NRK Meny
Normal

Opphever dommen mot eks-diktator

Grunnlovsdomstolen i Guatemala har opphevet dommen mot landets tidligere diktator Efrain Rios Montt, som nylig ble funnet skyldig i folkemord.

Guatemalas tidligere diktator Efrain Rios Montt

Eksdiktatoren under en pause i høringene i Høyesterett i Guatemala City i januar.

Foto: JORGE DAN LOPEZ / Reuters

Rios Montt styrte Guatemala med jernhånd fra 1982 til 83, i det som regnes som den blodigste perioden i landets 36 år lange borgerkrig.

Regjeringshæren sto i disse årene bak en rekke massakrer på mayaindianere og antatt venstreorienterte og geriljasympatisører.

Dømt til 80 års fengsel

10 mai ble den 86 år gamle eksgeneralen funnet skyldig i folkemord og forbrytelser mot menneskeheten og dømt til 80 års fengsel.

Guatemalas grunnlovsdomstol opphevet mandag dommen og annullerte sakførselen som har funnet sted siden 19. april. Rettssaken ble da midlertidig stanset etter en krangel mellom dommerne om hvem som skulle lede den.

Den 86-år gamle eksdiktatoren anklages blant annet for å stå bak massakren i El Quiché, nordvest for Guatemala City, der mer enn 1750 mayaindianere ble drept.

200.000 drept

Borgerkrigen endte med en fredsavtale i 1996, men inntil da hadde minst 200.000 guatemalanere blitt drept under konflikten. Rios Montt var president og diktator i Guatemala mellom 9. juni 1982 og frem til 8. august 1983.

Rios Montt har sittet i husarrest i rundt et og et halvt år år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt