NRK Meny
Normal

Opprørere: – Minst 50 drept i Donetsk

Ordføreren i byen Donetsk hevder at 40 personer er drept i kampene det siste døgnet, mens opprørere melder om minst 50. Kampene fortsetter.

Prorussiske væpnede opprørere

HEVDER Å HA MISTET OVER 50 AV SINE EGNE: Væpnede prorussiske opprørere kjører gjennom en politipost på vei til Donetsk mandag. De hevder at minst 50 av sine egne skal ha mistet livet i kampene det siste døgnet. Ukrainas innenriksminister hevder på sin side at ingen av deres har dødd.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Opprørere i den øst-ukrainske byen Donetsk hevder at kampene mellom dem og ukrainske styrker har kostet over 50 liv på deres side.

Mandag angrep ukrainske styrker flyplassen i millionbyen, noe som førte til flere timer med harde kamper mellom ukrainske regjeringsstyrker og separatistene. Tirsdag snakket nyhetsbyrået med en opprører utenfor det lokale sykehuset.

– Minst 30 døde opprørere er fraktet til sykehuset etter voldsomme kamper i Donetsk. Myndighetene brukte jagerfly og kamphelikoptre mot prorussiske opprørere, sa opprøreren som ville være anonym.

Guvernøren i den øst-ukrainske byen Donetsk, Alexander Lukasjenko, hevder at dødstallet fra kampene mellom ukrainske styrker og prorussiske separatister er oppe i 40. Ifølge Reuters fortsetter kampene tirsdag.

Ukrainsk minister: – Vi har ingen tap

AP beskriver mandagens kamper for de kraftigste i myndighetenes offensiv mot opprørerne siden den startet forrige måned.

Det startet natt til mandag da en gruppe prorussiske separatister gikk til angrep på Sergej Prokofjev-flyplassen i millionbyen Donetsk øst i Ukraina. Målet er trolig å hindre den nyvalgte presidenten Petro Porosjenko i å komme til byen.

Ukrainske myndigheter reagerte med et luftangrep.

Skuddutveksling ble hørt fra flyplassen i millionbyen Donetsk. Jagerfly og militærhelikoptre fløy over flyplassen. Flere flyvninger ble kansellert eller forsinket og politiet stengte for inngangen.

Mandag kveld skal separatistene ha meldt om at de tok full kontroll over flyplassen, men disse opplysningene ble ikke bekreftet av uavhengige kilder, og ukrainske myndigheter har ikke kommentert meldingen.

Tirsdag formiddag kunngjorde innenriksminister Arsen Avakov at ukrainske styrker hadde gjenvunnet kontrollen over flyplassen.

– Motstanderne har store tap, men vi har ingen tap, sa Avakov videre.

Stoler ikke nok på Russland til å forhandle

Tirsdag sier Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk at Kievs tillit til Russland er for liten for direkte forhandlinger for å ende de dødelige kampene øst i Ukraina.

– Hvis du sitter ned med de alene vil de garantert lure deg, skal Yatsenjuk ha uttalt om russerne i Kreml i en TV-sending.

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk

STOLER IKKE PÅ RUSSLAND: Ukrainske statsminister Jatsenjuk sier tirsdag at det på dette tidspunkt er umulig med forhandlinger uten USA og EUs tilstedeværelse.

Foto: SAUL LOEB / Afp

I statsrådsmøte tirsdag skal Jatsenjuk ha uttalt at bilaterale forhandlinger uten USA og EUs tilstedeværelse er på dette tidspunkt umulig.

Retorikken strider med Petro Porosjenkos, som senest mandag sa at han er åpen for dialog med nabolandet. Mandag ble det avklart at den provestlige milliardæren Porosjenko blir Ukrainas nye president.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa mandag at Russland respekterer presidentvalget, men det betyr ikke at Porosjenko blir tatt imot med åpne armer.

– Spørsmålet om Porosjenko skal besøke Russland, blir ikke vurdert og blir ikke diskutert verken gjennom diplomatiske eller andre kanaler, sa Lavrov på en pressekonferanse i Moskva tirsdag.

Kampene i Donetsk er en alvorlig opptrapping av konflikten i det østlige Ukraina der valgdeltakelsen søndag var svært lav. I Donetsk skal ingen av valglokalene ha vært åpne under valgdagen.

Porosjenko blir president i landet etter at Viktor Janukovitsj ble avsatt i februar.

Fortsetter «antiterroroperasjonen»

Porosjenko lover å fortsette det ukrainske myndigheter kaller en «anti-terror-operasjon» mot opprørerne i Øst-Ukraina.

Porosjenko

VIL FORTSETTE «ANTI-TERROR-OPERASJONEN»: Ukrainas nye president Petro Porosjenko har sagt at han vil forhandle med separatistene i øst, men ikke før de legger ned våpnene.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

– Jeg støtter en fortsettelse av operasjonen, men jeg krever at formatet blir endret. Den må ha snevrere tidsrammer og være mer effektiv, sa Porosjenko under en pressekonferanse mandag.

Den ferske presidenten er åpen for dialog med opprørerne, men ikke før de legger ned våpnene.

– Det blir ingen samtaler med terrorister. Målet deres er å gjøre området til et nytt Somalia. Jeg vil ikke tillate at noen gjør dette mot landet vårt, og jeg håper Russland vil støtte min tilnærming, sier han ifølge AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt