Oppfordrer til «ensom ulv»-aksjoner

I flere diskusjonsforum på nettet drevet for og av IS-tilhengere, oppfordres nå sympatisører i USA spesielt og Vesten generelt til å begå terrorangrep.

Terrortrussel

På et debattforum for IS-medlemmer oppfordres ensomme ulver til å gjennomføre angrep mot profilerte steder som Time's square i New York.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

IS har distansert seg fra de omfattende terrorangrepene Al Qaida gjorde seg beryktet for opp gjennom 90- og 2000-tallet, og vil nå basere seg på angrep utført av enkeltpersoner eller mindre grupper.

«En aggressiv og vedvarende kampanje med ensom-ulv-angrep er svaret på Obamas krig mot Islam», heter det på et diskusjonsforum for IS-medlemmer og sympatisører.

Ifølge NBC News blir IS-sympatisører foret med oppskrifter på hjemmelagde bomber og oppfordres til å angripe kjente landemerker og turistattraksjoner.

Las Vegas, Texas og Time's square i New York blir utpekt som mulige mål.

Et hundretalls amerikanere har forlatt USA for å kjempe side om side med opprørerne i Syria. I tillegg frykter myndighetene at IS vil rekruttere flere sympatisører gjennom sin propagandakampanje på nettet.

– Vi er svært bekymret. IS har en helt annen kapasitet enn Al Qaida noen gang hadde når det gjelder å bruke sosiale medier for å rekruttere, inspirere og kultivere terrorister, sier politisjef Bill Bratton i New York.

Halshuggingsvideoene IS har publisert de siste ukene og månedene har også vist seg å ha en helt annen kvalitet og produksjon enn det som tidligere har kommet i form av skurrete videobilder og dårlige lydopptak fra Al Qaida.

Peker ut jøder

I tillegg til allierte av USA i kampen mot IS, har også jøder og jødiske institusjoner blitt pekt ut som et mulig mål for Syria-farere som returnerer til hjemlandet.

– IS har ikke bare kunngjort sine intensjoner om opprettelsen av et kalifat, men også utpekt amerikanske og jødiske personer som mål, sier John Cohen som inntil nylig jobbet som undersekretær for etterretning i departementet for innenlands sikkerhet til Jewish Press.

Lars Akerhaug

Journalist og forfatter Lars Akerhaug.

Foto: Sturlason

Angrepet på det jødiske museet i Brussel i mai er ett eksempel hvor gjerningsmannen angivelig hadde kjempet sammen med IS i Syria. Det er ikke klart om mannen handlet på direkte ordre fra IS eller om han utførte drapene på eget initiativ.

– PST frykter «ensomme ulver»

Torsdag 24. juli varslet regjeringen at Norge sto overfor en terrortrussel. Bevæpnet politi patruljerte gater og steder der mange folk var samlet, men Politiets sikkerhetstjeneste (PST) var lite konkret på hva trusselen gikk ut på.

Nå sier flere kilder til NRK at myndighetene fryktet, basert på informasjon, at ekstremister planla å ta seg inn i huset til en tilfeldig familie og drepe dem.

Journalist og forfatter Lars Akerhaug, som har gitt ut boken «Norsk Jihad», sier PST har fryktet et lavskala terrorangrep i Norge, der en eller få personer går til angrep på mennesker.

– Dette er noe vi har sett eksempler på, særlig i England da en britisk soldat ble drept på åpen gate i London, sier Akerhaug.

I Woolwich i London i 2013 ble soldaten Lee Rigby ved Royal Regiment of Fusiliers drept med kjøttkniv utenfor militærleiren der han var stasjonert. Det var to briter med nigeriansk bakgrunn som gikk til angrep på ham. De to mennene har gitt uttrykk for klare militante islamistiske holdinger.

– Det er nok en reell frykt i PST for denne typen angrep, sier Akerhaug.

SISTE NYTT

Siste nytt