Spent i Nigeria: Opptellingen er i gang

I byen Kaduna er butikker stengt og gatene nesten folketomme. Ikke siden overgangen fra militærdiktatur i 1999 har noe valg i Nigeria vært like spent.

Valgfunksjonærer i gang med opptellingen i Nigeria

Valgfunksjonærer i gang med opptellingen etter valget i Nigeria.

Foto: EMMANUEL AREWA / Afp

Allerede ligger de et døgn på etterskudd, men i løpet av dagen er de første resultatene ventet. Krigen mot de ytterliggående islamistene i Boko Haram henger over Nigerianerne som snart kan få vite hvem som skal styre landet videre.

Sporadisk vold

Før noen resultater er klare har opposisjonen avvist utfallet av opptellingen i delstaten Rivers, elvedeltaet som er base for Nigerias oljeindustri.

– Uansett hva slags skit de kunngjør som resultat, vil de ikke være akseptabelt for oss, sa en talsmann for partiet All Progresive Congress (APC).

Anklager om vold og juks i delstaten Rivers

I delstaten Rivers anklager opposisjonen regjeringspartiet for bruk av vold og juks.

Foto: FLORIAN PLAUCHEUR / Afp

Ifølge APC stod væpnede militsgrupper sendt ut av regjeringspartiet Peoples' Democratic Front bak vold som hindret gjennomføringen av et fritt valg.

– Det var ikke noe valg i Rivers, sa Achinike William-Wobodo, som var en av APCs valgvakter under avstemningen.

FN roser Nigeria for å i all hovudsak ha gjennomført eit fredeleg presidentval. Dei første resultata er venta i dag.

SE VIDEO: Gjennomføringen av det nigerianske valget har så langt gått fredelig for seg.

Volden har vært sporadisk, men det er ventet at opposisjonen ikke vil akseptere resultatet i flere delstater. Også valgkommisjonen har sagt at enkelte av klagene gir grunn til bekymring.

Folketomt

I den nordlige byen Kaduna som etter valget i 2011 opplevde mye vold og uroligheter var gatene nesten tomme og butikker stengt.

Høy oppslutning

Valget er det jevneste siden 1999, og det har ligget an til nesten dødt løp mellom utfordreren og tidligere militærdiktator Muhammadu Buhari, og den sittende presidenten Goodluck Jonathan.

Dette og ønsket om å slutte opp om demokratiet i en tid hvor landet er under angrep ifra Boko Haram gjør at mange av de 56,7 millioner velgerne har ønsket å stemme.

Om Goodluck taper er det første gang siden demokratiet kom tilbake i 1999 at Peoples' Democratic Front mister grepet om makten.

I Kaduna er folk redd for vold og det er få folk i gatene

I byen Kaduna frykter innbyggerne politisk vold og det er få mennesker i gatene.

Foto: Nichole Sobecki / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt