– Dette er det siste slaget mot Gaddafi

Flere eksplosjoner rystet Tripoli i natt. Ifølge opprørerne kan dette være det siste slaget mot Libyas leder Muammar Gaddafi og hans regime.

Feirer framgang i Tripoli

Titusenvis av libyere i Benghazi feiret det opprørerne omtaler som den første framgangen i Tripoli.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

Fire sterke eksplosjoner rystet sentrum i den libyske hovedstaden Tripoli natt til søndag og søndag morgen. Det er fremdeles ukjent hvilke mål som ble truffet.

Vitner rapporterer også om sammenstøt mellom opprørere og regimetilhengere i flere bydeler i hovedstaden, og flere journalister som oppholder i byen forteller at det har vært umormalt mye skyting i natt.

– Gaddafi har flyktet

Tripoli blir regnet som Gaddafis viktigste by. Talspersoner for opprørsstyrken har derfor uttalt at det er et mål å frigjøre byen.

Søndag ettermiddag har opprørsstyrkene omringet hovedstaden i et forsøk på å få Muammar al-Gaddafi til å gå av. En talsmann for Gaddafi sier til AFP at regimet ar hundrevis av profesjonelle soldater og tusenvis av frivillige som vil beskytte byen.

– Dette kan bli det siste slaget

Lørdag kveld sa en talsmann for opprørerne at de har startet kamper inne i Tripolis gater, og at dette kan bli det siste slaget mot Gaddafi.

– Revolusjonen fra innsiden av Tripoli startet offisielt lørdag kveld i mange deler av byen, og er forventet å spre seg til hele Tripoli, sa opprørernes talsmann Jumma Ibrahim til CNN lørdag kveld.

Ifølge kilder den arabiske fjernsynskanalen Al Jazeera har snakket med, har 31 av Gaddafis soldater blitt drept under kampene om å få kontroll over Tripoli. I tillegg skal 42 av soldatene være tatt til fange, melder Reuters.

NRKs utenrikskommentator Gro Holm sier at presset mot Gaddafi aldri har vært så stort før.

– Det er klart han er svært presset. Opprørerne har aldri vært så nær som nå, men vi vet egentlig ikke hvor svakt han står og hvor mange han har rundt seg, sier han.

– Vi vil vinne

I en tale som ble vist på fjernsyn i dag sier Gaddafis sønn Seif al-Islam at det libyske regime aldri vil gi opp kampene. Talen skal ha blitt tatt opp lørdag før angrepene mot Tripoli slo inn for fullt, ifølge AFP.

– Vi har lang utholdenhet. Vi står på vår jord og i vårt land. Vi vil holde ut i seks måneder, ett år, to år... og vi vil vinne, sier han i talen, som ble sendt på statlig fjernsyn.

Sønnen sier videre at avgjørelsen om å ikke overgi seg verken er gjort av ham selv eller faren, men at det er det libyske folket som har bestemt det.

Han oppfordret samtidig opprørerne til å sette seg ned ved forhandlingsbordet.

– Hvis dere vil ha fred, er vi klare, sier han, ifølge AFP.

Gaddafi talte til folket

Natt til søndag talte også Muammar al-Gaddafi til folket. I en lydoverført tale som ble sendt direkte på statlig fjersyn takket han tilhengerne for innsatsen.

– God kveld. Vi gratulerer dere med å ha eliminert rottene som er spredt omkring i Tripoli i kveld, og som ble konfrontert med folket, sa han.

Rottene henviser til opprørerne, som fikk hard medfart i Gaddafis tale.

– Dere representerer ikke Libya. Dere er forædere, sa han videre.

– Situasjonen er under kontroll

Til tross for kraftige eksplosjoner og skyting i hovedstaden, insisterte myndighetene i Tripoli på at alt er under kontroll.

– Situasjonen er under kontroll, sa informasjonsminister Moussa Ibrahim, og la til at frivillige regimetilhengere har slått tilbake i flere nabolag.

Feirer i Benghazi

Dette synet deler imidlertid ikke opprørsledelsen. Fra sitt tilholdssted i Benghazi, hevder lederen for opprørsstyrkene, Mustafa Abdel Jalil, at seieren er innen rekkevidde seks måneder etter at krigføringen startet.

Titusenvis av opprørere i opprørsbyen Benghazi feiret framgangen i Tripoli i morgentimene søndag. De omtaler overtaket i Tripoli som en øyeblikkelig kollaps av Gaddafis regime.

– Vi har kontakt med folk fra Gaddafis indre sirkel. Alle bevis leder mot at slutten er veldig nær, sier Jalil, som er leder for Den nasjonale overgangsregjeringa (NTC).

Han forteller at opprørerne samarbeider med styrker som nærmer seg byen fra tre kanter.

Opprørerne har tatt kontroll over stadig flere byer i Libya de siste dagene. Fredag tok de kontroll over to byer langs den strategiske kystveien som binder Tripoli sammen med andre områder av landet.

Opprørerne feirer framgang i Tripoli

Opprørere i Benghazi feirer nattas angrep mot Gaddafis regime i Tripoli.

Foto: Alexandre Meneghini / Ap

Nyhetsbyrået DPA melder at Muammar al-Gaddafi og familien har reist fra Tripoli, og at de er på vei til grenseovergangen mot Algerie. Byrået viser til velinformerte kilder, men dette er verken bekreftet av regimet eller opprørerne.

SISTE NYTT

Siste nytt