NRK Meny
Normal

Opposisjonen vinner terreng i Mexico

Mexicos største opposisjonsparti PRI ser ut til å ta en knusende seier i de fleste av statene som gikk til valg i Mexico søndag.

Valg i Mexico

Kvinner i Oaxaca i Mexico leverer sine stemmesedler i guvernør- og kommunevalget søndag.

Foto: Jorge Plata / Reuters

Den utbredte volden knyttet til rivalisering mellom ulike narkotikagjenger, samt regjeringens erklærte krig mot narkotikamafiaen i Mexico, har den siste tiden fått en politisk dimensjon.

Det var derfor høy sikkerhetsberedskap i de 15 delstatene der det ble holdt guvernør- og kommunevalg søndag.

Narkotikakrig

De fleste målingene som var klare da stemmelokalene stengte viste at landets største opposisjonsparti, Det institusjonelle revolusjonspartiet (PRI), kom til å vinne de fleste av de 12 viktige guvernørpostene. Partiet lå også godt an på kommunenivå.

– Resultatet viser at vår seier var overveldende, sa partileder Beatriz Paredes til nyhetsbyrået AFP etter at de siste målingene ble offentliggjort.

Det gode resultatet til PRI tilskrives av analytikere i stor grad den sittende presidenten Felipe Calderons frustrerte og feilslåtte krigføring mot narkotrafikken i landet.

Calderon, som representerer det Nasjonale handlingspartiet (PAN), har siden 2007 utplassert nærmere 50.000 soldater i de voldeligste områdene, i et forsøk på å bekjempe narkotikakriminaliteten.

Likevel har 26.000 mennesker mistet livet i narkotikarelatert vold siden 2007.

Presidentsikte

Særlig i grenseområdene mot USA er kritikken mot Calderons narkokrig sterk. Her skjer det nesten daglig massakrer i de voldeligste byene.

Det var i dette området ukjente gjerningsmenn tok livet av Tamaulipas guvernørkandidat Rodolfo Torre og visestatsadvokat Sandra Salas i nabostaten Chihuahua forrige uke.

PRIs sterke regionsvalg søndag styrker troen på at partiets stigende politiske stjerne, guvernør i delstaten Mexico, Enrique Pena Nieto, kan ha en sjanse for å nå opp i presidentvalget i Mexico 2012.

PRI regjerte i Mexico uavbrutt i 71 år før PAN i 2000 tok over makten i landet.

Valg i Mexico

Politi- og sikkerhetspersonell voktet inngangene til flere valglokaler i Mexico søndag, etter at narkotikabandenes voldshandlinger den siste tiden har rammet flere politikere med drap og trusler.

Foto: Jorge Valenzuela / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt