Opposisjonsleder bortført i Hviterussland – EU setter inn sanksjoner

Vitner sier at de så at Maria Kolesnikova ble trukket inn i en minibuss av flere menn kledd i sort. Nå melder et nyhetsbyrå at hun er pågrepet på grensen til Ukraina.

Belarusian opposition politician Maria Kolesnikova

Den hviterussiske opposisjonspolitikeren Maria Kolesnikova under en demonstrasjon i begynnelsen av august.

Foto: AFP

Maria Kolesnikova ble arrestert på grensen da hun nektet å forlate Hviterussland, skriver AP. To andre opposisjonspolitikerne Ivan Kravtsov og Anton Rodnenkov skal ifølge nyhetsbyrået ha krysset grensen til Ukraina.

Hviterussiske myndigheter har tidligere deportert opposisjonelle til nabolandene,

Allierte av Kolesnikova ble bekymret mandag da hun ikke svarte på mobiltelefonen, skriver nettavisa tut.by

Kolesnikova er en av samarbeidspartnerne til opposisjonens presidentkandidat 9. august Svetlana Tikhanovskaja, som er i eksil i Litauen.

Maia Kolesnikova (th) og Svetlana Tikhanovskaya i byen Baranovichi før presidentvalget 9. august.

Maia Kolesnikova og Svetlana Tikhanovskaja i byen Baranovichi før presidentvalget 9. august.

Foto: Sergei Grits / AP

Pågrepet etter demonstrasjon

Kolesnikova sitter i opposisjonens råd for en fredelig overgang til demokrati i Hviterussland.

Kolesnikova deltok søndag i den omfattende demonstrasjonen mot president Aleksandr Lukasjenko i hovedstaten Minsk. Øyenvitner skal ha forklart at hun ble bortført mandag av ukjente da hun var i sentrum av Minsk.

I timene etter demonstrasjonen ble 633 personer pågrepet, viser tall fra innenriksdepartementet.

Anna Krasulina i den hviterussiske opposisjonen opplyste til NRK i går kveld at Kolesnikova befant seg på grensen mellom Hviterussland og Ukraina.

Omfattende protester mot Lukasjenko i Minsk

Omfattende demonstrasjoner i Minsk 6. september mot Lukasjenko og det opposisjonen mener er valgfusk.

Foto: AP

Lukasjenko til Moskva

Det var titusenvis av mennesker som trosset advarslene fra sikkerhetstjenesten og deltok i markeringene mot Lukasjenko. Protestene er inne i sin femte uke. Ifølge en menneskerettighetsorganisasjon deltok så mange som 100.000 personer i marsjen i Minsk.

Hviterusslands omstridte leder Aleksandr Lukasjenko er ventet til Moskva for samtaler med president Vladimir Putin en av de nærmeste dagene. Det sier kilder i Kreml til Reuters.

Russland er en nær alliert av Hviterussland.

Vladimir Putin har sagt at Russland har en politistyrke klar til å gå inn i Hviterussland for å slå ned protestene der. Han sier styrken er opprettet på forespørsel fra Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko.

Dinamo Stadium, Minsk

Presidentene for Russland og Hviterussland har en stund for seg selv under et idrettsarrangement på Dinamo Stadion i Minsk i fjor.

Foto: Vasily Fedosenko / Reuters

EU setter inn straffetiltak

Norge støtter de EU-sanksjoner som nå forberedes. Det skriver statsminister Erna Solberg (H) på sin blogg.

Statsminister Erna Solberg skal møte den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja under sitt besøk i Litauen tirsdag.

EU vedtar trolig sanksjonene på sitt utenriksministermøte 21. september. Den mest prominente personen på listen er innenriksminister Jurij Karajev.

Sanksjonene mot 31 hviterussiske ledere kommer etter det omstridte valget i landet 9. august og etter at myndighetene har slått hardt ned på dem som demonstrerer mot det offisielle resultatet.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt