Opprørerne har startet plyndring i Goma

GOMA (NRK): Tilbaketrekkingen er utsatt. Nå plyndrer opprørerne hus og stjeler biler.

Congo fighting

Opprørsgruppen M23 har i fleer dager varslet at de er på vei ut av Goma, men nå er tilbaketrekkingen utsatt og opprørerne skal ha begynt å plyndre byen.

Foto: Jerome Delay / Ap

Bosco Ntaganda

Det er utstedt arrestordre på Bosco Ntaganda, som FN mener leder M23.

Foto: LIONEL HEALING / Afp

Opprørsstyrken M23 skal ha trukket seg ut av byen Sake, og tidligere i dag ble det meldt at de var på vei ut av byen Goma, som har vært okkupert av M23 siden 20. november.

Nå er tilbaketrekkingen igjen utsatt med 48 timer. Ifølge en talsmann for opprørerne skyldes dette «logistiske problemer».

Stjeler biler

Men mange i Goma tror nå at opprørerne har tenkt å bli der en stund. Det virker som om opprørerne er i ferd med å forsyne seg med biler og andre kjøretøy. Det gjøres også innbrudd og regulære plyndringer.

Også sikkerhetssituasjonen er veldig kaotisk.

Det har i dag kommet en lekter med 280 politifolk som flyktet da opprørerne kom for ti dager siden. Politifolkene trodde de skulle tilbake og gjenoppta patruljeringen i gatene, men de har enda ikke gått i land og er fortsatt ute på lekteren.

FN er på plass med bilene sine, uten at de får gjort så mye.

Kongo

Goma ligger på grensen til Rwanda, som mistenkes for å stå bak og finansiere M23. Målet kan være de store mineralressursene som finnes i området.

Foto: NRK

Stopper bistand til Rwanda

Det blir nå hevdet at Rwanda bruker M23-styrken for å danne en bufferstat i Kongo, og til slutt å sikre seg denne mineralrike delen i Kongo.

Storbritannia vedtok i dag å stoppe sine bistandsutbetalinger til Rwanda; den først utbetalingen skulle komme i desember og være på 21 millioner pund.

Allerede har Sverige, Nederland, Den afrikanske utviklingsbanken, Tyskland, Storbritannia og USA innstilt deler av bistanden til Rwanda. Dette skjedde etter at en FN-rapport i sommer avslørte at Rwanda støtter brutale opprørere i Kongo.

Norge gir ikke bilateral bistand til Rwanda, ifølge Bistandsaktuelt.

Kart: Lars Sigurd Sunnanå i Goma, Kongo

Korrespondent Lars Sigurd Sunnanå er i Goma, Kongo.

SISTE NYTT

Siste nytt