OPCWs inspektører får komme inn i Douma på onsdag

Inspektørene fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) drar trolig inn til Douma på onsdag, ifølge en russisk diplomat som forklarer at veiene inn til byen må klareres for miner.

Svensk TV4 har vært i Douma og snakket med en som overlevde gassangrepet som fant sted 7 april

SE REPORTASJE: Svensk TV4 har vært i Douma og møtt innbyggere, som forteller hva som skjedde i dagene rundt angrepet det har blitt så strid om.

Det er full forvirring og anklagene hagler frem og tilbake etter at de internasjonale våpeninspektørene ennå ikke har begynt sine undersøkelser i den syriske byen Douma, der det angivelig skal ha vært et angrep med kjemiske våpen tidligere denne måneden.

Like før klokken 17.00 norsk tid mandag, bekreftet OPCW-sjef Ahmet Uzumcu at inspektørene fremdeles ikke hadde fått slippe inn i byen, melder AFP.

OPCWs inspektører ankom Syria lørdag og møtte den syriske viseutenriksministeren Faisal Mekdad dagen etter. Deretter var det meningen at de skulle reise videre til Douma.

I løpet av mandagen har nyhetsbyråer meldt at Russland har kommet med flere begrunnelser for hvorfor inspektørene har blitt holdt tilbake.

Satellite image shows the Barzah Research and Development Center after being struck in Damascus

FØR-ETTER-BILDER: Søndag publiserte selskapet Digitalglobe satellittbilder av de amerikanskledede angrepene i Syria i helgen. Bildene viser at et laboratorium utenfor Damaskus, et vitenskapssenter i hovedstaden og lagre lenger nord i landet blir lagt i ruiner. Disse målene skal ha blitt valgt fordi de trolig skulle være sentrale i utvikling, produksjon og lagring av kjemiske våpen.

– Ikke sikkerhetsklarering fra FN

Først meldte, ifølge Reuters, det russiske nyhetsbyrået RIA at inspeksjonene i Douma er blitt forsinket på grunn av rakettangrepet mot Syria natt til lørdag, da USA, Storbritannia og Frankrike angrep syriske militæranlegg med raketter som et svar på den antatte bruken av kjemiske våpen i Douma.

Artikkelen fortsetter under bildet

Syria News Guide

OPCW har fått i oppdrag av FNs sikkerhetsråd å finne ut om det fant sted et kjemisk angrep i den tidligere opprørsbastionen lørdag 7. april. Opprørskilder og hjelpearbeidere inne i byen meldte da at over 40 mennesker mistet livet etter å ha pustet inn giftig gass. Russerne mener det hele var iscenesatt.

Foto: AP

Senere bekreftet Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov at teamet ennå ikke hadde fått reise inn i den syriske byen, og hevdet at de ikke hadde fått den tillatelsen de trengte fra FN-sekretariatets avdeling for trygghet og sikkerhet, meldte AP.

Men den britiske delegasjonen til OPCW avviste mandag ettermiddag begge begrunnelsene til russerne, og kalte dem «feilaktige», skriver Reuters.

– Henger ikke på greip

Netherlands Syria

Storbritannias ambassadør til Nederland og deres representant i OPCW, Peter Wilson, sier russerne ikke kan garantere sikkerheten til inspektørene.

Foto: Michael Kooren / AP

Britenes FN-ambassadør Peter Wilson holdt en pressekonferanse i Haag etter OPCWs krisemøte om situasjonen.

– Uzumcu sa at det syriske regimet og russerne var bekymret for sikkerheten og at de ikke kunne garantere delegasjonens sikkerhet i Douma på dette tidspunktet, sa Wilson, ifølge AFP.

Wilson hevdet at OPCWs inspektører hadde fått alle de tillatelsene de trengte fra FN, og at Russlands påstand om at de ikke kan komme inn på grunn av angrepet natt til lørdag, «ikke henger på greip».

Dette bekreftes også av FN-talsmann Stephane Dujarric mandag kveld.

– FN har gitt OPCW-teamet de nødvendige klareringene for deres arbeid i Douma. Vi har ikke avlsått noe forespørsler fra teamet om å dra inn i Douma, sier Dujarric, ifølge AP.

Ved 20-tiden mandag kveld kom meldingen om at den russiske ambassaden i Haag, hvor OPCWs hovedkvarter ligger, sier at våpeninspektørene nå er ventet til byen på onsdag.

– I morgen (tirsdag red.anm.) vil sikkerhetstjenestemenn fra FN teste rutene, og på onsdag er det ventet at OPCW-inspektørene kan reise inn i byen, sa en russisk diplomat på en pressekonferanse ambassaden holdt.

Veiene inn til den tidligere opprørskontrollerte byen må klareres for miner, ifølge diplomaten.

SYRIA-CONFLICT-GHOUTA

Russisk soldat patruljerer gatene i Douma mandag. Våpeninspektørene fra OPCW er ennå ikke framme i byen.

Foto: LOUAI BESHARA / AFP

Hevder russerne tukler med bevis

Både Russland og Syria har tidligere sagt at OPCW skal få uhindret tilgang til Douma.

Russlands urenriksminister Sergei Lavrov

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov avviser at de tukler med bevis.

Foto: Yuri Kadobnov / AFP

Ifølge en resolusjon i FNs sikkerhetsråd har inspektørene mandat til å undersøke hvorvidt det ble brukt kjemiske våpen i et angrep 7. april, samt finne ut hva slags kjemikalier som i så fall ble brukt.

Under krisemøtet til OPCW mandag hevdet USA at russerne bevisst drar ut tiden slik at de kan tukle med bevis inne i Douma, skriver Reuters.

– Så vidt vi forstår, kan russerne ha besøkt åstedet for angrepet. Vi er bekymret for at de kan ha tuklet med det for å hindre OPCWs innsats, sa USAs ambassadør til Nederland på møtet i Haag.

– Grunnløse påstander

Det avviser imidlertid Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

– Jeg kan garantere at Russland ikke har tuklet med stedet, sa Lavrov da han mandag stilte opp i BBC-programmet Hardtalk, ifølge NTB.

CORRECTION Russia Trump Whats Next Dmitry Peskov

Putins talsmann Dmitrij Peskov sier anklagene mot Russland er grunnløse.

Foto: Seth Wenig / Ap

Han avviste nok en gang at Douma ble rammet av et kjemisk angrep, og hevdet igjen at hendelsen var iscenesatt.

Han sa også at bevisene som USA, Storbritannia og Frankrike viser til, kun er basert på meldinger i pressen og i sosiale medier.

Også Dmitrij Peskov, talsmann for president Vladimir Putin, avviste anklagene om at Russland hindrer inspektørene i å begynne sine undersøkelser, og påpeker at Russland selv var for en upartisk etterforskning i Douma.

– Vi anser slike beskyldninger mot Russland for å være grunnløse, sa Peskov mandag, ifølge AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt