NRK Meny
Normal

Opprørsleder hengt i Iran

Iranske myndigheter har henrettet en leder for en sunnimuslimsk opprørsgruppe som kaller seg for Jundollah, Guds soldater.

Abdolmalek Rigi

Leder Abdolmalek Rigi for opprørsgruppen Gids soldater ble i dag hengt i Iran.

Foto: Afp

Abdolmalek Rigi var dømt for å ha deltatt i angrep mot Iran.

Majoriteten av muslimene i Iran er sjia, mens Rigi ledet den sunnimuslimske gruppen Jundollah. Han ble arrestert i februar, fire måneder etter at gruppen hans tok på seg ansvaret for et bombeangrep som drepte over ti personer, deriblant offiserer i den iranske Revolusjonsgarden.

– Hengt ved soloppgang

«Abdolmalek Rigi ble hengt ved soloppgang i dag. Han var dømt for mange kriminelle handlinger, blant annet dødelige angrep, og for å ha drept uskyldige mennesker», opplyser en statlig TV-kanal.

Rigi var også dømt for væpnet ran, kidnapping, narkotikasmugling, drapsforsøk og drap.

Ifølge nyhetsbyrået Fars ble Rigi hengt inne i Evin-fengselet i Teheran. Noen av hans ofres familiemedlemmer skal ha vært til stede under henrettelsen.

Drapsforsøk mot president Ahmadinejad

Jundollah regnes for å ha forbindelser til Al Qaida, ifølge iranske myndigheter. Myndighetene beskylder også USA, Storbritannia og Pakistan for å støtte Jundollah i deres kamp for å destabilisere Iran, men alle tre landene avviser påstandene fra Teheran.

Jundollah hevder at de kjemper for rettighetene til Irans sunnimuslimske minoritet. Iran benekter beskyldningene om at etniske og religiøse minoritetet blir diskriminert.

Siden 2005 har Jundollah stått bak flere store aksjoner, blant annet et drapsforsøk på Irans president Mahmoud Ahmadinejad 14. desember 2005, under et besøk til Sistan-Baluchestan.

Gruppens siste store angrep var i oktober i fjor, da 40 personer mistet livet da en bombe gikk av. 15 av de drepte var medlemmer av Revolusjonsgarden.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt