Hopp til innhold

Opptøyer etter frikjennelse av drapstiltalt politimann i USA

Folk i St. Louis gikk ut i gatene etter at en hvit politimann ble frikjent fredag for å ha skutt og drept en svart mann i 2011.

Tøregåss mot demonstranter og protesttog i St.Louis

Se video: Demonstrantene ble møtt av store politistyrker.

13 personer ble arrestert og at fire politimenn fikk lettere skader i opptøyene, melder politiet i byen.

Før frikjennelsen fredag hadde aktivister truet med sivil ulydighet om den tidligere politimannen Jason Stockley, som var siktet for overlagt drap, ikke ble dømt.

Dette skjer ikke lagt fra Ferguson i Missouri, der 18 år gamle Michael Brown ble drept av en politimann i 2014. Han ble aldri tiltalt i saken og har senere sluttet i jobben sin. Saken førte til store opptøyer og uro.

St. Louis protester

Demonstrantene samlet seg i sentrum av St. Louis.

Foto: Whitney Curtis / Reuters

Sier han skal drepe

24 år gamle Anthony Lamar Smith ble skutt etter en politijakt med bil. Politimannen hevder han så Smith holde en pistol og har forklart at han følte seg truet. Påtalemyndigheten mente imidlertid at politimannen hadde gjemt en pistol i Smiths bil etter drapet.

Dommer Timothy Wilson mente påtalemyndigheten ikke hadde lagt fram klare nok bevis for at Stockley hadde begått overlagt drap eller for at han ikke hadde handlet i nødverge. Stockley ble dermed frikjent.

I rettssaken ble det trukket fram at et man på et videoopptak fra politibilen kan høre Stockley si at han «vil drepe denne (...), bare så du vet det». Like etter ble 24-åringen skutt med fem skudd.

Ifølge dommen er dette en uttalelse som kan tolkes på flere måter, avhengig av sammenhengen.

Risikerte livstidsdom

Jason Stockley har flyttet fra St. Louis og bor i Houston nå. Hadde han blitt dømt kunne han risikert å tilbringe resten av livet i fengsel.

Fredag kveld samlet flere hundre demonstranter seg utenfor huset til byens borgermester Lyda Krewson. Her knuste de et vindu og kastet maling på veggene og politiet brukte tåregass for å splitte folkemengden.

Før domsavsigelsen hadde flere aktivister truet med sivil ulydighet hvis politimannen skulle bli frikjent. I forrige måned ble det bygd barrikader rundt politistasjonen i byen.

Demonstrantene forsøkte også å sperre en motorvei, men ble stoppet av politi med pepperspray.

SISTE NYTT

Siste nytt