NRK Meny
Normal

Opprørerne kan bli mål for norske jagerfly over Libya

Forsvaret understreker at de ikke er luftstøtte for opprørerne i Libya. Dermed kan opprørerne bli et mål om de retter tungt skyts mot egen sivilbefolkning.

Norsk F-16 fly tar av fra Souda, Kreta

Norske F-16-fly tar av fra en base på Kreta for så å ta seg inn over libya hvor de bomber utpekte mål.

Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret

Norge deltar med seks jagerfly i håndhevingen av flyforbundssonen over Libya.

Les også: Forsvaret: – Skarpeste oppdraget siden krigen

De norske F-16-flyene har til nå bombet rundt 30 mål på bakken inne i Libya gjennom deltakelsen i den internasjonale operasjonen.

De internasjonale styrkenes inngripen har likevel ikke gått helt uten problemer.

Den Nato-ledede styrken har blant annet flere ganger feilbombet, og på torsdag denne uka traff bombene opprørernes stillinger ved byen Brega. Opprørerne reagerte på feilen som tok livet av fem personer, og Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen måtte ut å beklage. En av årsakene til feilbombingen skulle blant annet være at Nato ikke visste at opprørerne hadde tatt over stridsvogner fra Gaddafi-styrkene.

Morten Haga Lunde

Morten Haga Lunde ved Forsvarets operative hovedkvarter forteller at det kan bli vanskelig å skille aktørene på bakken fra hverandre når opprørerne tar over Gaddafis våpen.

Foto: Kjell Herning / NRK

Også det norske forsvaret er klar over problemene de kan møte når opprørere tar over Gaddafis stridvogner og andre større våpen.

– Vanskelig å se hvem som sitter i en stridsvogn

– Vi kan komme i situasjoner hvor opprørerne også tilegner seg materiell som kan brukes mot sivilbefolkningen. Da har vi en utfordring, sier Morten Haga Lunde som er nestkommanderende ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Les også: Libysk opposisjonsleder kritiserer NATO

Problemet slik Forsvaret ser det er at de da ikke alltid vet hvem som bruker våpen som kan skyte inn i befolkede byer f.eks. stridsvogner.

– For det er veldig vanskelig å skille mellom hvem som sitter inne i for eksempel ei stridsvogn. Noe som vi ser på som et legitimt mål i den operasjonen som pågår nå, sier Lunde.

Han forklarer så at Forsvaret er klar over at de kan møte opprørere med våpen som brukes mot sivile.

Opprørerne kan bli et mål

– Hovedoppgaven er å beskytte sivilbefolkningen i Libya mot overgrep og drap fra i første omgang den libyske hæren og det libyske militærsystemet, sier nestkommanderende Lunde ved operativt hovedkvarter som har det daglige ansvaret for å følge opp bidraget til Libya.

Men?

– Men dette er selvfølgelig en dynamisk situasjon hvor kampene skifter fram og tilbake, sier Lunde.

Han forklarer så at Forsvaret er klar over at de kan møte opprørere med våpen som brukes mot sivile.

– Opprørerne kan bli et legitimt mål i Libya dersom de bruker tungt militært utstyr mot sivilbefolkningen, sier Lunde som er klar på at det er de sivile de norske flyene er der for å beskytte.

Video Norske fly bomber luftvernkommandosentral i Libya

Denne videoen sluppet fra Forsvaret viser hvordan norske fly gjennomfører ett av sine rundt 30 bombetokt over Libya. Her bombes en kommandosentral for luftvernet i landet.

Dermed kan det bli aktuelt for de norske flyene og resten av den internasjonale styrken å bruke sin våpenmakt også mot opprørerne. Lunde understreker likevel at en slik situasjon nok også da vil bli et tema for politikerne i landene som deltar.

– Det vil nok bli tatt opp som politisk spørsmål. Da vil vi gå tilbake til oppdragsgiverne våre som er politikerne og FN, sier Lunde.

Flyvåpen for å beskytte de sivile – ikke for å støtte opprørerne

Forsvaret er opptatt av å understreke at oppdaget de norske F-16-flyene har fått er basert på FN-resolusjonen. Et oppdrag som har som hovedmål å beskytte de sivile og som ikke skal ta part i konflikten inne i Libya.

– Det er veldig viktig for oss å ikke bli oppfattet som flyvåpen for opprørerne. Vi er et flyvåpen for FN, sier Morten Haga Lunde.

Hvorfor er det viktig?

– Fordi det er ikke slik at vi skal ta part. Vi skal beskytte sivile og sivile liv, sier nestlederen ved kommandosentralen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt