Syriske opprørere tok pilot til fange

Syriske opprørere hevder at de har skutt ned et kampfly tilhørende regjeringsstyrkene og tatt piloten til fange. Myndighetene sier flyet styrtet som følge av en teknisk feil.

Syriske opprørere hevder at de skjøt ned et fly tilhørende regjeringsstyrkene. Denne videoen viser angivelig piloten av flyet, som skjøt seg ut i forkant av styrten.

Video: Syriske opprørere hevder dette klippet viser piloten i flyet som de skal ha skutt ned.

– Vi kan bekrefte at et MiG-fly er skutt ned, sier en talsmann for opprørshæren FSA.

Flyet ble skutt ned med antiluftskyts av kaliber 14,5, legger han til.

Dersom opplysningene stemmer, tyder det på at kampevnen til opprørerne er betydelig styrket.

Opprørerne har tidligere vært hjelpeløse mot luftangrep, og har flere ganger bedt verdenssamfunnet om å innføre en flyforbudssone over Syria.

– Tok pilot til fange

I etterkant av mandagens episode har en gruppe som kaller seg Revolusjonær ungdom fra Eufrats land publisert en video som angivelig viser piloten av flyet omgitt av tre væpnede menn.

Piloten skal ha skutt seg ut av flyet og landet med fallskjerm.

I videoklippet sier mannen at hans oppdrag var å bombe byen Muhasen i provinsen Deir al-Zor.

På spørsmål om hvorfor han er oppskrapt i ansiktet, svarer mannen at det kommer fra fallet etter at flyet han førte gikk ned.

– Skyldtes teknisk feil

I videoklippet opplyser opprørerne at de har gitt mannen førstehjelp, og at de vil behandle ham i henhold til Geneve-konvensjonen og egne etiske verdier.

Mens opprørerne er tydelige på at kampflyet ble skutt ned, meldte mandag en syrisk TV-kanal at kampflyet styrtet som følge av teknisk feil under et treningsoppdrag.

Den statlige TV-kanalen opplyste at flygeren hoppet ut i fallskjerm, og at det er satt i gang en leteaksjon etter ham.

Syriske opprørere hevder at de har skutt ned et kampfly tilhørende regjeringsstyrkene og tatt piloten til fange. Myndighetene avviser påstandene og sier flyet styrtet som følge av en teknisk feil.

Video: Denne amatørvideoen viser angivelig flystyrten i Syria. Nyhetsbyrået Reuters som har fått videoen understreker at de ikke kan bekrefte autensiteten av videoen.

FN-observatørene: Volden øker i Syria

– Volden øker over hele Syria, og både regimet og opprørerne ignorerer sivilbefolkningens lidelser, sier den nye sjefen for FN-observatørene, general Babacar Gaye.

– Det er åpenbart at volden øker. Regjeringsstyrkenes vilkårlige bruk av tunge våpen og opprørsstyrkenes målrettede angrep mot urbane sentre rammer uskyldige sivile hardt, sa general Gaye til pressen i Damaskus mandag.

– Jeg beklager dypt at ingen av partene har prioritert de siviles behov, la han til.
Ifølge aktivister er over 18.000 mennesker drept siden oppstanden mot regimet til president Bashar al-Assad startet i fjor.

Tallet omfatter både regjeringsstyrker, opprørere og sivile.

SYRIA-CRISIS/

En bevæpnet opprører fra den frie syriske hær (FSA) i bydelen Salaheddine i storbyen Aleppo mandag.

Foto: Goran Tomasevic / Reuters/NTB Scanpix

Fortsatte kamper

De siste dagene har regjeringsstyrkene kjempet for å gjenvinne kontrollen over Aleppo etter at opprørerne tok kontroll over flere distrikter i byen og store deler av det nordlige Syria langs grensa til Tyrkia.

Assads styrker har også bombardert og gjenerobret flere områder i og rundt hovedstaden Damaskus.

Natt til mandag meldte lokale innbyggere at regjeringsstyrkene avfyrte granater mot nabolaget Jobar fra Qassioun-fjellene nord for byen.

Også forstedene Tell og Muadamiya er blitt utsatt for artilleriild.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt