NRK Meny
Normal

Frykter opptil 500 drepte i Nigeria

Flere hundre fryktes drept i angrep nord i Nigeria denne uka. Situasjonen er uoversiktlig, og opprørere skal ha tatt over kontrollen i flere av områdene.

Laster kart, vennligst vent...

BORNO-DELSTATEN HARDT RAMMET: Over står dato på de dødeligste angrepene i Nigeria så langt i 2014 som Boko Haram mistenkes å stå bak. Borno-delstaten er hardest rammet.

– Antallet drepte er massivt, men ingen kan si sikkert hvor mange som er drept, for ingen har kommet seg fram til stedet, sier parlamentsmedlem Peter Biye om det siste angrepet nord i Nigeria til nyhetsbyrået AFP.

Flere mistenker den militante islamistiske opprørsgruppa Boko Haram for å stå bak. Boko Haram har kommet i internasjonalt søkelys de siste månedene etter å ha bortført flere hundre jenter og utført bestialske angrep på landets befolkning.

Ifølge flere nyhetsbyråer fryktes flere hundre drept etter angrep på fire landsbyer i Gwoza-distriktet i delstaten Borno tidligere denne uka. Uniformerte opprørere skal ha angrepet husene, kirkene og moskeene i landsbyene Goshe, Attagara, Agapalawa og Aganjara. Innbyggerne som forsøkte å rømme skal ha blitt drept.

– Det ligger døde mennesker spredt over hele området, og mange har flyktet, sier Peter Biye til AFP.

Myndighetene skal ha blitt advart. Dersom dødstallet blir bekreftet og Boko Haram viser seg å stå bak, er dette den verste massakren så langt i gruppens opprør som startet for fem år siden.

– Opprørerne har tatt kontrollen

Noen kilder sier så mange som 400–500 kan være drept, men det har ikke kommet bekreftede meldinger om antall drepte i angrepene. Dette skal skyldes at opprørerne fortsatt er i områdene.

– Opprørerne er der fremdeles, og har tatt over hele området, sier parlamentsmedlem Peter Biye.

Al Jazeera forklarer at meldingen kom sent ut med at det tok overlevende flere dager å bringe beskjeden til Bornos hovedstad Maiduguri. Veiene er dårlige og telefonlinjene likeså, eller ikke-eksisterende.

Før angrepene skal de lokale myndighetene i Borno ha bedt militæret om å sende soldater til områdene uten å lykkes. Nigerianske myndigheter har fått sterk kritikk fra landets innbyggere for sin håndtering av Boko Haram.

Angrepene skal imidlertid ha fortsatt onsdag, og ifølge AFP skal militærfly ha bombet mål mot opprørerne. En anonym innbygger som nyhetsbyrået har snakket med sier at kun kvinner ble spart. Guttebarn ble tatt fra mødrene sine og drept.

Artikkelen fortsetter under bildet

Nigerai angrep Jos

FLERE ENN 2000 DREPTE BARE I ÅR: I mai utførte Boko Haram de dødeligste bilbombe-angrepene i Nigeria noensinne. I to nesten simultane angrep ble over 100 personer drept. Her løftes et av ofrene bort. Så langt i år regnes det med at mer enn 2000 sivile er drept i angrep.

Foto: STR / Afp

– Det ligger hundrevis av lik der ... fordi der er ingen som begraver dem, sa den anonyme landsbylederen i den kristen-dominante Attagara.

Dersom dødstallet etter angrepene denne uka blir bekreftet vil angrepene være de dødeligste av Boko Harams angrep siden gruppa startet offensiven for fem år siden. Det vil toppe angrepet 5. mai i Gamboru Ngala, som også ligger i Borno, da mer enn 300 personer ble drept.

Borno har blitt utsatt for mange angrep fra islamistgruppen Boko Haram. Bortføringen av 276 skolejenter i april skjedde også i delstaten. Så langt i år regnes det med at mer enn 2000 sivile er drept i angrep i Nigeria.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt