Hopp til innhold

Opposisjonen i Kongo krever åpen høring om French-saken

KINSHASA (NRK): Regjeringen i Kongo får krass kritikk for at Joshua French ble overført til Norge.

Domsavsigelse i Kongo

Joshua French og hans lokale forsvarer Marie André Mwila Kayembe etter domsavsigelsen i Ndolo-fengselet i Kinshasa i 2014.

Foto: John Bompengo / NTB scanpix

– Hvordan kan myndighetene sette fri en drapsdømt forbryter, når vi har hundrevis av politiske fanger i kongolesiske fengsler?, spør Abraham Luakabuanga.

Han er talsmann for det største opposisjonspartiet, UDPS. Nå krever han åpen høring i parlamentet for å få svar på sine mange spørsmål.

Abraham Luakabuanga, talsmann for UDPS.

Abraham Luakabuanga er talsmann for UDPS, det største opposisjonspartiet i Kongo.

Foto: Christine Præsttun. / NRK

– Alt gikk så fort da French ble overført, og denne saken har forundret kongoleserne. Våre medlemmer i parlamentet vil kalle justisministeren inn for å forklare seg, sier Luakabuanga.

Talsmannen etterspør hva som står i avtalen mellom norske og kongolesiske myndigheter om overføringen av Joshua French til Norge. Han vil vite om French skal sone dommen ferdig i Norge, og om det var snakk om en kompensasjon fra norsk side.

– Ikke rettferdig

På gaten i Kinshasa snakker NRK med flere som er negative til at Joshua French ble løslatt fra kongolesisk fengsel. De vil ikke stille opp med navn og bilde. De sier saken er for betent, for følsom.

Men på et gatehjørne møter vi en som gjerne vil snakke åpent. Jean Claude Lengelo er da også mildere i sin kritikk:

Jean Claude Lengelo.

Jean Claude Lengelo tar det for gitt at Joshua French må sone videre i norsk fengsel.

Foto: Christine Præsttun. / NRK

– Jeg synes det er fint at Joshua French nå har kommet nærmere sin familie, men han må sone dommen ferdig i Norge. Det er ikke rettferdig hvis han nå blir en fri mann, mener Lengelo.

NRK har prøvd å få regjeringen i Kinshasa i tale, men verken utenriksministeren eller justisministeren vil la seg intervjue om saken.

Det betyr at det fortsatt er usikkert hva som ble avtalt på det avgjørende møtet med kongolesiske myndigheter rett før løslatelsen. En rådgiver til president Kabila har tidligere sagt til Dagbladet at Kongo forventer at French møter i rettssystemet i Norge , og fortsetter sin soning.

Utenriksminister Børge Brende har derimot understreket at French ikke har en dom mot seg i Norge, men overført av humanitære og medisinske årsaker.

Fangeopprør

Advokaten som forsvarte Joshua French i siste runde i retten, sier han forstår at regjeringen ikke vil uttale seg om saken nå. Han setter tausheten i sammenheng med en annen dramatisk hendelse som fant sted bare timer etter at Joshua French forlot Ndolo-fengselet i Kinshasa.

Over 4000 fanger rømte fra et annet fengsel i hovedstaden under det som betegnes som den største masseflukten fra et kongolesisk fengsel noensinne.

Advokat Marie André Mwila Kayembe.

Advokat Marie André Mwila Kayembe forsvarte Joshua French i den siste rettssaken i Kongo. Han sier han er svært glad for at French er overført til Norge

Foto: Christine Præsttun. / NRK

– Myndighetene burde selvsagt uttale seg, men det er forståelig at de ikke gjør det i den situasjonen landet er i etter masseflukten, sier Marie André Mwila Kayembe.

Han forteller at opposisjonen beskylder regjeringen for å ha arrangert fangeopprøret for å skape kaos i landet. Påstanden viser at trykket i kongolesisk politikk er svært høyt. Presidenten er sterkt presset.

Valget utsatt

Kabilas presidentperiode er over, men det ble ikke avholdt valg i fjor høst, slik grunnloven tilsier. Flere demonstranter er drept og det er opprør flere steder i landet.

Talsmannen for opposisjonspartiet UDPS bekrefter at de lurer på om det er en sammenheng mellom løslatelsen av French og masseflukten fra fengselet.

– Det er uklart for oss om det er en sammenheng, så vi krever svar, sier Abraham Luakabuanga.

Han er likevel mest opprørt over at parlamentet ikke ble grundig informert om løslatelsen av Joshua French på forhånd.

Det er ikke opp til president Kabila å ta en slik beslutning alene, mener talsmannen.

Frykt for kaos i Kongo

SISTE NYTT

Siste nytt