Hopp til innhold

Opposisjonsleder løslatt i Venezuela – mottatt som en helt blant tilhengere

Det brøt ut jubelscener da den løslatte opposisjonslederen, Leopoldo Lopez, møtte tilhengerne sine med det venezuelanske flagget i hånden.

Venezuela Crisis Leopoldo Lopez

Opposisjonslederen Leopoldo López møtte tilhengere utenfor huset sitt i Caracas lørdag.

Foto: Ariana Cubillos / AP

Opposisjonslederen ble tidligere i dag løslatt fra fengsel og overført til husarrest.

Lopez har sittet fengslet i et militært fengsel i tre år, anklaget for å ha oppfordret til voldelige protester mot regjeringen til Nicolás Maduro. I 2015 ble han dømt til nesten 14 år i fengsel.

I en uttalelse fra høyesterett heter det at Lopez ble løslatt på humanitært grunnlag – av helsemessige årsaker, og på grunn av «alvorlige tegn på uregelmessigheter» i behandlingen av saken.

Uttalelsen utdyper ikke videre hva slags uregelmessigheter det dreier seg om.

Laster Twitter-innhold

Husarrest

Maduro har fått mye kritikk internasjonalt for å holde politiske motstandere fengslet. Både USAs tidligere president, Barack Obama, og den nåværende, Donald Trump, har oppfordret landet til å løslate Lopez.

López' spanske advokat, Javier Cremades, kunne tidligere i dag fortelle at hans klient er hjemme med sin kone Lilian og sine barn.

– Han er ikke fri ennå, men i husarrest. Han ble løslatt ved daggry, sa Cremades.

Utover dagen samlet mange av Lopez' støttespillere seg utenfor huset hans, og det brøt ut jubel da opposisjonslederen klatret opp på et gjerde utenfor hjemmet sitt og viftet med det venezuelanske flagget.

– Dette er et skritt i retning av frihet. Jeg er ikke bitter, og jeg vil heller ikke gi opp det jeg tror på. Mitt standpunkt mot dette regimet er det samme, sier Lopez i en uttalelse, som ble lest opp av en annen opposisjonsleder, Freddy Guevara.

Laster Twitter-innhold

Venezuela har vært preget av en voldsom uro de siste månedene, og det har vært mange store protester mot president Nicolás Maduro.

Hittil har over 90 mennesker mistet livet i konflikten der opposisjonen klandrer presidenten for matmangel og økonomisk kaos i det oljerike landet.

Løslatelsen av Lopez gir nå familiene til andre politiske fanger håp om snarlige løslatelser. Opposisjonen krever at flere titalls aktivister løslates.

– Vi snakket sammen i 40 minutter. Han klemmer barna sine, er sammen med kona. Jeg er sikker på at de feirer, sier faren, ifølge AP.

Han bor i eksil i Spania, og sier at sønnen har vært isolert i fengselet de siste dagene. Faren tror internasjonalt press kan ha vært med å få sønnen løslatt.

– Martyr

Da Lopez ble arrestert i 2014, skjedde det foran øynene på flere tusen tilhengere.

– Det kunne knapt vært bedre organisert rent visuelt, sa Venezuela-eksperten David Smilde til NRK den gang, og mente arrestasjonen kunne lønne seg politisk.

– Jo lenger Lopez sitter i fengsel, jo mer blir han en martyr, og sterkere blir han, sier Smilde, og viser til hvordan fengselsstraff har styrket den politiske karrieren til flere andre i Venezuela, sa Smilde og viste til hva som skjedde med Hugo Chávez.

Han satt fengslet i to år før han ble president.

Leopoldo Lopez arresteres

Leopoldo Lopez ble trukket inn i nasjonalgardens pansrede kjøretøy da han ble arrestert i 2014 foran flere tusen tilhengere.

Foto: CRISTIAN HERNANDEZ / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt