Hopp til innhold

– Yalla stem! Eller bli stemt hjem

Færre innvandrere stemmer ved valg i Norden enn den øvrige delen av befolkningen. Det vil unge, danske muslimer gjøre noe med.

#Yalla_stem

Med emneknaggen #Yalla_stem forsøker unge, danske muslimer å vekke det demokratiske engasjementet til innvandrere og deres etterkommere i Danmark.

Foto: Muslimer til stemmeboksene 2019

Valgdeltagelsen er generelt høy i nordiske land, men statistikken har i lang tid vist at færre personer med innvandrerbakgrunn deltar i valg enn den øvrige delen befolkningen.

Det vil danske Ramzia Al, Mohammed El-Khatib, Hannin El-Khatib og Teuta El-Khatib gjøre noe med ved Folketingsvalget 5. juni.

Søndag opprettet de derfor Facebook-gruppen «Muslimer til stemmeboksene 2019», i håp om å få flere muslimer med dansk statsborgerskap til å delta i demokratiet.

I rekordfart har gruppen fått over 13.800 medlemmer.

– Vårt formål er å motivere muslimer til å stemme fordi stemmeprosenten er lav, og fordi vi er lei av all den negative omtalen av islam. Nok er nok, sier Ramzia Al til NRK.

Initiativet skaper overskrifter i Danmark.

Faksimile DR

Hannin El-Khatib har i rekordfart engasjert flere tusen muslimske dansker.

Foto: Faksimile / DR

Vil vekke muslimers politiske engasjement

Da Danmarks Radio intervjuet initiativtakerne tirsdag hadde gruppen 9000 medlemmer, og vokste med over 100 nye medlemmer i timen.

– I stedet for å beklage oss, skal vi ha innflytelse på det danske samfunnet. Vi er alle sammen en del av det, og vi har alle sammen sett hvordan debattene svært raskt blir diskriminerende, sier Hannin El-Khatib til DR.

Hannin El-Khatib er selv blant det muslimske mindretall som er født og oppvokst i Danmark, med palestinske røtter. Følelsen av å bli diskriminert er en vesentlig årsak til at mange blir hjemme på valgdagen, mener hun.

– Hver gang man slår på TV-en, er det ni av ti ganger kritikk av innvandrere, og så skal man begynne å forsvare at man er innvandrer. Derfor har mange sluttet å forholde seg til politikk. Konsekvensen er at man får desto mindre innflytelse, påpeker Hannin El-Khatib.

Christiansborg

Mange muslimer er rystet over retorikken som føres på innvandringsfeltet på Folketinget og opplever debatten som diskriminerende.

Foto: Charlotte Bergløff / NRK

«– Yalla stem! Eller bli stemt hjem»

Ved Folketingsvalget i 2015 brukte 87 prosent etnisk danske stemmeretten.

66 prosent av innvandrere deltok i valget, mens kun 53 prosent av etterkommere av innvandrere brukte stemmeretten.

– Vi ønsker å oppfordre vår generasjon til å få både yngre og eldre til å bruke stemmeretten, uavhengig av deres politiske ståsted, for å ytre sin mening, sier sosialrådgiver og lærer Ramzia Al til NRK.

Slagordet «– Yalla stem! Eller bli stemt hjem» peker tilbake på det danske «paradigmeskiftet» i innvandringspolitikken, som ble vedtatt i Folketinget i februar.

Danmarks fokus er nå endret fra integrasjon til hjemsendelse, på bakgrunn av et bredt politisk forlik mellom Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og regjeringspartiene Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti.

Muslimer i stemmeboksene i 2019
Foto: Muslimer i stemmeboksene i 2019

Mange er bekymret for denne utviklingen, forteller Ramzia Al til NRK.

– Det er ergerlig at de vil sende muslimer ut av landet. Vi er mange godt utdannede muslimer som yter en innsats i Danmark, både i arbeidslivet og på universitetene, sier Ramzia Al.

Nå håper hun at de også vil bli sett i valgkampen, og at den vil bli mer nyansert enn hva man har sett så langt.

At mikropartiet Stram Kurs, som tar til orde for å forby islam i Danmark og sende alle muslimer ut av Danmark, får mye oppmerksomhet bekymrer også.

– Vi er også nervøse for våre barns fremtid. Om de skal bli mobbet på skolen fordi de er muslimer, sier Ramzia Al til NRK.

Øya Lindholm har skapt overskrifter over hele verden, og splitter Danmark.

SISTE NYTT

Siste nytt