NRK Meny
Normal

Opprørerne har tatt kontroll over Brega

Libyske opprørere har tatt kontroll over hele den strategiske oljeterminalen i Brega i den østlige delen av landet.

Mideast Libya

Opprørssoldater på vei inn til byen Brega, som nesten er helt tatt over av oppprørssoldater.

Foto: Alexandre Meneghini / Ap

Ifølge en talsmann for opprørerne, Ahmed Bani, falt Brega i opprørernes hender i morges, etter at de har forsøkt å få kontroll over byen i en måneds tid.

Brega inneholder Libyas nest største oljeanlegg, og er stedet der landets oljeforekomster blir raffinert.

Opprørerne har Opprørerne skal dessuten ha sikret seg kontroll over oljeraffineriet i kystbyen Zawiyah, som ligger rundt 40 kilometer vest for Tripoli.

De har også stanset tilførselen av drivstoff til Tripoli, som dermed ikke lenger får tilført bensin, diesel eller gass.

I Zawiyah har også opprørerne fått kontroll over landets viktigste sykehus.

– Blodbad i Tripoli om ikke Gaddafi går av

Sjefen for opprørernes nasjonale overgangsråd, Mustafa Abdul Jalil, sa tidligere denne uken at løkken strammer seg rundt halsen på Gaddafi. Han spådde et voldsomt slag og et blodbad i Tripoli hvis ikke Gaddafi går av.

Nå nærmer opprørerne seg hovedstaden Tripoli fra vest, sør og øst. Og den libyske lederens dager ved makten kan snart være over, skriver New York Times.

For Muammar Gaddafis grep om Libyas hovedstad Tripoli viser flere tegn til å glippe.

LES: Libyske opprørere har tatt enda to byer

Frykten avtar

Innbyggere i byen har etter flere måneders taushet brått blitt mer frittalende, og sier på telefon til avisen at Gaddafi snart kan komme til å flykte eller bli avsatt.

Frykten blant folk i Tripolis gater avtar, heter det i nettutgaven til den amerikanske avisen.

– Det er mye roligere nå enn de siste dagene, sier en Tripoli-mann som ikke vil oppgi navn.

Men livet i den libyske hovedstaden er langt fra lett: Søppel hoper seg opp, og en bølge av kriminalitet feier over byen.

Opprørerne fortsetter å rykke fram, og ifølge New York Times går framrykkingen uventet raskt, mens regjeringsstyrkene trekker seg tilbake. – Deres retrett i kampen mot de nokså amatørmessige opprørerne sår tvil om deres kampvilje, skriver avisen.

Opprørernes framgang har ført til at de fleste veiforbindelsene mellom Tripoli og omverdenen nå er stengt. Mange av innbyggerne i hovedstaden frykter at de skal havne i kryssild mellom opprørerne og Gaddafis styrker, og forsøker derfor å flykte fra byen.

Avhoppere

Tidligere statsminister Abdel Salam Jalloud, som tidligere var en av Gaddafis nærmeste medarbeidere, skal nylig ha hoppet av. Fra før av har den tidligere oljeministeren Shokri Ghanem sagt takk for seg.

I dag melder også Reuters om at sjef for Libyas nasjonale oljeselskap ikke har returnert til landet etter et opphold i Italia og Tunisia.

Også Libyas tidligere statsminister Abdessalem Jalloud har i dag forlatt Libya og planlegger og reise til Italia via Tunisia, melder AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt