Opptøyer etter Oransje-marsj

Den årlige Oransje-marsjen i Nord-Irland har ført til kraftige opptøyer. Til sammen er 82 politifolk skadd de siste to døgnene.

Video Kraftige sammenstøt i Nord-Irland

VIDEO: Store styrker med opprørspoliti forsøkte å stanse opptøyene i de nordlige delene av Belfast, men det endte med mange skadde tjenestemenn.

Bensinbomber, metallrør og andre gjenstander møtte protestantene med politieskorte som hvert år marsjerer gjennom Belfast i Nord-Irland.

Det er nå lenge siden Nord-Irland har blitt regnet som i krig. Men når protestantene hvert år i juli marsjerer gjennom gatene er det som om klokkene skrus tilbake.

Les også: 10 år med fredsavtale i Nord-Irland
Bakgrunn: Søndagen som endret Nord-Irlands historie

Det er når prostantene tar marsjen sin gjennom de hovedsaklig katolske områdene at det blir bråk, og i år gikk det hardt utover politiet.

– Vi har nå sett en oppblomstring av opptøyer som tidsfordriv som viser en svært illevarslende tendens, uttalte Matt Bagott som er politisjef i Nord-Irland til pressen etter at mange av hans ansatte hadde fått merke opptøyene.

Til sammen ble 82 politifolk skadd. Tre skal ha blitt skutt av bråkmakerne, andre ble angrepet med trestokker og en kvinnelig politibetjent ble pepret med ulike gjenstander da hun lå nede og fikk behandling etter et slag mot hodet.

Opptøyer i nordlige Belfast
Foto: Stephen Wilson / AFP

Politistyrkene besvarte angrepene med vannkanoner og gummikuler. Likevel havnet flere politifolk på sykehus, men ifølge lokale myndigheter skal ingen av dem ha livstruende skader.

– Må ha en løsning på marsjene

Hvert år skaper marsjene fra protestanter uro i området som lenge var preget av hat mellom katolikker og protestanter.

Gårsdagen, 12. juli, regnes som den mest omfattende markingsdagen for marsjerende protestanter. Det kunne også merkes i omfanget av opptøyer og bråk.

Protestantene marsjerte for å markere prins William av Oransjes seier over den katolske kongen James II i 1690. Opptogene i juli skaper hvert år uro når de passerer katolske områder.

Les: Høynet trusselnivå i Nord-Irland

Politiet vokter Oransje-marsjene i Nord-Irland
Foto: Stephen Wilson / AFP

Nå ber politisjefen om at det startes en skikkelig debatt rundt hvordan disse marsjene gjennomføres, og all uroen som følger.

Ifølge ham bruker politiet hvert år svært store ressurser på å prøve å holde ro og hindre at de marsjerende demonstrantene skal komme i direkte kamper med sinte katolikker – penger som kunne finansiert en hel sykehusavdeling.

– Nord-Irland har ikke råd til å la bilder av vold og opptøyer bli spredd verden rundt hver juli måned. Slike bilder er langt fra et riktig bilde av landet vårt, der de aller fleste har omfavnet freden og jobber for en positiv framtid, sa politisjef Bagott som ønsker å unngå uroen som hvert år følger markeringene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt