Hopp til innhold

Rio-politiet gikk til aksjon: Minst 20 drept

Mellom 20 og 25 personer skal være drept under en skuddveksling i Jacarezinho, en av Rio de Janeiros fattige bydeler. Politiet skal ha aksjonert mot byens største kriminelle gjeng.

Politiet under en aksjon mot narkohandlere i Jacarezinho, Rio de Janeiro.

En politimann skal være blant ofrene etter at det oppstod en skuddveksling under en narkooperasjon Jacarezinho i Rio de Janeiro.

Foto: Mauro Pimentel / AFP

En av politiets egne tjenestemenn skal ha blitt drept under skuddvekslingen. Også flere gjengledere skal være døde, ifølge politiet.

Flere personer skal være skadd, blant dem minst to passasjerer på en T-bane som ble fanget i kryssilden ved stedet politiet aksjonerte, skriver nyhetsbyråene Reuters og AFP som siterer lokale medier.

Ti personer skal være arrestert.

Aksjonen fant sted på morgenen lokal tid. Jacarezinho ligger på den nordlige siden av millionbyen, og regnes som den tredje største av Rio de Janeiros favelaer.

Vitner forteller at store grupper politifolk stormet inn i favelaens gater. Deretter fulgte heftig skyting, eksplosjoner og lyden fra en rekke politihelikoptre som hang over området.

TV-bilder viser personer som forsøkte å flykte via hustak i det politiet entret favelaen.

Politiet aksjonerte fordi narkohandlere og narkosmuglere bevisst rekrutterer mindreårige til sin kriminelle virksomhet, opplyser politiledelsen.

Det som regnes for å være den største narkogjengen i Rio de Janeiro, Comando Vermelho eller Rød kommando på norsk, har tilhold i Jacarezinho. I tillegg til storstilt narkotikahandel mistenkes gruppen for å drive med overfall, ran, kidnappinger og drap.

Politiaksjon i den fattige bydelen Jacarezinho i Rio de Janeiro.

Høyesterett i Brasil har gitt politiet sterke begrensninger når det gjelder aksjoner i Rio de Janeiros favelaer under pandemien. Likevel var politioppbudet under aksjonen stort.

Foto: Mauro Pimentel / AFP

Storstilt aksjon

Beboere i favelaen har lagt ut bilder og fortellinger fra morgentimene på sosiale medier.

En mann har publisert et bilde av et bloddekket gulv og skriver at to menn ble drept i hans hus under politiets jakt. Mannen skriver at han nå vil forsøke å flytte fra Jacarezinho.

Andre forteller at politiet beslagla mobiltelefoner og beskyldte dem for å varsle gjengmedlemmer under raidet, ifølge BBC.

Ifølge organisasjonen Instituto Fogo Cruzado eller Kryssild er dagens politiaksjon den dødeligste i Rio de Janeiro siden de startet å følge med for fem år siden.

Politisjefen Ronaldo Oliveira bekrefter det samme overfor Reuters. Oliveira sier at antallet døde blir det største i en enkeltstående politioperasjon i delstatens historie.

Mener politiets begrunnelse er en spøk

Rio de Janeiro, som er Brasils nest største by etter São Paulo har i mange år hatt store problemer med kriminalitet. Mange av de fattige bydelene kontrolleres av kriminelle gjenger. Men byen har også problemer med politiets handlemåter. I 2019 ble 1814 personer drept av politiet.

I juni fjor ble politiet pålagt av Brasils høyesterett å avstå fra å aksjonere i utsatte områder under pandemien, hvis det ikke foreligger særdeles sterke grunner, ifølge AFP.

En sosiologprofessor ved delstatsuniversitetet sier til BBC at forklaringen om at politiet slo til fordi de hadde oppdaget at gjenglederne rekrutterte barn til kriminell virksomhet må betraktes som en spøk.

– Alle vet at disse gjengene har mindreårige som jobber for dem, sier Ignacio Cano til BBC.

Følg nyheter fra Brasil i NRKs Nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt