OPCW: – Det er funnet spor av kjemisk materiale i Douma i Syria

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har funnet spor av klorforbindelser to forskjellige steder i Douma i Syria, der over 40 barn og voksne døde 7. april. OPCW undersøker videre om dette kan knyttes til bruk av klorgass.

kjemisk angrep Douma, barn

En hjelpearbeider fører et barn i sikkerhet etter angrepet i Douma i april.

Foto: AP

NRK RETTER: I en tidligere versjon av denne saken, publisert 6. juli, opplyste NRK at det var funnet spor av klorgass. Det er imidlertid ikke sikkert at funnene kan knyttes direkte til klorgassbruk og dette ble rettet i saken 31. august 2018.

Det er nyhetsbyrået Reuters som først meldte om resultatene i OPCW-rapporten fredag kveld norsk tid.

Ahmet Uzumcu

OPCW bekrefter at det er funnet ulike blandinger av klorgass i Douma i Syria etter det påståtte kjemiske angrepet der 7. april. Generalsekretær i OPCW, Ahmet Uzumcu.

Foto: Peter Dejong / AP

Over 40 barn og voksne døde i angrepet i Douma i Øst-Ghouta 7. april. Angrepet førte til sterke reaksjoner mot regimet i Syria og landets militære allierte Russland.

USAs president Donald Trump kalte angrepet for «sykt» og vestlige land krevde umiddelbart et krisemøte i FNs sikkerhetsråd

Det antatte kjemiske angrepet førte til luftangrep mot syriske militærbaser fra USA, Storbritannia og Frankrike.

USA mener det er klare bevis for at det er det syriske regimet som står bak det kjemiske angrepet.

UN Security Council meets on Syria

Krisemøte i FNs sikkerhetsråd 9. april, to dager etter det angivelige angrepet med kjemiske våpen i Douma i Syria.

Foto: Don Emmert / AFP

Russland har tilbakevist alle anklager om at landet direkte eller indirekte har vært involvert i angrepet i Douma.

WHO: 500 har symptomer på kjemisk angrep

Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyste 11 april at 500 mennesker i Douma hadde symptomer på at de har vært utsatt for et kjemisk angrep. Informasjonen fra WHO ble tilbakevist fra den syriske regjeringen.

USA og andre vestlige land viste til etterretningskilder og lokale humanitære organisasjoner om at både barn og voksne var døde som følge av et kjemisk angrep.

 barn i Douma

Barn som blir undersøkt på et provisorisk sykehus i Douma dagen etter et angivelig kjemisk angrep i byen. Ifølge WHO hadde 500 mennesker symptomer på kjemisk våpen. Over 40 barn og voksne døde.

Foto: Social Media / Reuters

Bilder viste et skum rundt munnen på ofrene, noe som indikerer bruk av kjemisk våpen.

Det kom også påstander om bruk av nervegift.

– Det er ikke funnet bevis på bruk av nervegass, ifølge OPCW-rapporten.

Sensitivt oppdrag

Eksperter på kjemiske våpen dro inn i Douma for å prøve å avdekke sannheten om hva som drepte over 40 barn og voksne i byen 7. april.

– Et farlig, men viktig oppdrag, sa Norges representant i OPCW, Martin Sørby.

Lederen for inspektørene fra OPCW i Douma, Ahmet Uzumcu, fortalte at oppdraget var svært sensitivt. Til Finacial Times fortalte han at de også ville åpne graver.

– Selv om våre eksperter tidligere har vært med på noen obduksjoner, er dette første gang vi åpner graver, sa han.

Forstad til Damaskus

Douma er en forstad til hovedstaden Damaskus. Før borgerkrigen brøt ut hadde byen over 110.000 innbyggere.

Nå har titusener flyktet og brorparten av husene er skadet eller helt ødelagt av krigshandlinger.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt

Her blir den antatte gjerningsmannen pågrepet

En bil har rast gjennom en gågate i den tyske byen Trier. To personer er døde og minst 15 er alvorlig skadet.

Vaksinering av befolkningen er i gang i Moskva

MOSKVA(NRK): De som ønsker det, kan nå bestille time for vaksinering mot koronavirus i Moskva fylke. Selv om det foreløpig foregår i liten skala, er trolig russerne først i verden med å tilby vaksine til befolkningen.