-fengslet ble bygget i 1930, men har gjennomgått oppgarderinger siden den tid, og ble i fjor gjenåpnet etter å ha vært stengt i 14 år.

I utgangspunktet skal ikke fengslet ha mer enn 531 fanger, men bare på en måned tidligere i år kom det 558 fanger. Det finnes ingen eksakte tall på hvor mange som faktisk holdes innenfor murene.

Overføringsavtale

French og Moland ble i fjor dømt til døden i Kongo for å ha drept sjåføren sin. De ble også dømt for spionasje. De har hevdet at de er uskyldige.

Avtalen om overføring fra Kisangani til Kinshasa ble kunngjort i september etter et møte i New York mellom utenriksminister Jonas Gahr Støre og hans kongolesiske kollega.

Moland French

Tjostolv Moland og Joshua French har sittet fenglset i Kongo siden mai 2009.

Foto: STRINGER / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt