Hopp til innhold

Libyske opprørere møter hard motstand i Gaddafi-bastion

Opprørsstyrkene møter hard motstand i Muammar al-Gaddafis hjemby Sirte. Samtidig kommer Opprørsrådet med oljeløfter til landene som har deltatt i NATOs operasjon. Sett i forhold til styrkens størrelse er Norge det landet som har bombet mest i Libya.

Libya

Libyske opprørsstyrker under framrykking sørvest for Sirte, en av Muammar Gaddafis siste bastioner.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

Opprørsstyrkene har mistet minst elleve menn i kamper i middelhavsbyen Sirte, opplyser en talsmann for overgangsregjeringen i Tripoli. Ytterligere 34 opprørssoldater skal være såret.

Reuters melder fredag ettermiddag at libyiske opprørere har tatt kontroll over flyplassen i Sirte, etter kamper mot Gaddafi-lojale styrker. Dette ifølge TV-kanalen Al Jazeera. Flyplassen ligger rundt ti kilometer sør for byen.

Fredag morgen rykket opprørerne også fram mot Bani Walid, rundt 180 kilometer sør for Tripoli.

Libyiske opprøre melder fredag om at de har vunnet kampene mot Gaddafis styrker i en dal som leder frem mot sentrum av Bani Walid.

– Vi har klarert byen som leder frem mot sentrum av byen, sier opprørssoldat Talal Fernan. Nyhetsbyrået Reuters melder at flere andre opprørere bekrefter opplysninene.

– Vi har fått ordre fra våre overordnede, og vi skal innta Bani Walid fra ulike steder, sier opprørssoldat Mohammed Jawida til Reuters 20 kilometer nord for byen, melder NTB.

Sarkozy

Storbritannias statsminister David Cameron og det libyske overgangsrådets leder Mustafa Abdel Jalil sammen på talerstolen utenfor en rettsbygning i Benghazi.

Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI / Reuters

De siste bastioner

Bani Walid er blant Gaddafis siste bastioner. Det samme gjelder Gaddafis fødeby Sirte.

Torsdag ble byen omringet av opprørsstyrker, som senere rykket inn mot sentrum fra tre fronter.

– Det er snakk om en stor styrke som har gått inn i Sirte. Det er fremdeles motstandslommer, men dem kan vi nedkjempe, sier Fathi Bashaga, som er militær talsmann for overgangsregjeringen.

Gaddafis styrker angriper med tunge håndvåpen og artillerigranater og hadde fredag morgen fremdeles kontroll over indre deler av byen og havneområdet.

Også Gaddafis styrker skal ha lidt tap, flere er drept og minst 40 er tatt til fange, ifølge militære kilder i Tripoli.

– Cameron og Sarkozy vil kolonisere landet

Mens kampene fremdeles pågår enkelte steder i Libya, besøkte Nicolas Sarkozy og David Cameron den libyske hovedstaden torsdag.

Den britiske statsministeren og Frankrikes president er de to første vestlige lederne som har besøkt Libya siden opprørere tok makten fra Gaddafi.

En talsmann for Gaddafi ser ikke med blide øyne på besøket og mener det hele er starten på en kolonialisering av det oljerike landet, melder NTB.

– De har det travelt med å høste fruktene etter Tripolis fall fordi de åpenbart frykter at USA og andre land skal komme på banen og kreve sin del av kaka, sier talsmannen Mussa Ibrahim.

Oljeløfter

Cameron og Sarkozy besøkte også den østlige byen Benghazi, som lenge var opprørernes hovedsete i kampen mot Gaddafi, skriver NTB.

Opprørsrådets leder Mustafa Abdel Jalil lovet å prioritere landene som har deltatt i NATOs militæroperasjon i Libya, når oljeavtaler skal inngås i framtida.

– Som et troende muslimsk folk vil vi verdsette deres innsats, sa han da fikk besøk av Cameron og Sarkozy.

Samlet pris på bombene Norge har sluppet over Libya er på 60 millioner kroner, i tillegg til driftsutgifter for 70 millioner kroner.

Det har tidligere blitt meldt at sett i forhold til styrkens størrelse, er Norge det landet som har bombet mest i Libya.

De norske kampflyene i Libya har sluppet minst 130 bomber mot mål på bakken. Aldri før har norske jagerfly bombet så mye.

Gaddafis talsmann mener løfter fra Vesten om hjelp til gjenoppbygging bare er et skalkeskjul for å sikre seg landets olje.

– De skyndet seg til Tripoli for å lage hemmelige avtaler med forræderne og for å få kontroll over olje og investeringer under påskudd av å drive gjenoppbygging.

– De snakker om gjenoppbygging av Libya for flere hundre milliarder dollar. De ødelegger for så å bygge opp igjen med libyernes penger, fortsetter Ibrahim.

SISTE NYTT

Siste nytt