Sikkerhetspolitiet var godt forberedt på dagens markering i Bahrain.
Foto: - / AfpPerleplassen i Manama ble jevnet med jorda etter at demonstrantene ble kastet ut for snart et år siden.
Foto: HAMAD I MOHAMMED / ReutersFra et av de største demonstrasjonstogene under opprøret i fjor.
Foto: NyhetsspillerDemonstrantene vil ha kong Hamad fjernet. Selv ber han om forsoning og samarbeid.
Foto: YASSER AL-ZAYYAT / AfpDemonstranter marsjerte fra tre landsbyer i utkanten av hovedstaden Manama og mot den tidligere Perlemassen i sentrum, men ble stanset før de kom fram.
– Ned med kongen
– Ned med kong Hamad, ropte demonstrantene. Hamads familie har regjert Bahrain siden 1700-tallet. Kravet er det samme som under de store demonstrasjonene i fjor.
Kongefamilien og resten av eliten i Bahrain er sunnier, mens flertallet er sjiaer. Det er også religiøse og sosiale skiller som ligger til grunn for mye av misnøyen. Grovt sett er sunniene mer privilegert enn flertallet av sjiamuslimer. Dette skillet skal ha blitt enda dypere det siste året.
Politiet hadde advart demonstrantene på forhånd om at de ville bli stanset i dag, og det skjedde.
Gruppen som tok initiativet til dagens demonstrasjon kaller seg «Ungdom av 14. februar-revolusjonen». De tilhører en hard kjerne som opererer uavhengig av den politiske opposisjonsalliansen Al-Wefaq.
Al-Wefaq beskylder sikkerhetsstyrkene for å ha arrestert 13 regimekritikere.
En parlamentariker for Al-Wefaq sa til nyhetsbyrået AFP at sikkerhetstiltakene i dag langt på vei er en uerklært unntakstilstand.
- Les:
- Les:
- Les:
Teltleir på Perleplassen
For et år siden opprettet demonstranter en teltleir på Perleplassen der de holdt ut en måned før de ble kastet ut med makt. Selve plassen er seinere jevnet med jorden, fordi den ble et symbol på opposisjonen mot regimet.
Etter en måned i telt på plassen ble demonstrantene fjernet med makt fordi protestene ble flere og flere, og mer og mer høylytte. Bahrains egne styrker var ikke selv i stand til å slå ned opprøret, men måtte ha militær hjelp fra naboland og styrker derfra krysset grensen fra Saudi-Arabia.
Da demonstrasjonene la seg i mars i fjor, var 35 drept, inkludert fem fra sikkerhetsstyrken og fem som ble torturert i hjel i fengselet. Amnesty International har opplyst at minst 20 andre er drept i forskjellige demonstrasjoner seinere, på grunn av sikkerhetsstyrkene omfattende maktbruk.
Kong Hamad brukte årsdagen for opprøret til å be om forsoning.
– La oss starte en ny fase med alvorlige og oppriktige tiltak for å oppnå det beste for landet og folket, sa han.
- Les:
- Les: