NRK Meny
Normal

Libyske opprørere hevder å ha Gaddafi-plan

Opprørerne i Libya har frigitt et dokument de hevder er Gaddafi-lojale styrkers krigsplan for byen Misrata.

Libysk helsepersonell behandler en såret opprørssoldat ved et feltsykehus vest for Misrata

En såret libysk opprørssoldat får medisinsk behandling ved et feltsykehus ved frontlinjen i Dafniya, vest for Misrata.

Foto: Hassan Ammar / Ap

TV-kanalen CNN har fått det 15 sider lange dokumentet, kalt «Krigsplan for å rense byen Misrata for væpnede gjenger», fra opprørere i byen søndag.

CNN kan ikke gå god for at dokumentet er ekte. Opprørerne hevder at de tok dokumentet fra en høystående tjenestemann i nærheten av Misrata mellom 18. og 20. mai.

Muammar al-Gaddafi

Libyas leder Muammar al-Gaddafi har lovet å knuse opprøret i landet.

Foto: STR / Reuters

Øverst på hver side står det «strengt hemmelig». På side ti er Khamis Muammar al-Gaddafi, sønnen til Libyas diktator Muammar al-Gaddafi, nevnt som øverstkommanderende for operasjonen.

11.350 mann til angrep

– Dette dokumentet var svært nyttig, men bare for en kort periode. Så snart Gaddafis styrker fant ut at vi hadde beslaglagt det, forsøkte de å endre planene sine, sier Abdallah al-Kabeir, en talsperson for opprørerne til CNN.

Ifølge dokumenterne skulle Misrata angripes fra seks ulike retninger med 11.350 mann. 4000 av disse skulle være organiserte styrker, resten frivillige.

Målet med oppdraget er «å tilintetgjøre leiesoldater og å lure unge i Misrata ved å bruke ni brigader.»

(Saken fortsetter under bildet)

Libyske opprørsstyrker feirer at de tror de har presset Gaddafi-lojale styrker tilbake ved Misrata

Libyske opprørsstyrker feirer at de tror de har presset Gaddafi-lojale styrker tilbake ved Misrata. Det har pågått harde kamper ved byen i flere måneder.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / Reuters

– Overdrevet styrke

– Jeg tror antallet styrker og mengden utstyr nevnt i dokumenter definitivt er overdrevet, fordi de ønsket å få opp moralen til soldatene sine. I tillegg har vår etterretning på bakken antydet at Gaddafis styrker har langt mindre folk enn det står i dette dokumentet, sier opprørernes talsperson Al-Kabeir.

Den libyske regjeringen har ikke vedkjent seg dokumentet.

Misrata ligger rundt 200 kilometer øst for hovedstaden Tripoli, og kontrolleres av opprørerne. Noen av de hardeste kampene i krigen i Libya har funnet sted i byen.

Over 1000 drept

Søndag ble seks opprørere drept ved frontlinjen i Dafniyah vest for Misrata, opplyser ambulansepersonell til nyhetsbyrået Reuters.

Trolig har over 1000 mennesker blitt drept i Misrata siden krigen startet i februar. Blant disse er flere hundre sivile, opplyste legen Khaled Abu Falgha ved Hekma-sykehuset i Misrata tidligere i juni.

Misrata har vært beleiret i flere måneder av Gaddafi-lojale styrker, som har stengt av alle innfartsårer fra land. Sjøveien er det eneste måten å komme seg ut av byen på.

Opprørerne sa at de hadde inntatt Misratas lufthavn den 11. mai. Gaddafi-lojale styrker har de siste dagene satt i gang en ny storoffensiv mot byen.

Den libyske regjeringstalsmannen Mussa Ibrahim gjentok søndag at regimet avviser å ha samtaler som kan føre til at Muammar al-Gaddafi forlater landet.

(Saken fortsetter under bildet)

Utsikt over Tripoli-gaten fra et leilighetsbygg i sentrum av Misrata

Utsikt over Tripoli-gaten fra et leilighetsbygg i sentrum av Misrata. Stedet kan ha blitt brukt av snikskyttere lojale overfor Gaddafi.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Tungt skyts mot Zintan

Mellom 10.000 og 15.000 mennesker er drept på begge sider i Libya siden kamphandlingene startet for fire måneder siden, anslår FN.

Søndag har Gaddafi-lojale styrker brukt tungt skyts også mot en annen opprørskontrollert by, Zintan.

Minst syv opprørere ble drept og 49 såret i byen sørvest for Tripoli, opplyser en journalist fra nyhetsbyrået AFP.

I tillegg ble et kjøretøy med opprørere ble sprengt i lufta da den ble truffet av en rakett i landsbyen Ryana utenfor Zintan. Det er harde kamper mellom opprørere og Gaddafi-lojale styrker i landsbyen.

Det pågår fortsatt kamper flere steder i Libya. Opprørere ble søndag slått tilbake da de forsøkte å ta seg inn i byen Zawiyah vest for Tripoli, opplyser en talsperson for Gaddafi-regimet til nyhetsbyrået Reuters.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt