Hopp til innhold

Opprørerne flykter fra Slavjansk

De fleste prorussiske opprørerne og deres øverste sjef har flyktet fra byen Slavjansk i det østlige Ukraina.

Ukrainske styrker

Ukrainske styrker på post utenfor Slavjansk i dag.

Foto: GENYA SAVILOV / AFP

Ødelagt hus

Slavjansk har vært under artilleribeskytning av ukrainske styrker, og mange hus i byen er ødelagt. Her er et hus som ble truffet av en granat 30. juni.

Foto: Dmitry Lovetsky / AP

Denne morgen rapporterte etterretningstjenesten at Girkin og en betydelig del av opprørerne har flyktet fra Slavjansk, sier Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov.

Lederen for opprørerne i Slavjansk har vært Igor Girkin, som har gått under kallenavnet «Strelkov».

Innenriksminister Avakov skriver at opprørerne har flyktet til Gorlivka, en by med 260.000 innbyggere som ligger rundt 50 kilometer sørøst for Slavjansk.

Tanya Lokshina, en observatør for menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch som befinner seg i området, bekrefter opplysningene på Twitter.

– Mellom åtte og ni i morges så jeg opprørere forlate Slavjansk via Kramatorsk. De sa «byen har falt, alle kommer seg unna», skriver hun.

Artikkelen fortsetter under tweeten.

Laster Twitter-innhold

Prorussisk høyborg

Den prorussiske selvutnevnte borgermesteren i Slavjansk, Volodymyr Pavlenko, bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at opprørerne har forlatt byen.

– Soldatene har reist. Den ukrainske hæren er ennå ikke i Slavjansk. Det er ingen myndigheter i byen, sier Pavlenko på telefon fra Slavjansk.

Slavjansk, med sine 120.000 innbyggere, har vært kontrollert av opprørerne siden 6. april i år.

Byen har vært regnet som de prorussiske aktivistenes høyborg i Øst-Ukraina.

I går sa opprørslederen Strelkov i et intervju med den prorussiske TV-kanalen LifeNews at troppene hans «vil bli ødelagt .... i løpet av en eller to uker», med mindre Russland fikk i stand en våpenhvile eller kom til unnsetning med tropper.

Ordre om å heise flagget

Ukrainas nyvalgte president Petro Porosjenko har i formiddag gitt den ukrainske hæren ordre om å heise det ukrainske flagget på byrådets bygning i Slavjansk.

På presidentens nettside står det at presidenten har fått beskjed fra den nyutnevnte sjefen for generalstaben om at opprørerne mistet en tanks og andre pansrede kjøretøyer da de forlot byen.

Ukraina har de siste dagene satt i gang en offensiv mot Slavjansk etter at president Porosjenko tirsdag i denne uken lot en ensidig våpenhvile gå ut.

Øst-Ukraina

SISTE NYTT

Siste nytt