Hopp til innhold

OPCW: – De bortførte er i sikkerhet

Teamet på 11 fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) og FN som ble meldt bortført tirsdag er i sikkerhet, melder OPCW.

OPCW general

I SIKKERHET: Ambassadør for OPCW, Ahmet Üzümcü, tilbakeviser at våpeninspektører og syriske sjåfører ble bortført tirsdag. De skal ha blitt utsatt for et angrep, men er nå uskadd og i sikkerhet.

Foto: BAS CZERWINSKI / Afp

De 11 personene som ble meldt bortført tirsdag formiddag er i sikkerhet. Det melder Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

OPCW-ambassadøren, Ahmet Üzümcü, uttrykte imidlertid bekymring for sine kollegaer og oppfordret alle aktørene til å samarbeide med operasjonen.

– Våre inspektører er i Syria for å få klar fakta om de pågående anklagene om klorgassangrep, sa Üzümcü og fortsatte:

– Deres sikkerhet er vår hovedprioritering og det er avgjørende at alle parter i konflikten gir dem sikker og trygg tilgang.

Üzümcü melder om at inspektørenes bilkolonne ble beskutt, men at alle skal ha klart seg bra.

Det var Syrias utenriksdepartement som meldte om at 11 personer ble bortført under et oppdrag i Hama-provinsen. 6 av disse skal ha vært fra OPCW og FN, og 5 var syriske bilsjåfører.

– Et team på 11 personer fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen har blitt kidnappet under et oppdrag i Hama-provinsen i Syria, uttalte landets utenriksdepartement tirsdag ifølge AFP.

Våpeninspektørene overvåker at Syria kvitter seg med sine kjemiske våpen.

– Terrorister står bak

I oppdraget undersøker etterforskningsgruppen bevis for anklagene om at det syriske regimet brukte klorgass mot en landsby i Hama forrige måned.

Klorgass utgjør en stor utfordring i arbeidet fordi det ikke er oppgitt som kjemisk stridsmiddel. Dette betyr at den kjemiske krigføringen vil kunne fortsette selv etter at FN og OPCW har avsluttet operasjonen som går ut på å destruere landets kjemiske våpenprogram.

Et syrisk statlig nyhetsbyrå hevdet at «terrorister» stod bak bortføringen som nå er tilbakevist av OPCW.

Opprørere og myndigheter i Syria har imidlertid anklaget hverandre for å ha brukt kjemiske våpen mot sivilbefolkningen. Det har vist seg svært vanskelig å bevise hvem som står bak angrepene, men land som USA, Frankrike og Storbritannia anklaget Assad-regimet for å ha stått bak.

Det syriske regimet, med støtte fra blant annet Russland, sa på sin side at det var opprørerne som sto bak gassangrepet i august i fjor.

Syria med Kfar Zeita

SISTE NYTT

Siste nytt