Hopp til innhold

Reagerer på at de ikke ble invitert til Syria-samtaler

En av de største syriske opposisjonsgruppene ble ikke invitert da det nylig var samtaler i Oslo om veien videre for Syria.

Hanan Albalkhe er en representant for Den syriske nasjonalkoalisjonen

OVERRASKET: Hanan Albalkhe er skuffet over at den syriske Nasjonalkoalisjonen, som er en av de største syriske opposisjonsgruppene, ikke ble invitert til samtalene i Oslo.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

– Jeg er overrasket. Jeg vet ikke hva som er grunnen til det at vi ikke ble invitert, sier Hanan Albalkhe, som er en representant for den syriske Nasjonalkoalisjonen til NRK.

Det norske utenriksdepartementet anså i fjor den syriske Nasjonalkoalisjonen for å være «den rettmessige representanten for det syriske folk».

Ingen henvendelse

Likevel gikk det ikke ut noen henvendelse til koalisjonen da i underkant av 50 representanter fra det syriske samfunn ble invitert til Oslo for samtaler om det krigsherjede landets fremtid.

Hanan Albalkhe fikk tilfeldigvis vite om samtalene da en av syrerne som deltok ringte henne og inviterte på en kopp kaffe.

– Vi skal kontakte de norske myndighetene som har støttet oss fra dag én og spørre dem hvorfor, sier Albakhe om at paraplyorganisasjonen for mange syriske opposisjonsgrupperinger ikke ble invitert.

Utenriksdepartementet vil ikke kommentere utvalget av sine syriske gjester og viser til den amerikanske tenketanken Brookings Doha Center, som var arrangør.

– Det er Brookings som har regi på disse møtene og her har man invitert ulike personer som har ulike synspunkt på konflikten. Målsettingen har vært å forstå konflikten bedre og sånn sett se en vei ut av det, sier statssekretær Bård Glad Pedersen til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet

Medlemmer av terrorgruppen Den islamske staten

Konflikten i Syria har ført til økt ekstremisme. Her er medlemmer av terrogruppen Den islamske staten på grensen mellom Irak og Syria.

Foto: AFP PHOTO / HO / ALBARAKA NEWS / Afp

– Respekterte samfunnsborgere

Salman Shaikh, direktøren for Brookings Doha Center, bekrefter overfor NRK at Nasjonalkoalisjonen ikke ble invitert til Oslo.

– Verken de eller noen andre politiske aktører ble invitert til disse møtene. Vi inviterte først og fremst representanter for det syriske sivilsamfunnet, selv om noen av dem kan knyttes indirekte til koalisjonen, sier Shaikh.

Salman Shaik er leder av Brookings Doha Center

Leder for Brookings Doha Center Salman Shaikh takker Norge for at de har bidratt med penger og vært vertsskap for samtalene i sommer.

Foto: Brookings Doha Center

Han sier samtalene er på et foreløpig uformelt nivå, og at det blir mer aktuelt å bringe de politiske organisasjonene og partiene til bords senere i prosessen.

– De som deltok har alle slags bakgrunner, alt fra stammesamfunn til forretningsfolk. Dette er respekterte samfunnsborgere, som vi mener har noe fornuftig å komme med, ikke politiske grupper, gjentar han.

UD bekrefter også at det ikke var offisielle representanter for partene i konflikten som deltok, men enkeltpersoner som speiler ulike interesser i den.

De sier videre at møtene er ment som bidrag til FN og de store internasjonale aktørenes innsats for å skape fred i Syria.

– Gjort mulig med Norges hjelp

Norske myndigheter har ikke svart på hvilken rolle Norge skal ha i de videre forhandlingene. Ifølge Shaikh er det for tidlig å si noe om framtidige møter.

– Norges rolle har kun vært å bidra økonomisk og som vert. De har hjulpet oss med å holde disse to samtalene i Oslo. Utover det har de kun vært en utenforstående observatør, sier direktøren for Brookings Doha Center.

Han takker Norge og de andre støttespillerne som har bidratt med penger som har gjort møtene i Oslo og andre steder mulig.

– Møtene er en del av en pågående prosess, men etter min mening, så vil jeg si at Oslo-møtene har vært vellykket. Det har kommet fram en god del gode ideer og mange personer har kommet sammen, sier Shaikh, som understreker at de to møtene er en del av et større arbeid som foregår parallelt andre steder i verden.

Assad-støttespillere deltok ikke

Henrik Thune, seniorforsker ved NUPI

Seniorforsker ved NUPI, Henrik Thune mener samtalene blir viktige dersom man også får med representanter fra Assad-regimet.

Foto: Presse / Presse

Seniorforsker ved Norsk utenrikspolitiske institutt, Henrik Thune, sier at det foregår mange samtaler med den syriske opposisjonen rundt om i verden, og at møtene i Oslo blir viktigere dersom begge parter i konflikten tar del.

Ti personer i miljøet som støtter Assad-regjeringen var invitert til samtalene i Oslo, men valgte ikke å delta. Etter det NRK kjenner til jobbes det nå på spreng for å få regimet til å delta i de neste møtene som skal skje i begynnelsen av oktober.

Nasjonalkoalisjonen har imidlertid lukket døren for samtaler med representanter fra Assad-regimet.

– Vi er ikke mot fredssamtaler men de må skje på en riktig måte. Vi har hele tiden sagt at en diktator som drepte 200000 personer ikke skal være en del av Syrias fremtid, sier Albalkhe.

Har blitt radikalisert

Ifølge Thune var Nasjonalkoalisjonen viktig i starten av konflikten, men at de moderate miljøene i løpet av de to siste årene har mistet kraft.

– Nasjonalkoalisjonen er moderate nok til at vestlige land kan akseptere dem, men det har skjedd en radikalisering de siste årene, og koalisjonens problem er at de ikke har hatt kontroll med det som skjer på bakken i Syria, sier Thune.

Hanan Albalkhe spiller ballen tilbake til Vesten og mener at det er manglende internasjonal innsats som gjør at nettopp de radikale kreftene vinner frem.

– Hovedproblemet er Assad og det må være fokuset. Jeg ser på Den islamske stat som en konsekvens av Assad regimets voldsbruk mot det syriske folket. Nå er det en militærintervensjon. Hvorfor militærintervensjon mot IS og ikke mot Assad, spør Albalkhe.

Syriske kurdere venter på å dra hjem til den syriske byen Kobani

Borgerkrigen i Syria har skapt en flyktningestrøm.

Foto: MURAD SEZER / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt