Demonstrasjonene på Tahrir-plassen endte blodig

Den fredelige demonstrasjonen mot president Mubarak ble en blodig gatekamp med steiner og stokker. Minst tre mennesker ble drept onsdag og 1500 såret.

Video Blodig onsdag i Egypt

Blodig onsdag i Egypt.

 • Demonstranter som støtter Egypts president Hosni Mubarak, tok seg i 13-tiden onsdag inn på Tahrir-plassen i sentrum av Kairo.
 • Tusenvis av mennesker trosser portforbudet onsdag kveld.
 • 600 mennesker er det offisielle tallet på sårede i sammenstøtene mellom tilhengere og motstandere av president Hosni Mubarak i Kairo. Leger ved nødklinikkene sier flere enn 1500 er såret. Tre personer er omkommet, blant dem en soldat i sikkerhetsstyrkene.
 • – Jeg frykter at dette vil utarte seg til et blodbad, sier opposisjonspolitikeren ElBaradei.
 • Regimekritiske demonstranter har i flere dager har markert sin misnøye med Mubaraks regime på plassen, blant annet under «millionmarsjen» i går.
 • Kampene har pågått på selve Tahrir-plassen og i sidegater.
 • Soldater fra hæren, som tidligere har sørget for ro og orden under demonstrasjonene, har i liten grad grepet inn.
 • Regimekritiske demonstranter anklager politifolk i sivil for å ha satt i gang volden på plassen. Innenriksdepartementet avviser anklagene.
 • Det er også nye rapporter om store demonstrasjoner i byen Alexandria.
 • NRKs korrespondent i Kairo, Sidsel Wold, ble tidligere på dagen omringet flere ganger.
 • Flere øyenvitner melder om sporadisk skyting på Tahrir-plassen.
 • Grafikk: Dette har hendt til nå.

Hendelsene minutt for minutt:

Oppdatering avsluttet. Se nrk.no torsdag morgen for ny direkterapportering.

00:34: En bygning står i brann ved Tahrir-plassen i Kairo. Det egyptiske nasjonalmuseet ligger like ved.

23:44: Dramatikken fortsetter i Kairo etter at klokka har passert midnatt lokal tid. En anspent folkemengde er fremdeles samlet ved frigjøringsplassen. Det kastes molotov-cocktailer og stein. Soldater fra hæren skyter skremmeskudd i luften.

23.16: Mer enn 1500 mennesker er såret i dagens uro, forteller leger ved nødklinikkene i Egypt til Reuters. Det offisielle tallet på skadde er 639.

23:08: Ifølge CNN-reportere i Kairo har regimekritikerne et klart overtak over Mubarak-tilhengerne ved Tahrir-plassen i kveld.

22:34: Tallet på døde etter dagens voldelige opptøyer oppjusteres fra én til tre, opplyser helsemyndighetene i Egypt til Al Jazeera.

22:00: Utenriksminister i USA, Hillary Clinton, oppfordrer Egypts nye visepresident til å finne og straffeforfølge de ansvarlige for volden i Kairo onsdag (Reuters).

21:06: Tallet på skadde etter sammenstøtene i Kairo oppjusteres fra 403 til 611, opplyser helseministeren til det egyptiske nyhetsbyrået MENA.

20:46: Egypts nyutnevnte visepresident Omar Suleiman sier at demonstrantene må respektere portforbudet og gå hjem. Det melder statlige medier.

– Protestene som har rystet Egypt må ta slutt før samtalene med opposisjonen kan begynne, sier Suleiman.

19:59: Det hvite hus varsler en tøffere tone overfor Hosni Mubarak. De sier forandring må skje nå, og «nå betyr nå». Obama krever at overgangen til et demokratisk Egypt må starte nå, sier Robert Gibbs, talsmann i Det hvite hus.

19:13: En talsmann for amerikanske myndigheter sier de tror den innerste kretsen rundt president Hosni Mubarak nå diskuterer om de må gjøre mer for å imøtekomme demonstrantenes krav.

19:00: Egypts helsedepartement opplyser at tallet på skadde er oppjustert til 403. De fleste skadde skal være truffet av steiner under sammenstøtene mellom demonstranter i dag. Den omkomne soldaten døde da han falt fra en bro.

18.50: Statlig tv melder at det var en vernepliktig soldat i sikkerhetsstyrkene som ble drept i sammenstøtene.

18:27: En talsperson for helsemyndighetene sier, ifølge Reuters, at 350 mennesker er skadet, og at én mann er drept i sammenstøtene i Kairo. Trolig er mannen som mistet livet enten en soldat eller politimann.

18:00: Fra hotellrommet ser Sidsel Wold flere sykebiler på vei mot Tahrir-plassen.

17:45: NRKs korrespondent i Kairo, Sidsel Wold, ble tidligere i dag omringet flere ganger. Hun forteller at demonstrantene kastet gjenstander på henne og fotografen.

– Folk var veldig aggressive. Jeg ble antastet. Vi ble til slutt reddet av den egyptiske hæren, sier Sidsel Wold.

Video NRKs korrespondent ble angrepet i Kairo

Sidsel Wold ble angrepet av demonstanter i Kairo.

17:39: Star Tour og Solia bestemte onsdag å innstille alle reiser til Egypt for resten av vintersesongen, melder NTB. Dermed ryker ferien for 8.500 reisende.

17: 35: Det ikke meldt om sammenstøt i landets nest største by Alexandria.

17:15: AFPs korrespondent melder at to molotov cocktails landet inne i det berømte Egyptian Museum. Soldater deltok i arbeidet med å slokke brannen. Hæren måtte også slokke en brann ved Tahrir-plassen da demonstranter kastet fire bensinbomber. Mustafa Nagger, som er en av de som organiserer protestene mot presidenten, beskylder Mubaraks tilhengere for å ha kastet bombene.

17:05: Israels statsminister Benjamin Netanyahu advarer om at opprøret i Egypt kan destabilisere hele regionen i mange år fremover.

– Faren er at det ikke vil bli en løsning på dette på lenge, noe som vil føre til en ustabilitet og usikkerhet i mange år framover, sa han.

16:41: Det meldes om hundrevis av skadde i Kairo. De fleste er skadet er truffet av steiner. Ifølge Al Jazeera er 500 mennesker skadet i området rundt Tahrir-plassen.

16:38: USA oppfordrer alle parter i Egypt til å unngå vold.

16:34: AFP melder at demonstrantene som støtter Hosni Mubarak kaster betongsteiner fra taket på bygninger rundt Tahrir-plassen.

16:25: Ifølge Al Jazeera benekter politiet at de har plassert ut sivilkledd sikkerhetspoliti. Al Jazeeras reporter sier hun stadig hører skudd. Hun mener det er hæren som avfyrer varselskudd.

16:14: Den egyptiske opposisjonsfiguren Mohamed ElBaradei håper president Hosni Mubarak går av innen fredag, dagen demonstranter har kalt «Avskjedens fredag», melder Al Jazeera.

16:14: Storbritannias statsminister David Cameron sier det er uakseptabelt hvis Egypts regjering på noen som helst måte støtter vold.

16:13: USA er bekymret for angrep på medier som dekker Egypt-krisen, melder AFP.

16:12: Den egyptiske opposisjonsfiguren Mohamed ElBaradei ber hæren om å gripe inn for å beskytte egyptere etter sammenstøtene på Tahrir-plassen, ifølge Al Jazeera. Hæren må gripe inn i dag, og ikke fortsette å være nøytral i sammenstøtene, mener ElBaradei. Han sier han har bevis for at de som angriper de regimekritiske demonstrantene er politi, anklager innenriksdepartementet tidligere har avvist.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen

NRK-journalist Sigurd Falkenberg Mikkelsen er på hotellet like ved Tahrir-plassen.

Foto: NRK

16:05: – De kaster stein fra alle kanter, også fra takene, ned mot demonstrantene. Det bølger frem og tilbake. I det ene øyeblikket trenger demonstrantene som støtter Mubarak de andre tilbake, og deretter omvendt. Situasjonen er ekstremt spent og farlig. Det virker ekstremt godt planlagt og ekstremt aggressivt, som et godt organisert kaos. Demonstrantene som støtter Mubarak virker som de var forberedt på vold, de var godt utstyrt. Det minner om sikkerhetspoliti i sivil. Soldatene fra hæren har berget unna en del utenlandske journalister, ellers gjør de ingenting. De sitter kun på stridsvognene og ser på. Vi vet ikke om det er en ordre de har fått eller ikke, sier NRKs utenriksjournalist Sigurd Falkenberg Mikkelsen, som er på hotellet som ligger like ved plassen.

15:58: Egypts hær nekter for å ha avfyrt skudd på Tahrir-plassen, ifølge statlig TV, melder Reuters.

15:56: FNs generalsekretær Ban Ki-Moon sier at ethvert angrep mot fredelige demonstranter er uakseptabelt, ifølge Reuters.

15:55: Demonstranter som støtter Mubarak har kommet seg inn i en høy bygning, og kaster nå steiner, stoler og hva de ellers kan få tak i ned på regimekritiske mostandere, melder Al Jazeera-reporter på stedet.

15:50: Demonstranter som støtter Mubarak har igjen tatt over en «frontlinje» i gatekampen, en gruppe militære kjøretøy (ikke stridsvogner) som står parkert ved Det egyptiske museet. Dette førte til at regimekritiske motstandere måtte trekke seg tilbake minst 100 meter. Det er forsøkt brukt tåregass brukes for å stoppe demonstrantene, foreløpig til liten effekt. Det er vanskelig for demonstranter å flykte fra plassen, fordi inngangene via sidegater i praksis er avsperret.

15:50: Varselskudd skytes igjen. Et helikopter er tilbake over Tahrir-plassen, melder Al Jazeera-reporter.

15:46: Hæren er ikke til stede med nok folk og utstyr til å stoppe kampene, sier en representant fra Human Rights Watch til Al Jazeera.

(Saken fortsetter under bildet)

Sammenstøt i sidegate ved Tahrir-plassen

Etter å ha startet på selve Tahrir-plassen, fortsatte sammenstøtene i sidegater ved selve plassen.

Foto: EVN

15:39: Det er bekreftet at hæren har avfyrt varselskudd, melder AFP.

15:32: – Jeg hører skudd avfyrt fra selve Tahrir-plassen, sier Al Jazeera-reporter som er i en sidegate til plassen. Hun vet ikke hvor skuddene kommer fra.

15:29: Det er også nye rapporter om store demonstrasjoner i byen Alexandria.

15:25: Skuddene som er hørt, kan være varselskudd fra hæren. Situasjonen på plassen er fortsatt helt kaotisk, det hersker anarki, sier en Al Jazeera-reporter.

15:12: Egypts regjering avviser oppfordringer fra utlandet om en umiddelbar maktoverføring.

15:08: Skudd hørt avfyrt på Tahrir-plassen, melder Sky News og Al Jazeera.

15.06: Enda flere demonstranter som støtter Mubarak er på vei til Tahrir-plassen i det som ser ut som et forsøk på å ta kontroll, melder Al Jazeera-reporter.

15.03: Demonstranter som støtter Mubarak har tatt over to miliære kjøretøyer (ikke stridsvogner), melder Al Jazeera-reporter. Hundrevis av steiner kastes i lufta.

15:00: Sammenstøtene har nå vært i vel to timer.

14:55: For øyeblikket er hjertet av Tahrir-plassen under kontroll av de regimekritiske demonstrantene, melder reporter fra Al Jazeera. Forholdene der er relativt rolige, sammenlignet med kampene i noen av sidegatene inn mot plassen.

14:53: Egypts innenriksdepartement nekter for at politifolk i sivil var involvert i demonstrasjonene som ble voldelige på Tahrir-plassen. De tilbakeviser dermed anklager fra regimekritiske demonstranter, melder statlig egyptisk TV.

(Saken fortsetter under videoen)

Video SAMMENSTØT-020211-WW

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Kraftige sammenstøt på Tahrir-plassen i Kairo.

14:50: Noen menn tok av seg skjortene, og fant køller og macheter som de begynte å angripe med, forteller et vitne til Al Jazeera.

14:46: – Jeg står i en sidegate hvor det var store kamper i stad. Etter en liten pause er de nå i ferd med å gå i gang igjen. Militæret har blokkert en av inngangene til Tahrir-plassen for å forsøke å stoppe demonstrantene som støtter Mubarak. Folk kaster alt de kan, i alle retninger, sier en Al Jazeera-reporter ved Tahrir-plassen.

Video Intervju med fredsprisvinner Mohamed ElBaradei

Mohamed ElBaradei, den egyptiske opposisjonsfiguren, anklager regjeringen for å bruke skremselstaktikker.

Foto: Nyhetsspiller

14:45: – Vi sender et SOS til hæren og til det internasjonale samfunnet om at de må beskytte demonstrantene, sier en representant fra Det muslimske brorskap Al Jazeera.

14:37: Opposisjonsgruppen Det muslimske brorskap avviser president Mubaraks sluttmandat.

14:37: Regimekritiske demonstranter i Kairo sier at de ikke vil forlate Tahrir-plassen før president Mubarak går av, til tross for sammenstøtene med presidentens støttespillere, ifølge Reuters.

14:30: Demonstranter viser frem politi-identifikasjon de har tatt fra angriperne for åpent kamera, ifølge Al Jazeera.

14:24: Noen av demonstrantene som støtter Mubarak hadde politi-ID på seg, melder Al Jazeera. At det gikk av tåregass styrker mistanken om at politi har vært involvert, melder TV-kanalen.

14:21: EU oppfordrer Mubarak til å gjennomføre maktoverføringen «så raskt som mulig».

14:19: Regimekritiske demonstranter som forsøkte å flykte fra aggressive motdemonstrantene som støtter president Mubarak, forsøkte å løpe vekk fra plassen. Der ble de møtt av flere motdemonstranter med køller, steiner og små kniver.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Slagsmål i Kairo

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Slagsmål i Kairo.

14:13: Mohamed ElBaradei, den egyptiske opposisjonsfiguren, anklager regjeringen for å bruke skremselstaktikker, melder Reuters.

14:10: - Her trengte de seg inn, og det kom det til sammenstøt mellom tilhengerne og demonstrantene som forsøkte å forsvare seg. Det ble brukt steiner og stokker, men ikke andre våpen, forteller NRKs reporter Odd Karsten Tveit fra Kairo.

14:10: Hæren forholdt seg nøytral. Demonstrantene, som har holdt til på plassen, forsøkte å få hære til å gripe inn, noe den ikke gjorde. Demonstrantene hevdet at politifolk i sivil og bøller fra Mubaraks parti var blant Mubarak-tilhengerne.

14:09: Støttespillere av Mubarak, med køller og pisker, gikk til angrep med hester og kameler på Tahrir-plassen, sier vitner til Reuters.

14:05: Situasjonen vil eskalere, mener Al Jazeera-reporter, som sier noen av demonstrantene ser ekstremt voldelige ut.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Harde sammenstøt i Kairo

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Kraftige sammenstøt på Tahrir-plassen i Kairo.

14:02: – Det var stille i en periode på tre-fire minutter. Plutselig, ut av ingenting, kom menn til hest og én på kamel ridende i full fart inn på plassen i full fart, og rammet regimekritiske demonstranter hardt, sier Al Jazeera-reporter. Det er rapporter om andre dyr, som esler, på plssen.

13:54: To stridsvogner fra hæren er på vei ned en gate, muligens for å stoppe demonstranter, sier en Al Jazeera-reporter. Hun ser en soldat som vifter med et flagg fra toppen av en stridsvogn, og forsøker å få demonstranter til å roe seg ned.

13:49: Rundt ti personer er skadd i sammenstøtene på Tahrir-plassen, og noen har blodige hodeskaller, sier et vitne til nyhetsbyrået Reuters. Steiner og køller brukes i sammenstøtene, men ikke våpen. «Dette er bøller fra regjeringspartiet NDP. Jeg var ved inngangen til Tahrir-plassen og var del av en menneskelig vegg og da kom en gruppe... en stein traff meg», sier vitnet.

13:48: – Ingen vet hvilke demonstranter som støtter Mubarak, og hvem som er imot. Folk er ekstremt sinte, opprørte og de roper, sier reporter fra Al Jazeera som er på plassem. Det er alvorlige sammenstøt. Folk har løpt ut i sidegatene. Steiner kastes, folk har blod på klærne og mange gråter.

(Saken fortsetter under bildet)

En soldat fra høren forsøker å holde tilbake flere hundre regjeringsvennlige demonstranter

En soldat fra høren forsøker å holde tilbake flere hundre regjeringsvennlige demonstranter

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

13:40: Dette er en kamp som kan pågå hele dagen, konstaterer Al Jazeera-reporter. Det er ingen tegn på at hæren vil gripe inn og forsøke å skille demonstrantene.

13:36: – Vi var ute og skulle filme demonstrantene som støtter Mubarak. Plutselig så vi steiner fly i alle retninger, og det var det totale kaos. Så begynte folk å løpe. Jeg ser folk ligge på bakken og blod like ved der jeg står, sier en Al Jazeera-reporter på Tahrir-plassen.

13:36: Flere skadd i sammenstøtene på Tahrir-plassen, sier vitne til AFP.

13:35: Soldater står på toppen av stridsvogner og ser på at demonstranter kaster stein på hverandre, ifølge AFP.

13:32: – Mubarak-støttespillere kaster stein, og folk blir skadd, sier en aktivist som er på plassen til TV-kanalen Al Jazeera. Hun sier de regimekritiske demonstrantene ikke vil ha sammenstøt, og trekker seg unna, melder demonstranten. Det er røyk på plassen, viser TV-bilder.

13:26: – Dette har faktisk blitt veldig, veldig stygt, melder Sky News' reporter på Tahrir-plassen. Folk kaster steiner på hverandre, og mange blir skadd, noe TV-bilder også bekrefter.

(Saken fortsetter under bildet)

Møte mellom demonstranter mot og for Mubarak i Kairo, Egypt

Demonstranter mot og for Mubarak støtte sammen på Tahrir-plassen.

Foto: Ben Curtis / Ap/Scanpix

13:24: Det er foreløpig ikke meldt om voldelige sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av president Mubarak på Tahrir-plassen i Kairo, melder CNN.

13:07: Opposisjonen i Egypt sier politifolk i sivile klær har stormet demonstrasjonen i Kairo, ifølge AFP.

13:02: Sammenstøt mellom demonstranter som støtter president Hosni Mubarak og regimekritiske demonstranter på Tahrir-plassen, melder nyhetsbyrået AFP. Folk roper og diskuterer, men det er foreløpig ikke voldelige sammenstøt, melder reportere fra CNN og Al Jazeera på plassen.

12:57: Det er uklart hvem støttedemonstrantene for Mubarak er, melder Sky News. En som en av TV-kanalens reportere snakket med, sa at han var en oljearbeider som var tvunget til å delta. Mange av demonstrantene virker å jobbe i offentlig sektor, sier reporteren.

Demonstranter som støtter president Mubarak på vei til Tahrir-plassen

Demonstranter som støtter president Mubarak på vei til Tahrir-plassen.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

12:56: Hundrevis av demonstranter som støtter president Mubarak har gått inn blant opposisjonsdemonstrantene, melder AFP.

12:39: – Jeg tror hæren vil gjøre alt de kan for å hindre konfrontasjon mellom gruppene. Foreløpig har de stålkontroll i Kairo, mens situasjonen er litt annerledes i Alexandria. Folk jeg har snakket med på Tahrir-plassen sier de ønsker et fredeelig folkeopprør, og ingen konfrontasjon, sier NRKs reporter Odd Karsten Tveit, som er i Kairo.

12:37: Flere tusen støttespillere for president Hosni Mubarak er på vei mot Tahrir-plassen i Kairo, hvor det er mange regimekritiske demonstranter, melder Sky News.

Demonstranter som støtter president Hosni Mubarak

– Helt siden ganske tidlig i morgen, har det samlet seg flere og flere, sier en reporter fra Al Jazeera om demonstranter som støtter president Hosni Mubarak.

Foto: PATRICK BAZ / Afp

12:25: EU sier at president Mubaraks avgjørelse om å ikke ta gjenvalg er et steg i riktig retning.

12:22: Den politiske overgangsprosessen i Egypt må starte nå, sier en talsperson for Storbritannias statsminister David Cameron ifølge Reuters.

12:11: Fredagens demonstrasjon mot Mubaraks regime skal gå som planlagt, sier en av organisatorene. De trosser dermed hærens oppfordring om å avslutte demonstrasjonene, melder AFP.

12:05: – Jeg tror vi ser starten på en motreaksjon, sier en reporter fra Al Jazeera som står ved siden av en støttedemonstrasjon for president Mubarak. – Helt siden ganske tidlig i morges har det samlet seg flere og flere, sier reporteren. Hun tror hæren nå kan begynne å bli urolig for bråk mellom grupper av tilhengere og motstandere av presidenten.

11:59: En egyptisk opposisjonskoalisjon oppfordret onsdag til flere demonstrasjoner, og sa den bare vil forhandle med visepresident Omar Suleiman hvis president Mubarak går av. Mubarak har tidligere gitt Suleiman lov til å snakke med opposisjonsgrupper.

11:58: Det har vært sammenstøt mellom demonstranter som støtter president Mubarak, og demonstranter som går imot ham, både i Kairo og Alexandria, melder Al Jazeera.

Demonstranter leser aviser foran en stridsvogn ved Tahrir-plassen

Demonstranter leser aviser foran en stridsvogn ved Tahrir-plassen I Kairo tirsdag.

Foto: Khalil Hamra / Ap

11:41: Internettilgangen er tilbake i Kairo og Alexandria, etter fem dager med forstyrrelser på linjene, rapporterer nettbrukere til Reuters. AFP har også meldt om det samme tidligere i dag.

11:39: Presidenten i Egypts nasjonalforsamling vil at de grunnlovsmessige reformene som president Hosni Mubarak har lovet, skal fullføres på mindre enn to og en halv måned, melder statlig TV.

11:31: Det egyptiske parlamentet er inntil videre satt til side, inntil de omstridte valgresultatene fra valget på slutten av 2010 har blitt gjennomgått på nytt, melder det statlige nyhetsbyrået MENA i Kairo.

11:17: Portforbudet er kuttet ned på etter at hæren ba folk gå hjem, melder statlig egyptisk TV. Fra og med onsdag skal de gå fra 17.00 lokal tid og til 07.00, i stedet for fra 15 til 08.

11:10: En støttedemonstrasjon for president Mubarak har tiltatt i styrke, sier en Al Jazeera-reporter.

11:04: Folk samler seg på Tahrir-plassen for nye demonstrasjoner, melder Al Jazeera og BBC.

11:03: Sammenstøt mellom demonstranter for og mot president Mubarak på Tahrir-plassen i Kairo, melder Al Jazeera.

Hæren holdt vakt ved demonstranter på Tahrir-plassen i Kairo

Hæren holdt vakt ved demonstranter på Tahrir-plassen i Kairo under den store demonstrasjonen tirsdag.

Foto: Amr Nabil / Ap

11:00: Internett er oppe igjen i Kairo, i hvert fall delvis, melder nyhetsbyrået AFP.

10:41: Klar beskjed fra hæren om at folk må slutte å demonstrere i gatene: Folk har klart å nå frem med budskapet sitt, kravene har blitt hørt, og det er nå tid for at de hjelper Egypt tilbake til hverdagen, sier en talsperson for det egyptiske forsvaret til statlig TV.

10:33: Egypts hær vil komme med en uttalelse innen kort tid, melder egyptisk statlig TV, uten å komme med flere detaljer, ifølge Reuters.

10:31 Børsen i Egypt vil holde stengt torsdag, for femte arbeidsdag på rad, opplyser en talsperson for børsen til Reuters.

10:27: Turoperatørene Star Tour, Ving og Apollo har satt seg som mål å få alle sine gjester i Egypt hjem til Norge innen fredag, melder NTB.

10:17: Frankrikes president Nicolas Sarkozy ønsker en maktoverføring «uten forsinkelse» i Egypt.

08:45: Jemens president tar ikke gjenvalg når hans nåværende presidentperiode er ferdig i 2013. President Ali Abduallah Saleh vil heller ikke gi makten videre til sønnen sin, sier han før en planlagt stor demonstrasjon kalt «raseriets dag» i hovedstaden Sanaa.

Nicolas Sarkozy

Frankrikes president Nicolas Sarkozy ønsker en maktoverføring «uten forsinkelse» i Egypt.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

08:13: Mubarak bør trå annerledes, sier Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan til tyrkisk TV, ifølge Reuters. Egypts president lovet å gå av i september. Kommentar

08:09: Egyptisk statlig TV har vist bilder fra demonstrasjoner for Mubarak og positive bilder av presidenten og hans familie, ifølge Al Jazeera.

06:30: – Det er varslet nye demonstrasjoner. Fredag, om to dager, vil folk igjen gå ut i massive opptøyer. Det sies at de kanskje vil marsjere mot presidentpalasset, men det svirrer mange rykter her, og vi skal ikke ta noe for gitt, sier NRKs reporter Odd Karsten Tveit i Kairo.

– Da Mubaraks tale ble vist på en storskjerm på frigjøringsplassen, så var det folk som sa «dette er for lite, og for sent, vi vil at Mubrak skal gå nå». Forstatt er internett nede, så nettavisene har ingen reaksjoner, og den eneste reaksjonen jeg har hørt, er at Mubarak må gå, sier Tveit.

Hør NRKs reporter Odd Karsten Tveit fra Kairo.

(Saken fortsetter under bildet)

Militære veisperringer inn mot flyplassen ved Kairo

Militære veisperringer inn mot flyplassen ved Kairo. Flere tusen passasjerer sitter fast på flyplassen, etter at flere avganger er kansellert og forsinket grunnet massedemonstrasjonene i Egypt.

Foto: John Acker / Ap

I går demonstrerte opp mot to millioner egyptere i Kairo, i en fredelig markering mot president Hosni Mubaraks regime og til støtte for demokrati.

I en TV-tale senere på kvelden sa Mubarak sa at han ikke vil søke gjenvalg i september, og jobbe for en fredelig maktoverføring.

Etter talen kom det til sammenstøt mellom demonstranter i flere egyptiske byer.

Video OBAMA-MUBARAK-020211-DR

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Obama ba i direktesendt tale på TV i går om et ryddig maktskifte i Egypt.

SISTE NYTT

Siste nytt