NRK Meny
Normal

Opprørerne forsvarte oljeby i øst

Opprørsstyrker Libya har klart å forsvare den østlige oljebyen Brega i et angrep fra Gaddafi-lojale soldater.

Opprører i Libya

En opprører bærer ammunisjon til sine venner i Ajdabiya, der det onsdag var kamper mellom Gaddafis soldater og hans motstandere.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

Lojale Gaddafi-soldater forsøkte for første gang i dag å gjenerobre byen som har vært i opprørernes hender i to uker. Ifølge BBC er byen nå tom for Gaddafi-soldater.

Muammar al-Gaddafi

Muammar al-Gaddafi gestikulerer mot sine tilhengere i Tripoli.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

– Gikk tom for ammunisjon

Libyas leder Muammar al-Gaddafi sa tidligere i dag at han ville kjempe til siste mann og kvinne, og advarte at flere tusen libyere kom til å dø dersom Vesten blandet seg inn militært.

En av lederne for opprørerne som forsvarte Brega tror at angrepet fra Gaddafis soldater endte da ammunisjonen tok slutt.

BBCs utsendte forteller at opprørerne er stolte over at de forsvarte byen, og at de går med en følelse av at Gaddafis menn ikke anstrenger seg til sitt ytterste når de angriper. Det kan onsdag kveld fremdeles høres skudd i byen, men det er trolig fra feirende forsvarere.

Gaddafis soldater tok tidligere onsdag tilbake kontrollen over en oljeinstallasjon ved Brega, men ifølge opprørerne klarte de i løpet av dagen å fjerne soldatene fra stedet.

Det libyske forsvaret har i dag også bombet i den østlige delen av landet, og ansatte i CNN så to bomber falle i Brega. Ogås i Ajdabiya er det meldt om bombing, ifølge CNN.

Bil i brann i Libya

En bil med et påmontert luftvernsmaskingevær står i brann utenfor Brega etter kamper mellom soldater og opprørere.

Foto: Hussein Malla / Ap

180.000 på flukt fra Gaddafi

Fra FN-hold meldes det i dag at så mange som 180.000 personer kan ha flyktet fra Libyaden siste tiden. De fleste av de over 77.000 som har flyktet over grensen til Egypt fra Libya, er egyptere.

Like mange har tatt seg over grensen til Tunisia, og 30.000 til venter ved grensen, ifølge FNs Melissa Fleming.

Noen av disse flyktningene blir nevnt av Gaddafi som årsaken til opprøret i Libya, og ifølge Fleming sitter mange utlendinger stille i Tripoli i frykt for å bli forfulgt av Gaddafis soldater, skriver Sky News.

Har bare «historie, folket, æren»

Mens Gaddafi trapper forsøker å slå tilbake opprørere og vinne tilbake områder han har mistet, advarer 68-åringen om at flere tusen vil bli drept dersom USA eller Nato blander seg inn.

I en ny 2,5 timer lang og opphisset TV-sendt tale, fortsatte Gaddafi i dag å påstå at det ikke er noen protester i Libya, bare Al Qaida-forsøk på å rive landet i filler.

Gaddafi la skylden for problemene på tidligere Guantanamo-fanger, som ble løslatt og send til Libya, og sovende Al Qaida-celler. Han nektet også for at han noen verdier utover «historie, folket, æren» - han har ifølge seg selv ikke millioner av dollar eller olje.

Etterforskes av ICC i Haag

Etter talen deltok flere tusen mennesker, både menn og kvinner, i en pro-Gaddafi samling i hovedstaden Tripoli, melder CNN. Noen av innbyggerne sier til den amerikanske kanalen at de ønsker å protestere mot den libyske lederen, men frykter å bli drept av lojale tilhengere.

Noen har også fortalt at folk dras ut i gatene av Gaddafis menn, og tvinges til å delta i hyllestene. Gaddafi selv nekter for å bruke vold mot fredfulle demonstranter, mens vitner beskriver drap og angrep.

Den internasjonale krigsforbryterdomstolen (ICC) i Haag har sagt at det er satt i den en undersøkelse av det som skjer i Libya, men har ikke nevnt mulige tiltalepunkter ennå.

Opposisjon uten klare ledere

Konflikten mellom Gaddafis regjering og demonstrantene er inne i den tredje uken, og følger protestene i Egypt og Tunisia - der det endte med at lengesittende ledere måtte gå av.

Gaddafi har ledet Libya i over 40 år. Internasjonale oppfordringer om at han bør trekke seg, blant annet fra USAs president - som mener at legitimiteten til å lede er tapt når man bare kan bruke makt for folket sitt for å beholde makten - har ikke ført frem.

FNs generalforsamling vedtok tirsdag en resolusjon om å utestenge Libya fra det 47 land store menneskerettighetsrådet. Det var første gang forsamlingen har suspendert et medlem fra rådet.

Gaddafis sønn Seif al-Islam al-Gaddafi har flere ganger under konflikten snakket på vegne av regjeringen og faren, og sa til CNN tirsdag at samtalene med opposisjonen i landet var et kaos. Ifølge ham er opposisjonen delt og uten klare ledere. Også amerikanske ledere har sagt noe lignende om den libyske opposisjonen, men vil ikke siteres på det.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt