NRK Meny
Normal

Oppgjør med sextrakassering i Frankrike

17 tidligere, kvinnelige ministre fra alle fløyer skriver under på et opprop mot seksuell trakassering i Frankrike. Flere av de tidligere toppolitikerne har selv følt trakasseringen bokstavelig talt på kroppen.

Christine Lagarde

– VI SKAL IKKE LENGER VÆRE TAUSE: Christine Lagarde, lederen for Det internasjonale pengefondet (IMF) er en av 17 tidligere, framtredende politikere som skriver under på oppropet for å få slutt på seksuell trakassering av mannlige kolleger.

Foto: MOLLY RILEY / Afp

Å klå på bryster, dra i stingtruser og klappe til kvinner i ansiktet. Dette er noen av historiene som har kommet fram nylig om mannlige, franske toppolitikere.

Etter at det ble kjent at en politiker i partiet De Grønne, Danis Baupin, etterforskes for seksuell trakassering av flere kvinnelige kolleger, har mange liknende historier funnet veien i fransk presse.

Baupin, som benekter anklagene, har måttet gå fra sin stilling som visepresident i underhuset.

Beskyldninger om seksuell trakassering har også blitt rettet mot to medlemmer i François Hollandes regjering, blant dem finansminister Michel Sapin.

For noen år tilbake skapte den tidligere toppolitikeren Dominique Strauss-Kahn store overskrifter da han ble siktet for seksuelle overgrep mot en hotellansatt i New York. Saken ble henlagt, og partene inngikk et forlik i 2012.

Dagligdags trakassering

Flere kvinnelige politikere har denne uka gått ut i mediene og bekreftet at historiene som er blitt kjent, ikke er isolerte enkeltepisoder. De beskriver fransk politikk som en arena der seksuell trakassering er dagligdags, spesielt rettet mot kvinner som har lavere stillingsrang.

17 framtredende, kvinnelige politikere skriver nå under på et felles opprop, om at «de ikke lenger skal være tause», men tale på vegne av dem som ikke tør si ifra. Oppropet ble først publisert på nyhetsmediet Le Journal du Dimanches nettside.

Blant dem som skriver under er den anerkjente lederen av Det internasjonale pengefondet, Christine Lagarde.

– Har du på deg stringtruse?

«Vi var politikere, og vi ble valgt. Og lik alle kvinner som får tilgang til arenaer som tidligere kun var for menn, har vi måtte tåle og kjempe mot sexisme,» står det i oppropet.

De fremtredende kvinnene viser til eksempler de selv har opplevd. Kommentarer fra mannlige kolleger som: «Skjørtet ditt er for langt. Det må bli kortere» eller «Har du på deg stringtruse?»

«Dette skjer hver dag mot kvinner som kjører kollektivtransport, på gata, i forretningslivet, på fakulteter. Det er nok. Det er slutt på straffefriheten. Vi kommer ikke til å være tause lenger,» konkluderer de i oppropet.

Disse skriver under på oppropet: Roselyne Bachelot, Michelle Demessine, Cécile Duflot, Elisabeth Guigou, Aurélie Filippetti, Chantal Jouanno, Nathalie Kosciusko-Morizet, Christine Lagarde, marylise lebranchu, Corinne Lepage, Monique Pelletier, Fleur Pellerin, Valérie Pécresse, Yvette Roudy, Catherine Trautmann, Dominique Voynet og Rama Yade

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt