Hopp til innhold

Hosni Mubarak har gått av som president i Egypt

Hosni Mubarak har gått av som president i Egypt og overlatt makten til militærrådet, har visepresident Omar Suleiman kunngjort. Flere hundre tusen demonstranter jubler av glede.

Video Direkte fra Kairo

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Se demonstrantene direkte fra Tharir-plassen i Kairo.

Saken oppdateres ikke lenger.

  • Hosni Mubarak går av som president i Egypt, etter 18 dager med demonstrasjoner i landet. Mubarak har bedt militæret om å overta makten i landet, kunngjorde visepresident Omar Suleiman like etter klokken 17.00 fredag.
  • På Tahrir-plassen i Kairo (se kart nede i saken) brøt det ut et spontant jubelbrøl etter nyheten om Mubaraks avgang.
  • Det er fredag kveld feiringer i flere egyptiske byer, etter et svært stort oppmøte av demonstranter.
  • Hæren sa i en tale fredag formiddag at de stiller som garantister for presidentens varslede reformer, og at de lover frie og rettferdige valg.
  • Egypts forsvarsminister Mohammad Hussein Tantawi har hilst på demonstranter utenfor presidentpalasset i Kairo. Tantawi er nå den høyest rangerte i Egypts nye militære regime.
  • Hosni Mubarak og hans familie har reist fra Kairo og til palasset i Sharm el-Sheik ved Rødehavet.

Les også: - Egypt kommer til å eksplodere

Les også: - Mubarak leker med ilden

Dagens hendelser, oppdatert fortløpende:

21.07: – Ved å gå av, har president Mubarak svart på folkets ønske om endring, sier USAs president Barack Obama på en pressekonferanse i Det hvite hus.

20.40: – Folk i gatene i Alexandria er mer glade enn under oktoberkrigen i 1973. Jeg kan ikke beskrive hvor glade folk er, sier demokratiaktivisten Mohamad Soudan til Al Jazeera.

20.35: USAs president Barack Obama har møtt sitt nasjonale sikkerhetsråd før han skal ha uttalelse om utviklingen i Egypt, uttaler Det hvite hus.

Egyptere feirer Mubaraks avgang i Kairo

Egyptere feirer Mubaraks avgang i Kairo.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

20.35: Al Jazeera-journalist Ayman Mohyeldin beskriver det som har skjedd i Egypt de siste dagene som en omdannelse, både for egypterne selv og for forholdet mellom folket og staten. – Dialogen mellom staten og folket er endret. Lederne har vært vant til å se på folk som deres undersåtter. Mubarak sa så sent som i går «mine barn» i en tale. Det har nå endret seg, Mohyeldin.

20.06: – Militærets uttalelse er flott. Jeg stoler på vår egyptiske hær, skriver Wael Ghonim, Google-sjefen som har spilt en fremtredende rolle i demonstrasjonene, i en twittermelding.

20.06: Mubaraks avgang er en lærepenge for andre arabiske regimer, sier Det muslimske brorskapet i Jordan til nyhetsbyrået AFP. Over 3000 personer, blant dem islamistledere, fagforeningsmedlemmer, venstreorienterte og egyptere, samlet seg fredag utenfor Egypts ambassade i Jordans hovedstad Amman for å feire avgangen.

20.02: Sudan hyller viljen til det egyptiske folket etter at president Mubarak ga makten til miliæret, uttaler utenriksdepartementet til nyhetsbyrået SUNA, ifølge AFP. Dette er den første reaksjonen fra regjeringen i Khartoum. President Omar al-Bashir har sagt at han aldri vil rømme fra landet sitt.

(Saken fortsetter under bildet)

Festscene fra Kairo etter Mubaraks avgang

Festscene i Kairo etter Mubaraks avgang.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

19:40: USAs president Barack Obama skal uttale seg om situasjonen i Egypt klokken 21.00 norsk tid, opplyser Det hvite hus til Reuters.

19.40: Egypts militære styrker, som har tatt kontroll over landet, vil ikke stille seg imot folkemeningen, sier en talsperson på TV ifølge nyhetsbyrået AFP.

19.35: Egypts høyeste militære råd vil kunngjøre hvordan en overgangsperiode i Egypt skal foregå, heter det i en uttalelse. Rådet hyller president Mubarak for å ha gått av «i nasjonens interesse», og hyller martyrene som mistet livet i uroen. Kilden hadde gitt uttalelsen til nyhetsbyrået Reuters før den ble lest opp på TV.

19.34: Frankrike hyller Egypts historiske øyeblikk, og ber om frie valg, melder nyhetsbyrået AFP.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Kruse direkte fra Kairo

KLIKK FOR Å SE VIDEO: NRK-journalist Jan Espen Kruse direkte fra Kairo fredag kveld.

19.20: – Det er noe av det mest utrolige jeg har vært med på. Det store folkehavet eksploderte i glede. De sang, de danset, de takket Allah. Unge og gamle grep om hverandre etter at spenningen var utløst, sier NRK-journalist Jan Espen Kruse i Kairo.

19.13: FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier at det egyptiske folkets stemme har blitt hørt etter Mubaraks avgang.

19.08: USAs president Barack Obama har utsatt sin uttallelse om Egypt, og vil komme med uttalelsen senere på dagen, melder nyhetsbyrået AFP.

Ban Ki-Moon

Det egyptiske folkets stemme har blitt hørt, uttaler FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Foto: Anja Niedringhaus / AP

19.03: De forente arabiske emirater sier de stoler på Egypts høyeste militære råd til å styre landet, og ønsker å opprettholde et tett forhold til landet, melder nyhetsbyrået AFP.

18.57: India ønsker Hosni Mubaraks avgang som president velkommen, samt de militære ledernes forpliktelse til å skape et åpent og demokratisk rammeverk for styring i landet, melder nyhetsbyrået AFP.

18.55: Sveits fryser ikke bare Hosni Mubaraks verdier, men også verdier hans nærmeste følge måtte ha i landet, opplyser en talsperson for det sveitsiske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået AFP.

18.44: Den høyest rangerte i Egypts nye militære regime, feltmarskalk Mohammed Hussein Tantawi, kjørte forbi Hosni Mubaraks tidligere presidentpalass fredag og hilste på jublende mennesker.

18.41: Politikeren Ayman Nour, som som kom som nummer to i presidentvalget i 2005, sier at nasjonen har blitt gjenfødt og at hæren har forstått sin misjon til å forberede for et sivilt styre i landet.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Jubel og fyrverkeri i Kairo

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Jubel og fyrverkeri i Kairo.

18.38: Storbritannias statsminister David Cameron ber om en endring til et sivilt, demokratisk styre i Egypt.

18.34: – Mubaraks avgang er historisk, ikke bare for Egypt, men for hele regionen, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NTB.

18.30: – Dette er frigjøringen av Egypt og folket. Jeg kan ikke beskrive for deg hvordan hele landet føler dette i dag, sier opposisjonsfigur Mohamed ElBaradei til Al Jazeera (les lengre intervju med ElBaradei her).

18.24: Hizbollah gratulerer egypterne med en «historisk seier».

18.18: Sveits fryser alle verdier Hosni Mubarak måtte ha i landet, opplyser det sveitsiske utenriksdepartementet ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Amr Moussa

Amr Moussa, generalsekretær i Den arabiske liga, hyller det han kaller en «hvit revolusjon» i Egypt.

Foto: VINCENT KESSLER / Reuters

18.15: Amr Moussa, generalsekretær i Den arabiske liga, hyller det han kaller en «hvit revolusjon» i Egypt. – Jeg ser frem til å kunne bygge et nasjonalt konsensus for fremtiden i den kommende perioden, sa Moussa til TV-kanalen Al Arabiya. Moussa ville ikke kommentere hvorvidt han ønsker å bli president i Egypt.

18.07: Tysklands forbundskansler Angela Merkel kaller Mubaraks avgang en «historisk endring», utenriksminister Guido Westerwelle kaller den et «historisk øyeblikk».

18.03: Israel håper fredagens avgang for president Mubarak ikke vil ha innvirkning på det fredelige forholdet mellom Egypt og Israel, uttaler en høytstående israelsk tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters.

17.56: – Gratulerer til folket, den kriminelle har forlatt palasset, skriver Wael Ghonim i en twittermelding. Google-toppen har vokst frem som en slags leder for demonstrantene.

17.55: Egypterne har oppnådd en stor seier, uttaler iranske myndigheter, ifølge nyhetsbyrået AFP..

17.55: Qatar beskriver maktoverføringen i Egypt som «positiv og viktig», i den første reaksjonen fra et arabisk land til Mubaraks avgang, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Jan Espen Kruse

NRK-journalist Jan Espen Kruse er i Kairo.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

17.45: – Det er bare overstadig begeistring og glede. Folk bygger hytter med egyptiske flagg. Dette er seieren de har ventet på etter skuffelsen i går, da Mubarak holdt tale og da det viste seg at han likevel ikke vil gå av. Men soldater har sperret av en av gatene som fører til plassen hvor jeg står, og det er mange ungdommer som roper slagord mot militæret. Det er tydeligvis ingen stor begistring for at militæret har overtatt ledelsen, sier NRK-journalist Jan Espen Kruse på telefon fra Kairo.

17.45: – Nå er det betydelig aggressivitet, særlig fra unge mennesker hvor jeg står nå. De roper slagord mot soldatene som står bak piggtrådsperringer. Det demonstrantene vil ha, er frihet og demokrati. At de militære har overtatt, er ikke nødvendigvis et skritt i den retningen, selv om de militære sier at de vil innfri demonstrantenes krav, sier NRK-journalist Jan Espen Kruse på telefon fra Kairo.

17.41: Hamas hyller det de kaller «starten på seieren for den egyptiske revolusjonen».

17.41: EUs utenrikssjef Catherine Ashton sier hun respekterer Mubaraks avgjørelse om å gå av, og ber om dialog for dannelsen av en bredt sammensatt regjering.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Mubarak har gått av

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Mubarak har gått av.

17.41: Det meldes om tuting i horn i Tunis etter nyhetene om Mubaraks avgang.

17.37: Visepresident Suleiman sa ikke om han ville forbli i stillingen når militæret skal styre landet, i sin uttalelse på statlig TV. Den tidligere etterretningssjefen ble forfremmet til visepresident 29. januar i et forsøk på å imøtekomme de regimekritiske demonstrantene.

17.32: – Det er en eksplosjon av glede og følelser her. Ingen kan beskrive hvor denne eksplosjonen kommer fra, sier en Al Jazeera-reporter i Alexandria til Al Jazeera.

(Saken fortsetter under bildet)

Visepresident Omar Suleiman kunngjør at Hosni Mubarak trekker seg

Visepresident Omar Suleiman kunngjør at Hosni Mubarak trekker seg.

Foto: Ap

17.28: – Jeg kan ikke beskrive følelsene mine. Jeg har ventet hele mitt voksne liv på at kraften i det egyptiske folket skal komme ut... Jeg er målløs (...) Jeg er så stolt, sier en gråtende demokratiaktivist til Al Jazeera.

17.23: USAs president Barack Obama vil komme med en uttalelse om Mubaraks avgang senere på dagen fredag, opplyser Det hvite hus.

17.21: – Det er ubeskrivelig. Jeg kan ikke beskrive det bedre enn lyden av glede på plassen under meg. Folk danser og vifter med flagg over alt, sier Al Jazeeras reporter ved Tahrir-plassen i Kairo.

17.07: President Mubarak har bedt det egyptiske militæret om å ta over makten i Egypt, kunngjorde visepresident Suleiman.

17.05: Tahrir-plassen i Kairo bryter ut i et spontant jubelbrøl etter nyheten om Mubaraks avgang, viser TV-bildene.

17.02: Hosni Mubarak har gått av som president i Egypt, opplyser visepresident Omar Suleiman på statlig TV.

(Saken fortsetter under bildet)

Video Den historiske meldingen om Mubaraks avgang

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Den historiske meldingen om Mubaraks avgang.

16.58: En høytstående talsperson i det egyptiske miltæret har ankommet hovedkvarteret til egyptisk statlig TV, opplyser en militærkilde til Reuters. Det er ventet en viktig uttalelse straks.

16.50: Hossam Badrawi utdyper hvorfor han trekker seg som generalsekretær i regjeringspartiet, og fra partiet i sin helhet: – Dannelsen av nye partier på en ny måte som gjenspeiler ny tenkning er bedre for samfunnet nå, på dette stadiet, sier han til den private TV-kanalen al-Hayat TV.

16.37: Generalsekretæren i Egypts regjeringsparti (NDP), Hossam Badrawi, skal gå av etter bare seks dager i jobben, melder en kilde nær ham til nyhetsbyrået AFP.

16.30: At president Mubarak har reist til Sharm el.Sheik er et første positive steg, sier en amerikansk diplomat til nyhetsbyrået AFP.

(Saken fortsetter under bildet)

Regimekritiske demonstranter i Alexandria

Stort engasjement blant regimekritiske demonstranter i Alexandria.

Foto: Afp

16.27: Nyheten om at president Mubarak har reist til Sharm e-Sheik har oppildnet folk på Tahrir-plassen, sier Al Jazeera-reporter.

16.05: Minst to helikoptre tok av fra presidentpalasset i Kairo fredag, ifølge øyenvitner, melder Reuters.

16.00: Midtøsten-ekspert Omar Ashour sier dette til BBC: – Man kan sammenligne Mubarak med kong Farouk. King Farouk var en Mor Teresa-type, men selv ikke han gikk av før hærsjefen sa at han måtte gå. Mubarak er mye verre. Så uten «et push» fra hærsjefen kommer han ikke til å trekke seg.

Egypts president Hosni Mubarak i Sharm el-Sheik 16. januar 2008

Egypts president Hosni Mubarak har reist til Sharm el-Sheik. Bildet er fra 16. januar 2008.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

15.53: Flere og flere demonstranter sprer seg fra Tahrir-plassen mot andre viktige bygg i hovedstaden. – Vi flytter oss til andre nøkkelbygninger for å gi beskjed til regimet om at vi mener alvor, sier en demonstrant til Al Jazeera.

15.43: Direktebilder fra plassen utenfor den statlige TV-stasjonen i Kairo viser nå titusenvis av demonstranter som står tett i tett, roper slagord mot presidenten og vifter med plakater og flagg.

15:34: Statlig egyptisk TV melder at presidentskapet om kort tid vil komme med en viktig uttalelse. Det er uklart hvem som skal tale. Meldingen kom etter at en talsmann for landets regjeringsparti bekreftet at president Hosni Mubarak hadde reist til byen Sharm el-Sheikh ved Rødehavet.

15.30: Militæret blokkerer nå veien til presidentpalasset i Kairo etter meldinger om at store folkegrupper er på vei mot plassen, melder Al Jazeera.

15.05: BBC's Magdi Abdelhadi sier følgende: – Hvis det er slik at presidenten har dratt til Sharm el Sheik, er det trolig et forsøk på å roe ned massene. Men jeg tror ikke demonstrantene gir seg før han formelt går av som president.

15:01: Mohammed Abdellah, talsmann for regjeringspartiet, bekrefter overfor AFP at presidenten og familien befinner seg i Sharm el Sheik.

14:38: – Mubarak gjør folket ved å forlate hovedstaden. Nå er han en leder uten makt, sier analytiker Fares Braizat til Al Jazeera.

Regimekritiske demonstranter i Alexandria

Regimekritiske demonstranter har tatt til gatene i Alexandria.

Foto: Afp

14.18: Politiske kilder bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at president Hosni Mubarak har forlatt Kairo. Flere medier melder om at han befinner seg på palasset sitt i Sharm el Sheik.

14:07: Magdi Garas i Den egyptiske foreningen i Norge sier dette til NTB: – Jeg blir kvalm og jeg får vondt i hjertet av at Hosni Mubarak tviholder på makten.

14:00: Militærets barrikade på 6. oktober-brua er trukket tilbake, noe som gjør det enklere for demonstrantene å komme frem til den statlige TV-bygningen. Bygningen har vært omringet av demonstrantene i hele natt, og nå er titusenvis av mennesker samlet her.

13.48: Så langt har demonstrasjonene gått relativt rolig for seg i alle byene, til tross for at massene fyrte seg kraftig opp etter hærens uttalelser.

13:35: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen er den første av EU-lederne som nå tydelig sier at Mubarak bør gå av. – Mubarak er historie, sa Rasmussen i København i dag.

13.33: Al Jazeera rapporterer at demonstrantene nå sprer seg fra Tahrir-plassen til andre steder i hovedstaden. Flere som er på plass twitrer også om dette.

