Hizbollah ber muslimer protestere i gatene mandag

Lederen for den militante bevegelsen Hizbollah i Libanon maner til landsomfattende demonstrasjoner mandag mot den omstridte Muhammed-filmen.

Nasrallah

VERRE ENN KORANBRENNING: Hizbollah-leder Hassan Nasrallah mener filmen «Innocence of Muslims» er en verre provokasjon enn både karikaturtegningene i 2006 og Koran-brenningen i Afghanistan.

Foto: AFP

Oppfordringen fra Hassan Nasrallah kom i en TV-sendt tale søndag kveld. Der ba han libanesere over hele landet til å demonstrere mot filmen «Innocence of muslims», som håner islams profet og har satt sinnene i kok i store deler av den muslimske verden, mandag.

Han ba også muslimer og kristne være årvåkne og unngå å skape splid.

– De som er ansvarlige for filmen, i første rekke USA, må stilles til ansvar, sa Nasrallah.

Han ba dem imidlertid om å holde seg unna USAs ambassade, men demonstrere i gatene.

– Verre enn koranbrenning og karikaturer

Heftige demonstrasjoner i Sudans hovedstad.

TENTE PÅ: I Khartoum i Sudan tok demonstranter seg inn på området til USAs ambassade og tente på fredag kveld.

Foto: Abd Raouf / Ap

– Hele verden må se sinnet i deres ansikter, knyttnever og rop, sa Nasrallah i talen, som ble kringkastet bare timer etter at pave Benedikt XVI hadde avsluttet sitt historiske, tre dager lange besøk i Libanon.

I talen oppfordret paven lederne i Midtøsten til å jobbe for fredelige og forsonlige løsninger. Nasrallah sa han bevisst hadde ventet med utspillet sitt til paven hadde forlatt landet.

– Hele verden skal vite at profeten har følgesvenner som ikke vil være stille i latterliggjøringens navn, sa han videre.

Filmen tegner et fornedrende bilde av muslimenes viktigste profet Muhammed og har satt sinnene i kok over store deler av den islamske verden. Nasrallah ber muslimer, uansett land, til å demonstrere mot det han kaller «det verste angrepet på islam noensinne» gjennom hele uken.

– Dette er verre enn Salman Rushdies «Satanistiske vers», koranbrenningen i Afghanistan og karikaturtegningene i Europa, sier han, og ba landets politiske ledelse om å innkalle til krisemøte i Den arabiske liga for å diskutere filmen.

Før helgen var det voldsomme opptøyer mot amerikanske ambassader i over 20 land i Midtøsten og Nord-Afrika, hvor flere mistet livet og mange ble skadd. I løpet av helgen ble amerikanske og andre vestlige ambassader angrepet av rasende folkemengder i en rekke land.

USA har sett seg nødt til å evakuere mange av sine ansatte ved ambassadene i Tunisia og Sudan. Amerikanske borgere advares mot å reise til begge landene.

Frankrike forbyr demonstrasjoner mot USA

Både i Ankara i Tyrkia og Afghanistans hovedstad Kabul demonstrerte muslimer søndag, men protestene gikk fredelig for seg. Utover søndagen roet det seg betraktelig i de fleste landene.

amsterdam

PROTESTER: Demonstranter viste sin misnøye mot Muhammed-filmen i flere europeiske byer søndag, deriblant Amsterdam.

Foto: AFP

Også i flere europeiske land var det demonstrasjoner søndag, blant annet Amsterdam, København og Paris. Frankrikes myndigheter gjorde det søndag kveld klart at man vil stanse nye USA-kritiske demonstrasjoner i kjølvannet av den omstridte videoen.

Advarselen fra innenriksminister Manuel Valls søndag kom dagen etter at rundt 150 mennesker ble pågrepet i Paris etter å ha deltatt i en uautorisert protest nær den amerikanske ambassaden.

– Jeg har utstedt en instruks slik at dette ikke skjer igjen, sa Valls til fjernsynskanalen France 2 og tilføyde:

– Disse protestene er forbudt. Enhver tilskyndelse til vold må bekjempes med hardeste hånd.

Blant de rundt 250 personene som deltok i demonstrasjonen lørdag, var det ifølge Valls enkelte grupper som «er tilhenger av radikal islam». Disse representerer ikke den moderate utgaven av islam som de fleste muslimer i Frankrike praktiserer, mener innenriksministeren.

Med anslagsvis fire millioner muslimske innbyggere huser Frankrike Europas største muslimske befolkning.

SISTE NYTT

Siste nytt