Hopp til innhold

Syriske opposisjonen ennå ikke klar til å forhandle

Etter dagens møter i London er alle enige om at Bashar al-Assad ikke har noen rolle i Syrias regjering, men opposisjonen er fortsatt ikke klar til å forhandle med den forhatte diktatoren.

Ahmad Jarba fra den syriske Nasjonalkoalisjonen

Ahmad Jarba fra den syriske Nasjonalkoalisjonen er i tenkeboksen om de skal møte Assad til forhandlinger.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Afp

Den britiske utenriksministeren William Hague sa etter møtet i London at landene i gruppen «Syrias venner», som omfatter en rekke vestlige og arabiske nasjoner, var kommet til enighet på flere punkter, men ikke på et viktig.

Vil støtte en fredskonferanse

Ifølge USAs utenriksminister John Kerry sier Syrias moderate opposisjon fortsatt nei til å forhandle med Assad, men at de vurderer muligheten for snakke med Assad om hvordan en ny regjering i det borgerkrigsherjede landet skal se ut.

Gruppen Syrias venner har siden lørdag hatt møter med syriske opprørsledere, for å prøve å overtale dem til å delta på en planlagt fredskonferanse i Genève i november.

– Vi har blitt enige om at vi sammen vil støtte opp om den FN-ledede Genève 2-prosessen, som må lede fram mot en overgangsregjering det er enighet om, sa Hague i ettermiddag.

Ingen rolle for Assad

– Per definisjon må dermed også Den syriske nasjonalkoalisjonen støtte en slik løsning, så Assad har ingen rolle å spille i en fremtidig syrisk regjering, sier Hague, som legger til at landene sterkt har oppfordret Nasjonalkoalisjonen til å delta på den planlagte fredskonferansen.

Også Kerry var optimistisk etter møtet og håpet forhandlingene kan starte neste måned.

Ifølge Kerry vil Nasjonalkoalisjonen bestemme seg i løpet av uken om de skal møte Assad regjering i et forsøk på å få en slutt på den nå to og et halvt år lange borgerkrigen som har krevd over 120.000 liv.

SISTE NYTT

Siste nytt