13.25: Den arabiske TV-stasjonen Al Arabiya og israelsk TV melder at Hosni Mubarak og hans familie har forlatt Kairo og reist til et ukjent sted. Israelske Channel 10 sier at han har dratt til palasset sitt i Sharm el Sheik.

13:15: Mustafa al Fiki, en politisk megler som tidligere jobbet nær presidenten, sier til Al Jazeera at president Mubarak ikke ser det som skjer som et problem. – Han er en stabukk, og tror på det han gjør.

13.03:Tusenvis av demonstranter er også tilstede i de egyptiske byene Mahala, Tanta, Alexandria, Ismailia og Suez. På gatene ropes det «Mubarak må gå».

Demonstrasjon i Egypt

Bilder fra fredagsbønnen.

Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

12:56: Al Jazeeras reporter i Alexandria sier folk strømmer til fra alle kanter, og at folkemassene der beveger seg mot presidentpalasset i byen. Mye synlig militære prøver å holde styr på alle de oppmøtte i de egyptiske byene.

12:53: Folk i Sharm el Sheik melder om økende oppmøte av politi på flyplassen i byen, samt langs veien til Mubaraks palass. Dette kan tyde på at presidenten enten er på vei, eller vil forlate Sharm el Sheik.

12.50: Statlig egyptisk TV melder om at det nå befinner seg tusenvis av mennesker utenfor presidentpalasset i Kairo, mot bare noen titalls i formiddag.

12.40: Professor Abdallah Al-Ashal i Kairo sier til BBC at hæren er «et eneste stort kaos». Han legger til at det virker som om president Mubarak ikke vil ta imot noen råd fra folkene rundt han.

12.27: Al Jazeera melder om spent stemning mellom demonstranter og hæren utenfor presidentpalasset. Demonstrantene ber alle egyptere komme ut i gatene, og håper på hele 20 millioner mennesker i gatene.

12.13: Egypts finansminister sier til BBC at han håper folk forstår at presidenten gjør sitt beste for å endre dagens situasjon.

12.07: BBCs reporter sier at mange står i kø for å komme inn på Tahrir-plassen akkurat nå. De roper det samme som de har gjort i 18 dager: «Mubarak er ferdig» og «Mubarak må gå»

12.04: – Det blir svært spennende å se hva hæren tar seg til. Hvis regimet igjen opptrer som de har gjort tidligere ute i gatene, kan det bli stygt, sier NRKs reporter Sidsel Wold, som akkurat har kommet hjem fra Egypt.

(Oppdateringene fortsetter under videoen)

Video Sidsel Wold om situasjonen i Egypt

KLIKK FOR Å SE VIDEO: NRKs utenrikskorrespondent Sidsel Wold om situasjonen i Egypt.

11.30: På Tahrir-plassen ber imamen om at folket fortsetter sitt opprør. Det er ventet stor spenning til hvordan dagen vil utvikle seg.

11:15: Fredagsbønnen har begynt på Tahrir-plassen.

10.55: Egyptisk militære styrker sier de advarer mot enhver trussel mot nasjonens sikkerhet. De lover også å oppheve unntakslovene som har vart siden 1981, da Mubarak kom til makten.

10.52: Den egyptiske hæren kunngjør at de vil opptre som garantister for Mubaraks varslede reformer, og oppfordrer folk til å vende tilbake til sitt daglige virke. De støtter dermed presidenten.

10.48: Tale fra militæret: «Vi skal beskytte landet og folket. Ærlige folk skal ikke bli rammet».

(Oppdateringene fortsetter under kartet)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

10.45: BBCs reporter melder at det er ventet fem millioner mennesker i gatene etter fredagsbønnen.

10.35: Noen tusen personer er også samlet i byen Alexandria. Det er ventet store folkemasser etter fredagsbønnen, som begynner cirka klokken 11.00.

10.30: Egypts finansminister Samir Radwan sier at et militærkupp vil være ille for alle parter, skriver BBC.

10.15: Statlige medier melder at visepresident Omer Suleiman ber statsminister Ahmed Shafik om å utnevne en visestatsminister som kan ta ansvar for dialogen med opposisjonen.

10.09: Demonstrantene roper «Folket og hæren går hånd i hånd».

Demonstrasjoner i Egypt

En demonstrant roper skjellsord mot presidenten utenfor presidentpalasset fredag.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt